A Máltai Lovagrend (KMFAP) nemzetközi avatási ceremóniája 2013. március 2. Chateau Béla – Szlovákia
 

20. nemzetközi lovagavatási ceremóniáját tartotta a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Magyar Nagyperjelsége – immár harmadik alkalommal közös szervezésben a Szlovák Perjelséggel – 2013. március első hétvégéjén.

Felejthetetlen élményekben és tapasztalatokban gazdag évek teltek el az első avatási ünnepség, 2001. szeptember 15-e óta.

Ezúttal is a szlovákiai Chateau Béla volt a helyszíne a kétnapos ünnepi eseménynek, amely 2013. március 1-jén, pénteken kezdődött. A lovagi tanácskozás, a „Watch of Arms” alatt mutatkoztak be a posztulánsok, átvették jelölti diplomájukat és a Lovagok 10 parancsolatát, majd megismerkedtek a Lovagrend 2012. évben végzett tevékenységével és eredményeivel az erről készült nagyon átfogó, képekkel illusztrált prezentáció segítségével.

  

  

A Vadászterem sajátos légkörében – követve a több száz éves hagyományt – a Rend Nagymestere, H.M.E.H. Prince José Cosmelli irányítása alatt a posztulánsok elgondolkoztak azon, hogy másnap milyen fontos esemény vár rájuk, amelyet eddigi életük tetteinek méltó elismeréseként érdemeltek ki. A lovaggá avatás olyan megtiszteltetés, amelyet úgy kell értelmezni, mint egy egész életműért kapott kitüntetést.

A lovagi gyűlés után, a kastély gyönyörű díszteremében került sor a lovagi gálavacsorára, ahol jó hangulatban, kellemes zenei aláfestéssel zajlott az este.

Március 2-án szombaton reggeli misén vehettek részt lovagjaink és a jelöltek, amelyet Sir Monsignore Ladislaus pápai káplán, a Máltai Lovagrend Magisztrátusi káplánja celebrált a kastély házi kápolnájában.

11.00 órakor megkezdődött az avatási szertartás. A lovagi jelképekkel gazdagon feldíszített Orangerie zsúfolásig megtelt családtagokkal, vendégekkel, a Lovagrend tagjaival: dámákkal és lovagokkal. 26 országból érkeztek a vendégek. A megjelent diplomaták között négy olyan állam képviselői is jelen voltak, amelyekkel a Lovagi Állam diplomáciai kapcsolatot tart fenn.

Ahogy megszólalt a harsona hangja, mindenki a bejáratra figyelt, ahol megkezdődött a bevonulás.

A sort a Máltai Lovagrend és a Szuverén Ciprusi Rend jelöltjei kezdték, akik nyolc országból érkeztek. Utánuk a tűzpiros Máltai és sötétkék Ciprusi köpenybe öltözött dámák és lovagok következtek, majd több társrend képviselői, köztük az Ordo Hungariae tagjai.

A Máltai Lovagrend és a Rendi Állam tisztségviselői a szigorú hierarchiát követő sorrendben vonultak be a terembe: majd a két legmagasabb rangú személy H.G. Popper György – a Nagymester Általános helyettese és H.M.E.H. Prince José – Nagymester és felesége Princess Isabel érkezett, apródok kíséretében, s foglalták el helyüket a terem végében lévő színpadon kialakított főhelyeken.

 A Máltai és a Ciprusi avatási kardot, valamint a nemzeti és a lovagrendi zászlókat hordozó lovagok vonultak be a terembe a szlovák, a magyar és a Máltai Lovagrend himnuszára.

  

A Nagymester köszöntötte a vendégeket, s a hagyománynak megfelelően ezt követte az elhunytainkról való megemlékezés: Gounod – Ave Maria c. műve, Lady Lívia Ághova művésznő csodálatos előadásában hangzott el. Így emlékeztünk a februárban katonai és lovagi pompával elbúcsúztatott Sir Pánczél Zoltán lovagtársunkra és a könyörgés szólt a súlyos betegségével évek óta hősiesen küzdő Sir Frank Philipoom lovagtársunk (Hollandia) gyógyulásáért is.

Az avatás előtt a Nagymester fontos bejelentéseket tett, többek között:

- Őexc. Sir Pauliono Domingos Baptista – Angola Turisztikai államtitkára, aki több éve Lovagrendünk tagja, Nagykereszt Lovagja kitüntetést kapott.

- a Nagymester a Szlovák Perjelséget – tekintettel a Rend érdekében végzett nagyon jelentős munkájára – Nagyperjelséggé nyilvánította, s ennek megfelelően Sir Alexander Czellarik Szlovák Nagyperjellé lépett elő.

- Sebestyén Mária – az 1956-os magyar forradalom hőse – a Szuverén Ciprusi Rend dámaparancsnoka kitüntetést vehette át.

   

Az avatás aktusa előtt a Nagymester beszédet intézett a jelöltekhez; majd a különböző vallásokat képviselő vallási vezetők megáldották a Máltai és Ciprusi avatási kardot és a lovagi jelképeket: a köpenyt, és a nyakkeresztet.

Az avatás lovagok és dámák hozzáértő asszisztálása mellett történt. A Máltai Lovagrend (KMFAP) kilenc új lovaggal bővült. A több mint kétórás ünnepi szertartást gyakran szakította meg élőzene: Lady Ágh Lívia a Prágai Operaház magánénekese lenyűgöző éneke, Frankó Zsuzsanna fuvola és Svajcsik Kristóf gitárjátéka teremtett a különleges alkalomhoz illő légkört.

   

  

Majd következett a Szuverén Ciprusi Rend, a – Máltai Lovagrend katonai szárnya – jelöltjeinek avatása: két úr és két hölgy lett tagja a Kard és Csend lovagjai kiváltságos csoportjának.

  

A felavatott lovagoknak ezentúl jár a nevükhöz tartozó „Sir” megszólítás, a hölgyeknek a „Lady” titulushoz van joguk, a keresztnevükhöz kapcsolva, ahogy a Nagymester minden személy esetében elsőként így szólította meg az új lovagot és dámát, miközben testvéri ölelésben részesítette őket.

A ceremónia kedves színfoltja volt Sir Alexander Milesz lovagtársunk 3 gyermekének Ciprusi apróddá avatása.

S nem maradhat el azon lovagtársak jutalmazása sem, akik kiemelkedő humanitárius munkát végeztek a Rend érdekében, vagy egyéb módon járultak hozzá a Rend fejlődéséhez: kitüntetések, kinevezések átadására került sor.

Itt került beiktatásra a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület (ÖPVE) a FEMERAID International szervezetébe, mint FEMERAID International Budapest Egység és a jelen lévő egyenruhás önkéntesek által hozott egyesületi zászlóra ünnepélyesen feltűzték a Rend zászlószalagját.

Az avatási ceremónia a protokolláris kivonulással ért véget, s a napsütéses kora tavaszi idő lehetővé tette a kastélyparkban való fotózást.

A nap záróeseménye a 16. Lovag- és Testőrbál volt Budapesten, a Hotel Marriott Báltermében. Itt kapták meg a Rend új tagjai, a dámák és lovagok hivatalos diplomájukat és lovagi igazolványukat.

A bál nagyszerű hangulatához hozzájárult a kitűnő vacsora, s a színvonalas program Lovagrendünk művésztagjainak előadásában: Sir Mága Zoltán hegedűjátéka, Lady Hevesi Anna táncosai, Dáma Csonka Zsuzsanna éneklése és Sir Lui szórakoztató show műsora, továbbá a kiváló zenekar, a tánc, a szivarterasz, az emlékfotózás és a páratlanul szép kilátás a Bálteremből a fényárban úszó Budai Várra és a Dunára. Mindez méltó befejezésül szolgált ehhez a rendkívüli esemény általi emlékezetes naphoz.

  

 

2013. március 26.