07 / 2008 Magiszteri határozat
 

A jelen levélben értesítek mindenkit, hogy mi, Jose, Isten kegyelméből a Ciprusi Szuverén Rend Örökös Régense és Nagykancellárja, Villedieu Legszentebb Háromsága Nagyperjelségének Örökös Perjele, Meghatalmazott Tábornok és a Nagymester lovagtársak akaratának megfelelően- a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségei Szövetsége, más néven a Máltai Lovagrend Régense, a ránk ruházott alkotmányos felhatalmazás értelmében,  továbbá tekintettel arra, hogy a minden állam által elismert Szuverenitás egyik első joga a saját pénzverdében készített pénzérmére való jog, továbbá, hogy ez alól a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségei Szövetsége, mint Állam, sem képez kivételt;
Tekintettel arra, hogy a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend saját pénznemet kezdett verni a Rhodosz sziget 1318-as meghódítását követően, és hogy napjainkban a Szövetség, mint a régi Rend jogos leszármazottja, joggal és kötelezettséggel bír, hogy folytassa ezt a történelmi hagyományt;
Tekintettel a Szuverén Rendünk által a múltban alkalmazott történelmi pénzrendszert
Továbbá figyelembe véve a humanitárius munkánkat támogató alapok szükségességét;
Mindezeket a tényeket figyelembe véve, a Szövetség jogaival és történelmi múltjával egyetemben, továbbá az Alkotmányunk II. Fejezetének összes, és a VII. fejezet 1., 2. és 3. bekezdésével egybehangzóan, az alábbi határozatot hoztuk:

 

1. BEKEZDÉS: A jelen határozattal megalapítjuk a Szövetség modern pénznemét, mely kizárólag a Szövetségen belül minden célra törvényes fizetőeszköznek számít
a) Minden fizetés és a Szövetségnek fizetendő egyéb költség, könyvelés, valamint az adományok a Szövetség pénznemébe kerülnek átszámításra a fizetés időpontjában érvényes váltási arányban, bár a kifizetések és adományok továbbra is történhetnek euróban, US dollárban, forintban vagy más konvertibilis pénznemben, az adott napon érvényes nemzetközi pénzváltási árfolyamon.
2. BEKEZDÉS. A Szövetség pénzneme a Szuverén Rendünk ősi történelmi nevét és megjelölését veszi fel: ez a Zecchini.

 

   

 

3. BEKEZDÉS. A Zecchini, kizárólag számítási célra a következő váltási árfolyammal rendelkezik: 1 (egy) Zecchini egyenlő 1 (egy) euróval.
a) A fentebb említett váltási árfolyam módosítható és módosításra kerül Magiszteri Szabályozó Határozat által ha és amikor a körülmények, az érték és a paritási feltételek jelentős változást szenvednek.
4. BEKEZDÉS. Anélkül, hogy veszélyeztetné, elutasítaná vagy gátolná további érmék jövőbeli pénzverési lehetőségét különböző, a típustól és a fém értékétől függő értékekben, a Mi pénznemünk eredeti érméje az alábbiak szerint kerül kibocsátásra:
a) Arany érmék: ezek az érmék a történelmi Arany Zecchini mintájára készülnek. Mindegyik Arany Zecchini súlya 1 (egy) uncia arany, és értéke 1.000 (egyezer) Zecchini.

b) Ezüst érmék: Ezek az érmék a történelmi Tari mintájára készülnek. Mindegyik Tari érme súlya 1 (egy) uncia .999 ezüst, értéke pedig 20 (húsz) Zecchini. A Tari érme lesz az első, mely legyártásra kerül.

 

   

 

c) Bronz érmék: Ezek az érmék a Bronz Zecchini mintájára készülnek és értékük 2 (kettő) Zecchini. Másodikként a Bronz Zecchini kerül legyártásra.
5. BEKEZDÉS.  A Szövetség pénzneme a Szövetség Államának tulajdona, és csak annak használatára készül.
a) A Szövetség a Kormányán keresztül eladhatja a pénznemét a Lovagok és Dámák részére csakúgy, ahogyan meg is vásárolhatja tőlük.
b) Esetenként a Szövetség eladhatja a pénznemét válogatott gyűjtőknek kizárólag numizmatikai céllal csakúgy, ahogyan meg is vásárolhatja tőlük.
6. BEKEZDÉS. Az elsőként verésre kerülő érmesorozat 200 (kettőszáz), egyenként 1 (egy) Tari értékű ezüstérme, és mindegyik érme megfelelően számozott, hitelesített Eredetiségi Igazolással rendelkezik.
7. BEKEZDÉS. A Nagymester Határozat által megjelöli a Lovagok közül az Állami Pénzverde Mesterét annak érdekében, hogy biztosítsa az érmék minőségét és biztonságát, valamint minden folyamat átláthatóságát és pontosságát.
8. BEKEZDÉS. A jelen Magiszteri Határozat a mai naptól kezdve érvényes.

Ez a határozat három oldalon készült, a Nagymagiszteri Házunkban, a mi Urunk 2008. éve Április hónapjának 2. napján és elláttuk kézjegyünkkel és a Házunkban használatban levő pecsétünkkel

 

 

Őfensége José Cosmelli Herceg, a Nagygallér Nagymestere- Régens

 

Az angol nyelvű dokumentumhoz kattintson ide