40 év után a Szuverén Ciprusi Rend - a KMFAP Szövetség tagja ismét önálló lovagavatást rendezett az USA-ban
 

A Szuverén Ciprusi Rend (a KMFAP szövetség tagja) az 1950-as évektől kezdve mintegy 30 éven keresztül rendkívül aktív, népszerű és elismert lovagrend volt az Amerikai Egyesült Államokban. Ezt támasztja alá az a tény, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa két alkalommal 1967-ben és 1973-ban napirendjére tűzte a Szuverén Ciprusi Rend bemutatását, tekintettel arra, hogy számos kiemelkedő személyiség részesült ebben az elismerésben H.M.E.H. Count Michael Paul Pierre de Valits Nagykancellár idején. 1973. március 7-én az Amerikai Kongresszus 93. ülésen a Ciprusi Rendről tartott igen részletes beszámolót Hon. Mario Biaggi képviselő, akit tízszer választottak újra az Amerikai Kongresszusba. A beszámoló végén fontos adatok hangzottak el a Rend jogállását illetően.

Az eredeti Kongresszusi jegyzőkönyv angol nyelven és magyar fordításban megtekinthető az írás végén feltüntetett linken. Ebből érdemes idézni egy nagyon fontos részt:

„A Rend Magisztrátusi székhelye Rómában, Olaszországban lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államokbeli parancsnokság bizonyos diplomáciai kiváltságokat élvezzen, és a Rend népszerűsítése – mint nemzetközi jogalany – céljából olyan országokban is érvényesíthesse kiváltságait, amelyekben képviselettel rendelkezik. Továbbá, hogy rendelkezhessen az aktív és passzív diplomáciai képviselet jogával, hogy garantálja és irányítsa azokat a helyi képviseleteket, ahol megbízólevelet adott át. A Rend kinevezhet nagyköveteket, minisztereket és konzuli képviselőket adott hatáskörrel és ennek értelmében saját diplomata útleveleket állíthat ki, a nemzetközi szokásoknak megfelelően. Szeretném felvetetni az Kongresszusi Jegyzőkönyvbe (Congressional Record) a Rend néhány kiemelkedő tagjának a nevét az Amerikai Egyesült Államokból és külföldi országokból: ...”

Az amerikai Ciprusi lovagok között szerepeltek a gazdasági, a tudományos, a társadalmi és a kulturális élet kiváló képviselői. A lovagavatásra rangos helyszíneket választottak például a New York-i ENSZ központ kápolnáját, s az avatásra szinte mindig egyéni szertartás keretében került sor. A dokumentumok szerint az utolsó USA-beli avatás óta 40 év telt el, s a Rend vezetői úgy döntöttek, hogy újjáélesztik a közelmúltbeli dicső időket.

Sir Karl de la Guerra – Ciprusi lovagtársunk (Charlotte / North Carolina) kapta a megbízást, hogy szervezze meg a lovagavatást, amelynek időpontja 2013. január 12. volt, Charlotte városában, North Carolinában. Az öt jelöltet a Felvételi Bizottság alkalmasnak találta a tagságra, avatásuk a St. Mary Chapelben történt, amelyet a Szuverén Ciprusi Rend Nagykancellárja, H.G. Popper György végzett, Ciprusi lovagok asszisztálásával.

A Rendnek – mintegy 900 éves létezése alatt – összesen kevesebb mint ezer tagja volt. Ezért is mindig nagyon fontos, hogy a jelölteket gondosan válasszák ki, mert az Európában alapított Ciprusi Rend az USA-ban is nagyszerű elődökkel rendelkezik, akiknek a nevét – tehetségüknek és teljesítményüknek köszönhetően – jelentős intézmények archívumai, találmányok, múzeumok és művészeti alkotások őrzik a jövő számára. Köztük James H. Doolittle tábornok, az USA légierő parancsnoka, a II. Világháború legnagyobb amerikai hőse, a közkedvelt „Jimmy”, akinek a Ciprusi Rend nyakkeresztjét a Smithsonian Nemzeti Légügyi és Űrkutatási Múzeumban állandó kiállításon őrzik. (Website: http://airandspace.si.edu/collections/artifact.cfm?id=A19640675000)

Lowell Thomas, író, világutazó, tudósító, akinek köszönhetően megismerte a világ Arábiai Lawrence személyét, életét, történetét, több könyvet írt róla, amelyek a későbbi nagy filmet inspirálta. Hon. Edward Thompson, New York állam főbírája, Dr. Charles P. Covino, az űrkutatás úttörője a speciális anyagok terén. Prof. Dr. Serge Korff, fizikus, a kozmikus sugárzás elismert tudósa, akinek számos nemzetközi rangos kitüntetése mellett a Tudományos akadémia által nyilvántartott életrajzában szerepel, hogy 1959-ben Ciprusi Lovaggá avatták. Victor Wallace Farris, feltaláló és iparmágnás, és még sokan mások.

Óriási meglepetésünkre rátaláltunk a Rend 30 évvel ezelőtt avatott hölgytagjára, az Amerikában született, magyar apától származó, Charlotte-ban élő Rev. Rebecca Nagy asszonyra, aki fantasztikus érzékkel és hozzáértéssel vezette le a lovagi találkozó spirituális-meditációs részét, mint a Rend Magisztrátusi vallási tanácsának új tagja.

A bensőséges hangulatú avatáson az alábbi személyek lettek új tagjai a Szuverén Ciprusi Rendnek, akik méltónak bizonyultak arra a megtiszteltetésre, hogy viselhetik a rend kék-piros lovagi palástját, rajta a Máltai kereszttel és azt a különleges nyakkeresztet, rajta „S” betű, áttörve egy karddal, amellyel a rend ősi múltjában eredő feladata nyert megfogalmazást: a kard és csend, azaz titoktartás. A ciprusi uralkodó mellett szolgáló legmegbízhatóbb lovagok erényeinek és kötelességeinek jelképe ez.

Lady Andrea Lee a kapcsolat-, a hálózatépítés és a kommunikáció avatott mestere, aki összehozza az embereket, ezt a képességét nagyon sok szervezetben kamatoztatja. Szószólója mindazoknak, akik nem képesek hallatni a hangjukat. North Carolina állam Ázsiai-Amerikai Kereskedelmi kamara vezetőségi tagja.

Sir Daniel Starks – Emmy díjat kapott a „Ne legyen áldozat” című nagy sikerű TV műsoráért, mint híres biztonsági, bűnügyi szakember.

Lady Constance Smigiel – Dan társa az életben és az emberek biztonságáért végzett munkában, amelynek köszönhetően ezreket tanítottak meg a védekezés módjaira.

Lady Alice Torres – 28 évet töltött a Bevándorlási Hivatal kötelékében, magas beosztásban, óriási szakértelmével segítette védeni az USA biztonságát az illegális bevándorlással szemben.

Sir Christopher Poe – életét mások védelmének szentelte és ezt nagy professzionalizmussal és elhivatottsággal végzi a világ különböző részein. Elismerést érdemel a rendszeres önkéntes humanitárius munkájáért, amellyel segíti a rászorulókat. Sir Christophert egyúttal beválasztották a Magisztrátusi Gárdába is.

Lady Constance Smigiel  Sir Daniel Starks  

Sir Christopher Poe Lady Andrea Lee

  Lady Alice Torres    

Végül H.G. Popper György Nagykancellár átadta Sir Karl-nak a lovagparancsnoki előléptetéséről szóló diplomát.

  

Az avatást gálavacsora követte, amelynek helyszíne Charlotte egyik legnagyobb presztízsű épülete, az 1908-ban épült Duke Mansion. Csodálatosan berendezett és színvonalas szolgáltatásokat nyújtó vendégház a város zöldövezetében, nagy történelmi múlttal. Az elegáns díszteremben vehették át a felavatottak diplomájukat, lovagi igazolványukat és a Lovagrend pénzérméjét. A gyönyörű vörös rózsákkal feldíszített asztal körül foglaltak helyet az új lovagok és dámák, családtagjaik kíséretében, ahol fantasztikus vacsorát szolgáltak fel az est folyamán.

Lady Rebecca megáldotta az ételeket majd Theodore Kyritsis atya görög ortodox pap bemutatkozását hallgattuk nagy figyelemmel.

A különleges alkalom és környezet számos közös fényképet eredményezett, amely méltó befejezése volt a napnak. Ahogy Sir Daniel mondta: „Ez az este káprázatos befejezése volt egy káprázatos napnak!”

S amikor a lovagrendi tagságról beszélgettünk találóan fogalmaztak amerikai új lovagtársaink:

„A lovagi cím olyan mint egy nagyon becses életműdíj.” A Duke Mansionban töltött felejthetetlen napok folytatásaként Sir Karl elhatározta, hogy ezen a helyen tartja havi összejövetelét az avatás után megalakult Charlotte-i Lovagklub, amely egyelőre nem nagy létszámú, de nagyon ígéretes jövő elé néz. Ehhez sok sikert kívánunk, odaadást, önzetlenséget, és jó munkát a Lovagrend fejlődése érdekében!

 

2013. február 28.