Sir Dr. Martin Klement, a Máltai Lovagrend (KMFAP) Magisztrátusi káplánja húsvéti üzenete
 

Tisztelt Dámák és Lovagok!

Húsvét napjai minket, Krisztusban, Isten fiában hívő embereket rendkívül fontos, Jeruzsálemben nagyon régen történt eseményekre emlékeztetnek évről évre.

Milyen értelmezés kapcsolódik napjainkban ezekhez a napokhoz?

Zöld csütörtökön arra emlékezünk, milyen nagy szükségünk van arra, hogy az Úr megtisztítson bennünket. Kérjük, hogy mossa le rólunk a felgyülemlett tisztátalanságot, hogy ezáltal még szabadabbá válhassunk.

Nagypénteken azokra a testvéreinkre gondolunk, akiket még ma is üldöznek szerte a világban és büntetnek – vallásos meggyőződésükért, mert hisznek Istenben, - s ez gyakran a szemünk előtt történik, sokszor hallgatásunkkal kísérve, ami minket is valamilyen szinten bűntárssá tesz.

Fehér szombat arra tanít minket, hogy eljutni a titok lényegéhez azzal jár, hogy átlépjük a komfort zónánk határát, kilépünk a biztonságos kényelmünkből, felhagyunk a lustasággal és könnyelműséggel, amelyek fékezőleg hatnak az emberre. Ez azt is jelenti, hogy elindulunk a igazság, a szépség és a szeretet felkutatásának útján, az értelem keresésére, ami nem könnyű feladat. Fehér szombat azokra a nem egyszerű kérdésekre is választ ad, amelyek válságba sodorhatják hitünket, megingathatják hűségünket és megzavarhatják elménket.

Húsvét vasárnap ünnepe segít tudatosítani, hogy jóllehet környezetünk a mindenáron való érvényesülésre, az ádáz versenyre és az előnyszerzésre ösztönöz, de a keresztények, Krisztus irgalmából – aki meghalt a bűneinkért és feltámadt a halottak közül – más embertípus sarjai, akik a kölcsönös szolgálatért élnek, hiányzik belőlük az arrogancia, igyekeznek segítőkészségükkel és tiszteletadásukkal kitűnni a társadalom tagjai közül.

Kívánom, hogy az örömteljes hír Krisztus feltámadásáról beragyogja az arcunkat, járja át érzéseinket, gondolatainkat, tetteinket és gyakoroljon jótékony hatást embertársainkhoz való viszonyunkra.

Szívből kívánom, hogy ezeket a szent napokat mindnyájan, mint igaz hívők éljük meg.

Áldott Húsvéti Ünnepeket!

Sir Dr. Martin Klement
KMFAP Magisztrátusi Tanács tagja
magisztrátusi káplán

2017. április 5.