Első Magyar Fehérasztal Lovagrend
 
MAGYAROK NAGYASZTALA:
2008. július 4-6. között került megrendezésre a Magyarok Nagyasztala gasztronómiai rendezvénysorozat a Budai Várban, a Fehérasztal Lovagrend szervezésében. Lovagrendünk védnökséget vállalt a nagyszerű esemény felett, amely a magyar gasztronómiai hagyományokat és étkezési szokásokat vonultatta fel, igen látványosan, a Honfoglalástól napjainkig.
Az esemény pompázatos felvonulással kezdődött, úgy éreztük magunkat, mintha egy reneszánsz királyi udvarban lennénk. De ez is volt a rendezők szándéka, színes forgatag vett bennünket körül: zenészek, táncosok, olasz zászlódobálók, Borrendek és Gasztronómiai Rendek gyönyörű öltözetekben vonultak be, s álltak meg a dísztribün előtt, ahol a hivatalos megnyitó zajlott. A megnyitón a három fővédnök mondott ünnepi beszédet: Dr. Gráf József Mezőgazdasági Miniszter a szaktárca nevében, majd Herceg Habsburg György, a Vöröskereszt elnöke s őt követte H.G. Prof. Popper György a Máltai Lovagi Állam miniszterelnöke a humanitárius szervezetek nevében.
A megnyitó után Benke László úr, a Fehérasztal Lovagrend Nagymestere ? ünnepélyes külsőségek között, betartva az avatási szertartás minden lépését, elemét ? új lovagokat avatott, illetve kitüntetéseket adott át azoknak, akik a gasztronómiai szakma különböző ágaiban kiemelkedő munkát végeztek. Nagyon érdekes fénypontja volt ennek az eseménynek, amikor Gráf  József Miniszter úr térdelt le a Fehérasztal Lovagrend Nagymestere előtt, hogy az lovaggá üsse, s felvegye díszes köpenyüket. Szemmel láthatóan a miniszter úr nagy örömmel fogadta el a felkínált gesztust, ami a Fehérasztal Lovagrend számára is megtiszteltetés.
A rendezvénysorozat következő állomása az esti Reneszánsz vacsora volt. A történelmi atmoszférájú Oroszlános Udvarban lenyűgöző képet  nyújtott a több száz vendég részére felállított asztalokon a korhű terítés, a felszolgálók és rendezők stílusos ruházata. Teljesen elvarázsolt bennünket a hangulat, amit tovább fokozott a korabeli zene és a reneszánsz időket idéző nagyon látványos lovagi játékok és szórakoztató program is. Lehet, hogy nem is lepődtünk volna meg, ha egyszer csak megjelenik Mátyás király, személyesen. Az ételek alapanyaga, elkészítési módja, tálalása is a XV. századba vitt vissza bennünket. (Kicsit ?harcolnunk? kellett a húsokkal, mert akkor még a villa nem létezett, ezért csak késsel birkóztunk a hatalmas tálakon.)
S mikor leszállt az este és felgyulladtak a Királyi palota falain végigfutó ünnepi kivilágítás fényei, még egy nagyon ünnepélyes aktusra került sor: H.G. Prof. Popper György és Herceg Habsburg György kitüntetésére.
A Fehérasztal Lovagrend által megrendelt Józsa Lajos szobrászművész által készített kisméretű bronzszobrocskát adott át Benke László Nagymester, méltatva a két személyiség emberi, szakmai kvalitásait, humanitárius tevékenységét. (A szobor egy létező nagyméretű szobor mása, amely egy szakácsinast ábrázol teljes konyhai díszben.)