Máltai Lovagavatás (KMFAP) 2008. április 25 - 26
 

Öt ország 12 lovagjelöltjét ütötte lovaggá Őeminenciája José Cosmelli Herceg, a Rend Nagymestere.

Az avatás emelkedett és magával ragadó hangulatához, eleganciájához nagyban hozzájárult a zene, amely nem aláfestő szerepet játszott, hanem magas színvonalú zenei produkciókat hallhattunk. A Liszt Ferenc Egyetem hallgatói és zongoratanára Králik János művész úr káprázatos játékukkal tették felejthetetlenné az avatás egyébként is különleges alkalmát. Ez az új zenei koncepció magasabb minőséget jelent ezentúl az avatások ceremóniájában.


Ugyancsak új, rendkívül látványos színfolttal gazdagította az eseményt a felsorakozott 24 lovas, akik Máltai köpenybe, ill. az 1848-as huszárok egyenruhájába és társrendek köpenyeibe öltözötten várták az érkezőket. Ez volt az első parádés bemutatkozása az újonnan létrehozott, s a Magisztrátus keretein belül működő Lovas Díszőrségnek.


Talán véletlen, de ugyanezen a napon tartott lovagavatási ceremóniát az Ökumenikus Jeruzsálemi Szent János Lovagrend a Fóti kastélyban és a SMOM a János Kórház kápolnájában!?! (Lehet, hogy ilyen véletlenek nincsenek!) Ezért avatási időpontjainkat a jövőben diszkrétebben kezeljük!!!



A Lovagavatási ceremónián a Lovagrend az alábbi új tagokkal bővült:

Sir István András FERENCZI - Magyarország, Sir Robert Rauf HERCEG - Líbia - Magyarország, Sir József KISS - Magyarország, Sir Tibor KLEMENT - Magyarország, Sir László KÓBOR - Magyarország, Sir Rade MARKOVIC - Szerbia, Sir András MELLES - Magyarország, Sir Vojislav MILOSEVIC - Szerbia, Sir Zoltán Tibor PÁNCZÉL - Románia, Sir Andor SCHMUCK - Magyarország, Sir Norbert SCHOBERT - Magyarország, Sir Gordan SIBIC - Szlovénia

Szokásainknak megfelelően a kitűnő munka érdemeként előléptetésekre került sor:
Lady Sikó Ildikó - dámaparancsnok, Sir Hegyi Attila - lovagparancsnok, Sir Michele Spampanato (Olaszország) - lovag nagytiszt.

A ceremónián jelentette be Nagymesterünk, hogy azért a kitűnő munkáért és folyamatos tevékenységért, amit a lovagavatási ceremóniák minél színvonalasabb megszervezése és lebonyolítása érdekében kifejt, Lady Popper Annának a Máltai Lovagrend Legmagasabb kitüntetését a "Dicsőségért Érdemrendet" adományozza a legközelebbi ceremónián.

Diplomaták a Lovagavatási ceremónián:

  • Őexcellenciája Ladislav LIPIČ úr, a Szlovén Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete
  • Őexcellenciája Smiljan ŠIMAC úr, a Horvát Köztársaság rendkívüli követe, meghatalmazott minisztere
  • Luka DŽOLAN úr, Bosznia-Hercegovina Budapesti Nagykövetségének tanácsosa és felesége, Marica DŽOLAN úrnő

A ceremóniáról készült fotók és videó felvételek - szokás szerint - összesített DVD-n elkészültek.

Hagyományokhoz híven az avatás előtti este a leendő lovagok számára mindig nagyon fontos volt. Valójában ez az első alkalom a lovagjelöltekkel való találkozásra is. Ekkor történik a "Watch of the Arms" ami egyfajta meditációt, elmélkedést jelent. Átgondolni egyénenként azt, hogy mit is jelent a Lovagrendbe való belépés, mennyiben változik meg az életünk általa. Erre 2008. április 25-én (pénteken) került sor. A lovaggyűlést mindig a Nagymester irányítja, aki fokozatosan vezeti be a jelölteket a Lovagrend életébe. Szólt a Rend történelméről, a lovagok kötelességeinek felelevenítéséről, a mai követendő lovagi magatartásról, illetve a másnapi avatásról. A lovagjelöltek átvették a Lovagi Tíz-parancsolatot is.

Sir B. Juhász Levente a Rend Ökumenikus Tanácsának tagja, református püspök megáldotta a jelenlévőket, akik átszellemülten végezték a meditációt.


A díszvacsora előtt került sor két együttműködési megállapodás aláírására. Az aktust mintegy kétéves előkészítő munka előzte meg mindkét partnerrel, akikkel ez alkalommal létesült hivatalos kapcsolat:

  • Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend

  • Pro Concordatia Populorum Nemzetközi Lovagrend


Mindkét Rend a legmagasabb szintű képviselettel volt jelen az eseményen, a szerződéseket az érintett Rendek Nagymesterei, illetve a Pro Concordatia Populorum Nemzetközi Lovagrend esetében a Nagymesterek mellett a PCO Nagykancellárja (Schleining Andrej úr) és a KMFAP Miniszterelnöke (Sir Popper György gróf) is aláírták.

A nevezett két Rendről a "Társrendek" fejezetben minden szükséges információ megtalálható.

Az este záróakkordja az ünnepélyes díszvacsora volt a Fortuna Étteremben, a Budai Várban, amely kötetlen társasági beszélgetéssel zárult.