Érdemrend az eleganciáért
 

Az ismert és elismert divattervező, Náray Tamás haute couture bemutatói mindig is kitüntetett eseményei a hazai társasági életnek. Nem volt ez most sem másképp, 2008. szeptember 27-én a Corinthia Grand Hotel dísztermében rendezett eseményen sem, ahol ez alkalommal nem is annyira hírességek, mint Náray Tamás törzsvásárlói gyülekeztek, hogy megtekinthessék a 2009-es kollekciót és tervezhessék vásárlásaikat. Ennek megfelelően sok üzletasszony és társasági hölgy kísérője jegyzetelte az egymás után felvonuló, nagy tetszést arató, fantasztikus ruhakölteményeket. Mert, hogy Náray ezúttal is rendkívüli tehetségével kápráztatta el a nagyérdeműt, s nagyon elkényeztette híveit. A tőle megszokott színvonalon a legkülönlegesebb anyagokból készített ruhaköltemények, mit költemények, ruhafantáziák felvonultatásával az egyik ámulatból a másikba ejtette a közönséget. A kifinomult ízlés, eredetiség, csodálatos anyagok, ízléses színorgia, és különlegesen rafinált megoldások randevúztak a kifutón egy órán át. Csak ámulhatott az érdeklődő, hogy milyen különleges fantáziavilágból merít a kreátor, mi inspirálja őt az egyes kollekciók megalkotásában. Mi az a ki nem merülő forrás, amelyből szezonról-szezonra ihletet merít?  Náray e kérdésekre így válaszolt:

"A fantáziám és az álmaim vezérelnek az alkotásban. Ha nem lennének álmaim, miből teremthetnék valóságot? S hogy miről is álmodozom? Boldogságról, szépségről, nagy utazásokról a világ lenyűgöző tájain, a romantika, a harmónia és a luxus jegyében."

S mi, akik részesei lehettünk ennek az estének a tervezővel tarthattunk ezen a képzeletbeli világkörüli úton, amelynek során Náray virtuális világpalotájának kapui feltárultak előttünk. A kreátor, aki ismert kutyaszeretetéről, ez alkalommal is nemes négylábúakkal népesítette be a kifutót, a szebbnél szebb ruhákat viselő manökeneket jól egészítették ki a legkülönlegesebb, szemmel is láthatóan nemes vérvonalú ebek. Láthattunk többek között Yorkshire Terriert, Szibériai Huskyt, Orosz Agarat, Weimari Vizslát, Tibeti Terriert és Óriásuszkárt a színpadon. A kutyusok egyébként legalább akkora sikert arattak, mint a kreációk.


A divatbemutató kezdetekor a műsorvezető, Ördög Nóra bemutatta és külön köszöntötte az eseményen megjelenő KMFAP küldöttségét, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége képviselőit, többek között a lovagi állam miniszterelnökét, Őexcellenciája Prof. Popper Györgyöt, valamint a rend rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, külügyminiszter-helyettesét Őexcellenciája Dr. Nagy Károly Andrást, akiknek aktuális megjelenésére a bemutatót követő fogadáson derült fény. Tudniillik a lovagrend, eddigi munkássága elismeréseként, Náray Tamást a Magyar Nagyperjelség legmagasabb kitüntetésével a Dicsőségért Érdemrenddel tüntette ki. Az elismerés ünnepélyes átadására ezen a szűk körű, bensőséges partin került sor. A medál és oklevél átnyújtásakor a miniszterelnök idézte a korábbi nagymester Dom Lorenzo szavait, aki szerint a XXI. században egy lovagrend számára rendkívül fontos az elegancia. És Popper úr hozzátette: Magyarországon az elegancia megtestesítője és persze európai- és világhírű terjesztője Náray Tamás.

A divattervező meghatódva mondott köszönetet az elismerésért s szerényen csak annyit jegyzett meg, nem csinál semmi különlegeset csak a teszi a dolgát. Mindezt nagyon elegánsan teszi. Majd a jelenlévők tapssal és koccintással köszöntötték a különleges elegancia újdonsült lovagját.