Sir Prof. Pavol Zemko, King of Arms, a Máltai Lovagrend (KMFAP) Magisztrátusi káplánja húsvéti üzenete – 2019
 
Drága Dámák, Lovagok, Lovagrendünk tisztelt tagjai!

Köszöntöm Önöket a húsvéti ünnepek alkalmából, amikor Jézus Krisztus feltámadásának örvendünk. Írásommal Lovagrendünk minden tagjához és családtagjaikhoz szeretnék szólni, az evangéliumi liturgikus üdvözlettel: Pax vobis – Béke Veletek!

Ez a béke mindig velünk lesz, ha eggyé válunk az élő Krisztussal, az Ő örökkön érvényes egyházi tanításával, amely a mi világunkban is érvényes. Ebben útmutatást és segítséget nyújthat nekünk Ferenc pápa is, aki apostoli exhortációjában: Guadete et exultateÖrvendezzünk és vigadjunk, 2018. március 19-én, beszédének negyedik fejezetében Isten és az embertársaink iránti szeretet öt nagy megnyilvánulását kínálja.
A Szentatya különösen fontosnak tartja:
- a toleranciát, a türelmet és a csendet,
- az örömöt és a humorérzéket,
- a közösség fontosságát
- és a fáradhatatlan imádkozást.

Valójában Ferenc pápa magyarázatot ad a szeretet apróságokban való megnyilvánulásáról, amelyeket minden közösségben megvalósíthatunk, legyen szó családról, egyházi közösségről, egyházi rendekről vagy másról.
Tehát ezeket az elvárásokat gyakoroljuk a Lovagrendünkben is.
Ha így cselekszünk, akkor békességben fogunk élni: Az én házam az én váram! Békesség lesz mindenütt, amiben része lesz mindenkinek, akikkel naponta találkozunk. A békességet át tudjuk adni az egész világnak, amire szüntelenül vágyunk.

Biztosak lehetünk, hogy ilyen elevenen vágyakoznak és képzelik el a békességet és a békét azok az országok, területek és közösségek, ahol háborúk dúlnak, terrorizmus, diktatúra van, vagy természeti katasztrófa sújtja az embereket. Mert ezekben az országokban nincs békesség és béke, hanem félelem, reménytelenség és kilátástalanság uralkodik, félelem az üldöztetéstől, az elnyomástól és a zaklatástól.

Legyünk tehát az igazi béke terjesztői! Mutassuk meg drága Dámák és Lovagok, hogy képesek vagyunk rá! Próbáljuk meg mindezt együtt képviselni a valós életben, tisztelt lovagtársaim! Legyen mindenhol jelen a húsvéti béke!




Sir Prof. Pavol Zemko
Magisztrátusi káplán
King of Arms 

2019. április 12.