A Svájci Gárda új tagjainak eskütétele a Vatikánban - Dr. Antonio la Salandra a Máltai Lovagrend (KMFAP) tagja lett
 
2019. május 6-án ünnepélyes keretek között került sor a legendás Vatikáni könyvtár melletti Cortile San Damaso udvaron a Svájci Gárda 23 új tagja eskütételi ceremóniájára, amelyre a Vatikán főpapjai és magasrangú képviselői mellett meghívást kaptak a svájci és az olasz kormány, a svájci kantonok képviselői, a Svájci hadsereg főparancsnoka és magas rangú főtisztjei, valamint az olaszországi Diplomáciai Testület tagjai is. 





Az új gárdisták avatását aznap reggel mise előzte meg a Szent Péter Bazilikában. A hagyományos módon zajló eskütétel – a Svájci Államszövetség négy hivatalos nyelvén – minden évben ezen a napon történik, az 1527. május 6-án történt véres esemény emlékére. Ez a nap a Sacco di Róma (Róma kifosztása) néven vonult be a történelembe, amikor 147 svájci katona lelte halálát VII. Kelemen pápa védelmének biztosítása közben, lehetővé téve, hogy a pápa sértetlenül eljusson az Angyalvárba.

(Történelmi tény, hogy VII. Kelemen pápa aggodalommal kísérte V. Károly spanyol és német király /1530-tól római császár/ itáliai terjeszkedését, attól tartván, hogy az itáliai félszigetet a Pápai Állam kárára fogja egyesíteni. A császár 1527-ben zsoldoshadat küldött Itáliába, Bourbon Károly hadvezér parancsnoksága alatt. A mintegy 35000 fős sereg spanyolokból, itáliaiakból és német zsoldosokból állt. Mindenre elszántan érkeztek Róma alá, mert zsoldot régóta nem kaptak és élelmezésük is akadozott. A belharcokban legyengült Rómát 5000 fős katonaság védte, de a parancsnokaik inkább abban bíztak, hogy a városfalak megvédik őket, az ostromlók pedig visszavonulnak.
Május 6-án reggel Bourbon Károly a Vatikánhoz közeli, gyengén erődített falszakasznál vezényelte rohamra a zsoldosokat. Bár ő maga az elsők között kapott halálos találatot, a támadóknak sikerült bejutniuk a Borgónak nevezett városrészbe. A Svájci Gárda a Szent Péter-bazilika előtt vette fel a küzdelmet, fedezve a pápát, aki az apostoli palotából a ma is látható menekülőfalon keresztül menekült az Angyalvárba. A 189 gárdistából csak 42 menekült meg, akik a pápát kísérték, Hercules Göldli vezetésével. A többiek a Szent Péter Bazilika előtt estek el hősi küzdelemben. Parancsnokuk, Kaspar Röist már sebesülten feküdt otthonában, de az ellenség betört hozzá és nem kímélték sem őt, sem a családját.
A császáriak még aznap este hatalmukba kerítették egész Rómát, ahol nyolc napig gyilkoltak, fosztogattak és erőszakoskodtak. Korabeli leírások örökítették meg a szörnyű pusztulást és a zsoldosok kegyetlenkedéseit.)



A több száz meghívott vendég és családtag mellett idén a KMFAP Nagymester helyettese, Prof. George Popper GCKC és felesége is VIP meghívottként vehetett részt e magas színvonalú, látványos, történelmi múltú eseményen, amellyel a Svájci Gárda tagjainak száma 135 főre emelkedett.



A meghívás Dr. Antonio la Salandra úrnak köszönhető, aki az 1506-ban alapított Svájci Gárda 513 éves története alatt az egyetlen nem svájci, hanem olasz állampolgárságú kiképzője a pápai testőrségnek. Szakmai és emberi kvalitásai által rendkívül nagy tekintélyt vívott ki a gárdisták között az eltelt nyolc év alatt, mióta elkezdte a kiképzésüket.


Sir Antonio la Salandra a Jeruzsálemi Szent János Máltai Lovagrend (KMFAP) tagja lett

Az esemény kapcsán Róma egyik legrangosabb szállodája és rendezvényközpontja, a Hotel Parco dei Principi, a káprázatos Villa Borghese szomszédságában, volt a helyszíne annak a bensőséges ünnepségnek, amelynek során Sir Giacomo Spartaco Bertoletti a történelmi Máltai Lovagrend (KMFAP) Lombardiai Nagyperjele jelenlétében H.G. Prof. George Popper, a Rend Nagymesterének Általános helyettese, Máltai Lovagkereszt kitüntetésben részesítette Dr. Antonio la Salandra urat, aki ezáltal a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége teljes jogú tagjává vált. A kitüntetés átvételekor Sir Antonio ígéretet tett arra, hogy a jövőben aktív szerepet vállal a Lovagrend Magisztrátusi Gárda tagjainak kiképzésében is.



Kedves Sir Antonio!
Gratulálunk a kitüntetéshez, amelyre érdemeid alapján vagy méltó!




2019. május 20.