Egy oszlop kidőlt: Elhunyt Prof. Sir Pánczél Zoltán, a Máltai Lovagrend (KMFAP) Nagykereszt lovagja
 

Prof. Sir Pánczél Zoltán (1959 – 2013)
a Máltai Lovagrend (KMFAP) Nagykereszt lovagja,
a Szuverén Ciprusi Rend Nagykereszt lovagja,
a KMFAP Lovagi Állam gazdasági minisztere

Mint minden szervezetnek, úgy a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetségének (KMFAP) is megvannak azon „oszlopai”, amelyek alapját képezik a Rendnek és a stabilitást, a megbízhatóságot, a folyamatosságot jelentik a Lovagrend életében. Ilyen oszlop volt Sir Pánczél Zoltán lovagtársunk. Az ő szervező munkája eredményeként növekedett évről-évre Romániában a Rend lovagjainak a száma.

2013. január 28-án, hajnalban, ez az oszlop kidőlt, Sir Pánczél Zoltán tragikus hirtelenséggel elhunyt temesvári otthonában.

Minden lovagtársunk halála veszteséget jelent számunkra, Sir Zoltán halála azonban – ha szabad különbséget tennünk a veszteségek között – még súlyosabban érint bennünket. A Máltai és a Ciprusi Nagykereszt büszke viselőjeként igen jelentős humanitárius munkát végzett. Mint gazdasági miniszter, javaslataival hozzájárult a Rend anyagi stabilitásához, mint lovagtárs, rendszeres támogatását – Rendünk alapelvének megfelelően – a szociálisan rászorulók százai kaphatták meg. Nemcsak arra figyelt, hogy a segélyek a megfelelő helyekre jussanak el, hanem arra is, hogy évről évre többen legyenek azok, akik részt vállalnak abból a jótékony célú munkából, amely iránt sok esztendővel ezelőtt elkötelezte magát. Miután Rendünk humanitárius tevékenységét nem az állami támogatások szétosztásával fejti ki, hanem a lovagok saját adományaikkal és szervező munkájukkal járulnak hozzá programjaink megvalósításához, ezért volt felbecsülhetetlen értékű Sir Zoltán munkája Erdélyben, Romániában.

Sir Pánczél Zoltán igazi közéleti ember volt. A Temesvári Mihai Eminescu Egyetem rektoraként, a Romániai Magyar Üzleti Egyesület alapítója és alelnökeként, a Magyarország Külügyminisztériuma által kinevezett tiszteletbeli Temesvári konzulként, a Fornetti Románia első számú vezetőjeként, a magyarországi Tisztelet Társaság mentoraként mindig méltó módon képviselte a Lovagrend értékrendjét és érdekeit.

Egy igaz embert, jó barátot, nagyszerű lovagtársat veszítettünk Sir Pánczél Zoltán személyében. Gyászoljuk őt a közeli és távoli rokonsággal, barátaival, ismerőseivel, tanítványaival együtt.

Sir Pánczél Zoltán - végakaratának megfelelően - Budapesten, Magyarországon lesz eltemetve. A temetés időpontjáról hamarosan értesítjük lovagtársainkat, amelyen a Máltai és a Ciprusi Lovagrendek hivatalosan képviseltetik magukat.


Drága Sir Zoltán, nyugodj békében! Emlékedet megőrizzük!


H.G. Prof. Popper György
a Máltai Lovagrend (KMFAP) Nagymesterének általános helyettese
a Szuverén Ciprusi Rend Nagykancellárja, Nagy Nyakék lovagja
a Lovagi Állam miniszterelnöke
Magyar Nagyperjel

2013. január 28.