Máltai Lovagavatás (KMFAP) 2009. május 8-9. Gödöllő
 

Idei tavaszi lovagavatásunkat 2009. május 9-én tartottuk, nyári időjárásnak megfelelő napsütéses időben. A nemzetközi ceremóniát, szám szerint a tizenharmadikat, amelyre a világ sok országából érkeztek a lovagjelöltek, a hagyományoknak megfelelően a Gödöllői Királyi Kastélyban rendeztük meg. S ugyancsak a szokásokhoz híven elő-programok és rendezvények kísérték a fő attrakciót. Május 8-án pénteken délután lovaggyűléssel, a posztulánsok bemutatásával kezdődött a rendezvénysorozat lovagklubunk törzshelyén, a várbeli Fortuna étterem középkori lovagpincéjében. Ezt követte az ünnepélyes vacsora - amelyen rekordszámú vendég vett részt - helyszíne a Fortuna étterem gyönyörű történelmi termei voltak. Másnap, május 9-én jött el a nagy nap, az avatás napja. A déli órákban a történelmi múltú Gödöllői Kastély dísztermében történt a lovagavatás, amelyet este a Marriott Hotel báltermében a tizedik lovag- és testőrbál követett. Vasárnap, május 10-én délelőtt városnézést szerveztünk a külföldi lovagoknak, akik a túra után együtt ebédeltek a Petneházy Huszár Csárdában az ott rendezett, s a programokkal párhuzamosan zajló nemzetközi sajtótájékoztató résztvevőivel.

Mindig nagy érdeklődés és várakozás kíséri a lovagjelöltek első találkozását a Lovagrenddel, vezetőivel és tagjaival, a Fortuna lovagpincében - rendszeres havi klub összejöveteleink színhelyén - ahol a jelöltek ráeszmélnek arra, hogy a következő naptól egy ezeréves, dicsőséges múltú, nagy tekintélyű Rend, a Szuverén Máltai Lovagrend tagjaivá válnak. E sorok írója is jól emlékszik még az első találkozás izgalmára, s arra a semmihez nem hasonlítható  különös érzésre, amely a Lovagrend vezetőivel való első találkozáskor elfogta.   Személyesen megismerni a Nagymestert, a Lovagi Állam vezetőit, a lovagi elöljárókat, lovagokat és dámákat, akikről eddig csak hallott, vagy olvasott. S a bemutatkozások után meghallgatni a Nagymester érdekes történeteit a Rend jelképeinek kialakulásáról, a nyolcágú máltai keresztről, a vörös palástról, a szokásokról. Majd a közös - de mégis magunkba forduló - meditáció, elmélyülés alatt elgondolni, elképzelni, hogy mit is jelent majd e nagy múltú társaság, és család teljes jogú tagjává válni. Igazán felemelő érzés.
Tulajdonképpen már a közös vacsora alatt elkezdődik a lovagok közé tartozás folyamata. A jelöltek tiszteletére rendezett nagyon ünnepélyes vacsorán, ahol a hozzátartozóik, családtagjaik kíséretében ülik körül az elegánsan díszített asztalt, már oldottabb a hangulat, amely másnapra szinte baráti ismeretséggé mélyül. S így a posztuláns már ismerősként térdelhet Nagymestere elé, hogy lovaggá üssék.

Dicsekvés nélkül állítjuk, s ezt a visszajelzések is megerősítik, a világ egyik legfelemelőbb és legelegánsabb lovagavatása zajlik immár sokadik alkalommal a gödöllői királyi kastélyban. A lovagrend más országokban is rendez avatást, de a nálunk zajló talán a legnépszerűbb. A mostani ceremóniára is a világ 25 országából érkeztek a lovagok, dámák és vendégek, valamint a tizennyolc lovagjelölt is hat országból jött a jeles eseményre. S míg ők izgalommal készülődnek otthon, a kastély is felkészül fogadásukra. Lady Anna vezetésével egy kis csoport már kora délelőtt a gyönyörű dísztermet rendezi be és dekorálja az avatás speciális kritériumainak megfelelően. Zászlók kerülnek a szokott helyükre, erre az alkalomra behozzák és egy bársonnyal borított dobogóra helyezik Ferenc József eredeti trónusát, két oldalra kerülnek a bársonyszékek, ahol rendi elöljárók, miniszterek, állami vezetők foglalnak majd helyet. Velük szemben avatandók, lovagok, vendégek, díszvendégek, diplomaták széksorait rendezik el. Közben megérkeznek a TV stábok, újságírók, fotósok próbálgatják beállításaikat, az ifjú zenészek hangolnak. Ezalatt a földszinten az elkerített VIP termekben lassan gyülekeznek az elegáns szmokingba öltözött lovagok és jelöltek.

A kastély előtt a Rend mintegy 30 tagból álló lovas díszegysége sorakozott fel Kertész Ferenc ciprusi lovag, a díszőrség parancsnoka vezetésével. A vendégek is gyülekeznek, sorra gördülnek a bejárat elé a diplomáciai testületek képviselőinek autói. És érkeznek a külföldieket szállító konvojok a Margitszigeti Grand Hotelből. Pontosan délben megszólal a harsona, jelzi, hogy megérkezett külön rendőri felvezetéssel, villogó kék lámpákkal a Rend legfelső vezetőinek és magas rangú díszvendégeinek konvoja. A lovas-gárda látványos tisztelgése után a Nagymester, Őeminenciája Cosmelli herceg és felesége, Izabella hercegnő, a Rendi Állam Miniszterelnöke, a Magyar Nagyperjel, H.G. Popper György kíséretében a VIP termekbe indulnak, ahol már sokan várják őket türelmetlenül, hogy néhány perc elteltével összeálljon a díszterembe felvonuló menet. A szigorú rangsorba állított jelöltek, lovagok és tisztségviselők először az udvaron, egy kört megtéve fogadják az időközben oda átérkező lovas díszegység parádés üdvözlését, majd kettős sorokban, ünnepélyesen felvonulnak a díszterembe.
Az udvarról a kastélyt látogató turisták bámész serege között kanyarodik a menet a lépcsőkön, majd a díszterembe zenei kísérettel lépve sorra bemutatják az érkezőket. Először az avatandók foglalják el helyeiket Sir Sulányi Péter lovagparancsnok vezetésével. Majd jönnek a piros palástos, fehérkeresztes lovagok s őket követik a rendi állam vezetői, különböző tisztségviselői. A VIP vendégek, diplomaták, hozzátartozók érdeklődők már korábban elfoglalták helyeiket a teremben. Többek között az egykori portugál külügyminiszter felesége Rose-Marie, a libanoni nagykövet, a gambiai ENSZ nagykövet, a venezuelai ügyvivő asszony, a nigériai követ-tanácsos, a Közép-afrikai Köztársaság tanácsosa, az Angolai Köztársaság első tanácsosa, a gambiai követ-tanácsos, Románia Budapesti Nagykövetségének követ-tanácsosa, a Leshotói Királyság Budapestre akkreditált konzulja és felesége foglalnak helyet az első sorokban...

Lady Anna ceremóniamester egyenként mutatja be az érkező notabilitásokat. Először a miniszterhelyettesek és államtitkárok érkeznek: Őexcellenciája dr. Szamosvölgyi Csaba, máltai lovag, a humanitárius ügyek miniszterhelyettese. Őt követik a nagyperjelek és perjelek: Őexcellenciája Nuno Cosmelli lovagparancsnok, angolai nagyperjel-helyettes. Majd a miniszterek következnek: Őexcellenciája dr. Pánczél Zoltán lovagparancsnok, a gazdasági ügyek minisztere, Őexcellenciája dr. Constantin Buzatu, nagykereszt lovagja, a Lovagi Állam új belügyminisztere, román perjel, és Őexcellenciája dr. Nagy Károly András, nagykereszt lovagja, külügyminiszter foglalnak helyet. Következnek a társrendek vezetői és a Lovagrend Ökumenikus Tanácsának tagjai, vallási vezetők: Sir Andrej Schleining, a Népek Egyetértéséért Nemzetközi Rend nagykancellárja, Lovag Balla Miklós, a Nemzetközi Szent György Lovagrend magyarországi nagypriorja, Őfensége Maximilan Prince de Heidendorf, a Szuverén Bene Merenti Rend nagymestere, Őexcellenciája Sir Király Csaba máltai lovagparancsnok a Magyar Rend nagymestere, Őexcellenciája Sir Fra Maximillian R.I. Jankovich gróf, szerzeteslovag, a Máltai Hórusz Szerzetesrend rendfőnöke, I. Ankh, a magyarországi kisegyházak képviseletében, az Ankh Örök Élet Egyház vezetője, Sir Lovag B. Juhász Levente, a Protestáns Egyház püspöke.

Érezhető izgalom lesz úrrá a termen, amikor a rendi állam legfőbb vezetői  érkeznek. Az egész terem felállva fogadja a legmagasabb rangúakat. Először Őméltósága Prof. Popper György gróf, a nagy nyakék lovagja, a nagymester általános helyettese, a lovagi állam miniszterelnöke, magyar nagyperjel lép be, s elfoglalja helyét a nagymester trónusának jobbján. Utána Őeminenciája Prof. José Manuel de Veiga da Costa Cosmelli herceg, a nagy nyakék lovagja, a Rend nagymestere jön feleségével Izabella hercegnővel. Őket Őexcellenciája dr. Paulo Alexandre Pedro de Carvalho Pires lovagparancsnok, a magisztrátusi ház kabinetfőnöke kíséri. (S foglalja el helyét a nagymester trónusa mögött.)
Ezután érkeznek a rend jelképei, a máltai avatási kardot Sir dr. Bánó István Miklós máltai lovagparancsnok viszi, míg a ciprusit Sir dr. Alexander Milesz a rend budapesti bailiffje, máltai lovag nagytiszt, ciprusi lovag. Majd sorban érkeznek a zászlók is, a magyar nemzeti lobogót és a Magyar Rend zászlaját együtt hozzák lovag Balogh Imre és lovag Pipicz Zsolt, az Ordo Hungariae tagjai. A himnusz elhangzása és a magyar zászló bevonulása után érkezik a szövetség zászlaja, amelyet Sir Dévai Kovács Gyula máltai lovagparancsnok hoz s végül a Ciprusi Rend zászlajával Sir Reindl László ciprusi lovag érkezik.

Miután mindenki elfoglalta helyét, a Nagymester emelkedik szólásra, s köszönti a diplomáciai testület jelenlévő tagjait, a VIP vendégeket, lovagjelölteket és a vendégeket.
Az In memóriam, az előző avatás óta elhunytakról való megemlékezés után Schubert: Ave Maria-ja csendül fel, előadják Fukuma Satoko, Kapcsos Emese és Ónodi Rajmund hegedűn, Csercsa Anita fuvolán, zongorán kísér Králik János, a Zeneakadémia tanára.
A nagymester két diplomatának - Őexcellenciája Suha György nagykövetnek és Julio Quaresma portugál építész-képzőművésznek a Medal of Honour kitüntetést adja át humanitárius tevékenységük elismeréseként. H.G. Popper gróf a Magyar Nagyperjelség Dicsőségért Érdemrendjét nyújtja át Nagy Tibornak az Oxyteam Mentőszolgálat tulajdonos vezérigazgatójának, Rózsa Andrásnak a TEVA Magyarország Zrt, vezérigazgatójának és Hajdú Istvánnak a cég magyarországi fő-munkatárásának, jelentős humanitárius segítségükért, az olaszországi földrengés áldozatai részére. Köszönő diplomát és a rendi állam emlékérmét - Zecchinit - kapja Patay Árpád a TEVA Magyarország Zrt. Marketing igazgatója, Orosz Viktória pr. Igazgató, Csirmaz Zsuzsanna pr. Menedzser és Juhász Krisztina tolmács.
Ezután elhangzik a Nagymester jelöltekhez szóló beszéde, majd kezdődik a tulajdonképpeni avatás. Először a Rend Ökumenikus Tanácsának vezetői ünnepélyesen megáldják az avatási jelképeket. Ekkor Dáma Csonka Zsuzsanna a Magyar Állami Operaház magánénekesnője énekelni kezd, s érezni, hogy Puccini: "Tosca imája" eljutott a jelöltek és a jelenlévők lelkéhez, kellőképpen az avatásra hangolódva várják az ünnepélyes pillanatokat.
Először a máltai nagykereszt lovagjává avatják Antónió Manuel de Mendonca da Cruzt, aki korábban Portugália kormányának külügyminisztere volt. Majd a ciprusi lovagrend nagykeresztjét adják át egy '56-os magyar hősnek, a 97 esztendős Prof. Király Béla vezérezredesnek, az '56-os forradalom Magyar Nemzetőrsége történelmi főparancsnokának, az élő legendának, számtalan kitüntetés között a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a "Világ Igazai" közé választotta a zsidó munkaszolgálatosok mentéséért.

Az avatás menete a következő: a jelölteket sorrendben szólítják, először aláírják a lovagi esküt, amely angolul és magyarul felolvasásra került. Majd megcsókolják a Lovagrend zászlaját, s ezután a Nagymester elé térdelnek, s ő karddal lovaggá üti a jelöltet, akinek bal vállát érintve mögötte áll ajánlója, keresztapja, a lovagrend tagja. A megfelelő formulák elmondása közben felkerül a nyakkereszt, vállra borítják a fehér keresztes vörös palástot, majd az immár "lovag" felállva fogadja a nagymester és a legfőbb vezetők üdvözlését. Ugyancsak máltai nagykereszt lovag lett a német Maximilian de Heidendorf herceg, aki 1992 óta a Szuverén Bene Merenti Rend uralkodó nagymestere. Nagytiszti kitüntetést kapott Dr. Bernd Tenner szenátor, aki a Bene Merenti Rend német prior helyettese. Vladimirs de Starcevs gróf a rigai egyetem professzora pedig a ciprusi rend nagytisztje lett.
S ezután már tényleg a lényeg következett, az aláírások, kardérintések, nyakkereszt felkötése, a palást. A térdeplő személy sarkát a lovasgárda parancsnoka, Kertész Ferenc megérinti aranysarkantyújával, ezzel a gesztussal utalva a lovagok múltbéli lovas mivoltára. Tizennyolc új taggal gyarapodott rendünk, kiváló személyiségekkel, akik mindegyike rászolgált munkájával, cselekedeteivel, eddigi életútjával arra, hogy viselhesse a nyolcágú nyakkeresztet és vállára borítsa a máltaiak semmivel sem összetéveszthető fehér keresztes vörös palástját.

A Lovagrend új tagjai: Dr. Carlos Alberto Blanco (Portugália), Lemuel Bornelli Cordeiro (Brazília), Dr. Dániel Sándor (Magyarország), Dr. Antónió Eduardo da Silva Frazao (Portugália), Victor Ioan Frunza (Románia), Dr. Gisela Maria Guilherme (Portugália), Heves István (Magyarország), Kozma Mihály (Magyarország), Persze László (Magyarország), Rus Krisztina Csilla (Magyarország). Dr. Rui Manuel Botica do Rego Santos (Portugália), Dr. Vincenzo Speziali (Olaszország), Szalay Mihály Attila (Magyarország) és Mikulas Vareha (Szlovákia). Ezután egy ciprusi lovagot is felavattak, az olasz Dr. Dario Mendorla bankárt, aki a CIB bank ügyfélköri igazgatója Budapesten.

Az avatási ceremónia után a szokásokhoz híven előléptetésekre került sor. Lovag Nagytiszt lett az angolai nagyperjel, Sir Nuno Cosmelli, és a magyar Sir Sulányi Péter, lovagparancsnok lett Sir dr. George Dobó, valamint a külügyminisztérium első titkárává léptették elő Demeter Patrikot, aki eddigi kiváló munkájával érdemelte ki az előléptetést.
Majd a Szuverén Bene Merenti Rend uralkodó nagymestere, Őfennsége Maximilian Prince de Heidendorf herceg - miután az avatás előtti napon, a két rend együttműködési megállapodást írt  alá - néhány magas kitüntetést adott át a nemzetközi kapcsolatokban szokásos kölcsönösség alapján Cosmelli hercegnek, Popper grófnak és Lady Anna grófnőnek.

A ceremónia végeztével az udvaron a szokásos fotózás következett, majd a VIP vendégeknek egy kis fogadást adtak a kastély barokk termében.


A folytatás pedig este következett. S megint csak le kell írni, a hagyományoknak megfelelően a Marriott Hotel báltermében elegáns estélyi ruhás hölgyek, szmokingos urak, régi és új lovagok, családtagjaik és diplomaták, vendégek, gyülekeztek nyolc óra tájt, hogy részt vegyenek a sorrendben tizedik lovag és testőrbálon. Amelynek egyik fő attrakciója nagymesterünk Cosmelli herceg 60. születésnapjának bensőséges, ugyanakkor vidám megünneplése volt, zenével, hegedűszóval, dallal és hatalmas tortával.
A nagyszerű vacsora után következett a program: az elmaradhatatlan és fantasztikus Sir Mága Zoltán és az Angyalok, Ungár Anikó bűvész, Dáma Csonka Zsuzsanna operaénekesnő és Bardóczy Attila és a nagyon jól bemutatkozó új zenekar: a Royal Express Band szórakoztatták a közönséget. A báltermen kívül szivarsarok, csoki-szökőkút, saját fotóval készült postabélyeg és italbár állt rendelkezésünkre. Sajnos három óra körül parancsszóra véget ért a mulatság, pedig még táncoltunk volna egy kicsit.

De hamarosan újra lesz alkalmunk bálozni, mert novemberben tervezzük a következő avatási ceremóniát Magyarországon. S akkor majd bepótoljuk a zenét és táncot.
 Másnap csak a legszerencsésebbek aludhattak tovább, hiába érkeztek sokan hajnalban haza a bálból, délelőtt már további közös program várta a külföldi vendégeket: budapesti városnézésre indultak Sir dr. Hertzka András jóvoltából, aki egy 16-nyelvű buszt biztosított a vendégeknek. A vezetőség pedig készült a Lovagrend és a Tiszteletbeli Konzuli Testület közös nemzetközi sajtótájékoztatójára, amely vasárnap délben került megrendezésre a Petneházy Huszár Csárda különtermében. A sajtótájékoztatóról a Magyar Közszolgálati Televízió MTV1 csatornája tudósított.
Az utolsó közös program a gazdag büféebéd volt, amelyet együtt fogyaszthattunk el a Huszár Csárdában mielőtt a vendégek elutaztak volna Budapestről.