A Máltai Lovagrend (KMFAP) 35. Lovagavatási ceremóniája a Béla Kastélyban (Szlovákia)
 
2018. június 15-16. között tartotta 35. nemzetközi lovagavatási ceremóniáját a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) a szlovákiai Béla Kastélyban a Magyar és a Szlovák Nagyperjelségek együttes szervezésében.




A Rend immáron 14. alkalommal szervezte az ünnepélyes avatást „Európa Legromantikusabb Kastélyában” (2013). A lovag- és dámajelöltek (Posztulánsok), a Rend lovagjai és dámái, valamint a meghívott vendégek 4 kontinens 25 országából (Szlovákia, Magyarország, Portugália, USA, Angola, Málta, Cseh Köztársaság, Törökország, Németország, Macedónia, Olaszország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Hong Kong, Szingapúr, Benin, Ukrajna, Kongó-Brazzaville, Franciaország, Sierra Leone, Laosz, Thaiföld, Montenegró, Sao Tomé és Principe) érkeztek a jeles eseményre.



A lovagavatási ceremónia hivatalos programjainak megkezdése előtt a Máltai Lovagrend (KMFAP) fenntartásában működő PRO-DEO State University (PDSU) Doctor Honoris causa ünnepségére került sor a kastély Gobelin termében. Az egyetem Rektora és a Kuratóriumi Tanács tagjai 4 személynek adták át a PDSU díszdoktori diplomát, akik kiérdemelték ezt a magas kitüntetést.

A dicsőség napja: 2018. június 15.

Az első nap, mint mindig, a Dicsőség Napja (Day of Honour) a Lovag- és Dámajelölteknek szentelt programokból állt. 16.00 órakor vette kezdetét a Lovagi Gyűlés, ahol a posztulánsok a Lovagrend legmagasabb vezetőivel találkoztak, valamint megismerkedtek a Rend történelmével, a Rendi Állam célkitűzéseivel, és a humanitárius akciókra összpontosító sokoldalú tevékenységével. A jelöltek méltatása ezúttal is az ajánlók feladata volt, akik hangsúlyozták a posztulánsok érdemeit, emberi kvalitásait, amely által méltóvá váltak, hogy tagjai legyenek a Máltai Lovagrend rangos családjának. Itt vették át a jelöltek a posztulánsi diplomájukat és a „Lovagi Kódex”-et – az évezredes, de ma is érvényes lovagi etika 10 Parancsolatba foglalt követelményeit.



Sir Werner Tewes – ciprusi lovag, a Hall of Fame of Martial Arts Europe alapítója és elnöke – ezt a különleges alkalmat használta arra, hogy átadja H.G. Sir Popper Györgynek a Hall of Fame „Tiszteletbeli elnöki” kinevezését.



A Lovagi Gyűlést követte az ősi és nagyon meghitt lovagi hagyomány, amelyet tiszteletre méltó elődeinktől örököltünk: a Lovagi Virrasztás (Watch of Arms), ahol a Posztulánsok – készülve a másnapi avatásra – a lovagi jelképek és rekvizitumok megismerése után kicsit elmélyedhetnek a lovagi létben, felidézik a múltbéli hagyományokat és szokásokat, amelyeket fontos tiszteletben tartani és megőrizni.



Ezúttal is nagyon jó hangulatú zenés Gálavacsora zárta az avatás előtti estét a kastély lovagi jelképekkel gazdagon díszített nagytermében. Az ízletes menüt a Béla Kastély éttermének új séfje és munkatársai készítették el.



Az avatás napja: 2018. június 16.

Az ünnepélyes lovagavatási szertartás 11.00 órakor vette kezdetét magas rangú vendégek, diplomaták, baráti lovagrendek részvételével a Rend szimbólumaival gyönyörűen feldíszített Orangerie teremben.



A posztulánsok, a lovagok és dámák, a Rend vezetői, valamint a lovagi zászlók és avatási kardok bevonulása után – miközben elhangzott a szlovák, a magyar és a lovagrendi himnusz – a jelenlévőket Prince José, Nagymester köszöntötte, különös tekintettel a díszvendégekre: Őexc. Rodolphe Adada, a Kongói Köztársaság franciaországi nagykövete, és a magasrangú CSLI küldöttség, Őexc. Senator Wolfgang Steinhardt, a Lazarus Union elnöke, a CSLI nagymestere vezetésével Ausztriából.



A Nagymester köszöntőjét követően megemlékeztünk az elhunyt lovagtársainkról, és mindazokról, akik betegségük miatt nem lehettek jelen, gyors felépülést kívánva betegségükből (In Perpetuam Rei Memoriam), majd meghallgattuk Lady Lívia Ághová – a Prágai Operaház híres szopránja előadásában a Pie Jesu-t, Andrew Lloyd Webbertől.



Ezután következett a Several Acts:
- Rev. Monsignore Fabio Fabbri, Őszentsége a pápa prelátusa, a Rend Magisztrátusi káplánja, a Vallási Tanács tagja, olasz nagyperjel, átadta Ferenc pápa áldását Prince José nagymesternek és családjának
- Őexc. Senator Wolfgang Steinhardt (ciprusi lovagparancsnok) a Szuverén Ciprusi Rend „Gyémántokkal díszített Arany Csillag” (Gold Star with Diamonds) kitüntetését vehette át
- Sir Fra. Pavol Zemko, King of Arms és Lady Ivona Matúsova átadta H.G. Prof. Popper György és családja részére a Popper Család címerének hivatalos regisztrálásáról szóló dokumentumot, valamint a Szlovák Heraldikai Tanács és a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által kiadott Nemesi Törvényt
- A Biztonság Lovagrend (Order of Security) nagykereszt (Grand Cross of Security) kitüntetését vehették át a CSLI vezetőség alábbi tagjai: Chev. Ludwig Brunner, Chev. Oliver Gruber-Lavin, Chev. Josef-Maria Gebel, és Chev. Werner Winkelhofer



A lovagi rekvizitumok és jelképek megáldása az összes vallás nevében történt a Rend vallási tanácsának tagjai által. Ezeket a rekvizitumokat a posztulánsok felavatásuk során kapnak meg, hogy utána viselhessék.



A posztulánsok eskütétele után 18 Máltai lovagjelöltet és 1 Ciprusi lovagjelöltet avatott fel a Nagymester a lovagok és dámák asszisztenciájával: a lovagi eskü aláírását és a zászló csókot három kardérintés követte, majd a nyakkereszt – mint a védelmet nyújtó pajzs jelképe – felkötése, a lovagi palást vállra terítése – mint a testvériség jelképe – és a térdelő személy sarkának sarkantyúval érintése. Ez a szimbolikus gesztus a lovagok lovas múltjára utal.



Hagyományaink szerint előléptetések és kitüntetések átadásával fejeződött be az avatás programja. A Lovagrend vezetői nagyra értékelik és külön elismerésben részesítik azokat, akik a Rend érdekében jelentős munkát végeznek. Ezen alkalommal két lovagtársunk részesült előléptetésben, három személy pedig kitüntetést vehetett át érdemei elismeréseként.



Ezen ünnepélyes alkalommal került kihirdetésre, hogy megalakult a KMFAP Francia Perjelsége. A Nagymester átadta Sir Ronan Chatellier, máltai lovagparancsnoknak az erről szóló magiszteri rendeletet, amely tartalmazza Sir Ronan kinevezését is, mint francia perjel.



A Lovagrend vezetősége nevében köszönetet mondunk minden közreműködőnek a sikeres avatás érdekében végzett kiváló és odaadó munkájáért. A kastélykertben történt közös fotózás után gazdag büféebédre invitáltuk az újonnan felavatott lovagokat, a Rend tagjait, valamint a vendégeket a kastély szalonjaiba.


A két napos rendezvény a nagyszabású 23. Lovag és Testőrbállal zárult Budapesten, a Marriott Hotel Báltermében, ahonnét lélegzetelállító kilátás nyílik a fővárosra és a Dunára.
A szórakoztató programok során a közönség lelkesen hallgatta Roby Lakatos – a világhírű hegedű virtuóz zenei előadását, aki tavaly vette át a Máltai Lovagrend (KMFAP) Arany Érdemérmét.



Nagyszerű est volt zenével, tánccal, finom vacsorával, művészi előadásokkal, jelmezes emlék-fotózással, koktélbárral, és szivarozással a teraszon – rendkívüli élményt nyújtva minden résztvevő számára, kellemes érzelmeket és felejthetetlen emléket hagyva a szívünkben.



https://www.youtube.com/watch?v=-KOBqB2Rd2I&feature=youtu.be
  
https://www.youtube.com/watch?v=xg6DjEWgYCk

2018. július 10.