Sir George Popper a Máltai Lovagrend (KMFAP) Nagymesterének helyettese London város díszpolgára lett
 

2008. november 21-én 10.30 -kor a Londoni Guildhall Dísztermében Professzor Popper Györgynek és feleségének Lady Popper Annának "Freeman Of City of London" címet adtak át. Ez megfelel London város Díszpolgárává nyilvánításnak, ami igen bensőséges ceremónia keretében zajlott.

Egy évvel ezelőtt két régi Díszpolgár tett javaslatot erre a megtisztelő címre. Ezt követően az ajánlatot tevő személyek kíséretében személyesen kellett beadni azokat az anyagokat, részletes kérdőívet, csatolt okmányokat, amelyek alapján elbírálták a kérelmet. Majd egy bizonyos idő elteltével hozta meg a pozitív döntést a Városi Kamara (Chamberlain) a több mint 700 éve létező cím odaítéléséről.


Így zajlott az esemény a résztvevők elbeszélésében:

A ceremónia nagyon intim légkörben, hangulatban történt, ahogy ez a XIII. század óta szokás. A Guildhall Chamberlains' Court termének ajtaja kitárult, s elénk jött a "Clerk", aki 1291 óta a 37. személy, aki ezt a fontos tisztséget betölti, s aki a szertartást végezte. Ünnepélyes fekete köpenybe öltözve mosolyogva fogadott és vezetett be a terembe, ahol a falakon történelmi jelentőségű dokumentumok, tárgyak és festmények voltak. Elhangzott köszöntője, majd átadta annak az eskünek a szövegét, amelyet fel kellett olvasnunk. Az esküt II. Erzsébet királynőnek tettük, s ezután a Freeman-eket felsoroló könyvet írtuk alá, ahol már szerepelt a nevünk. Majd átadta a bekeretezett, igen különös alakú, hosszú, keskeny diplomát is, amiben egy kis piros tok is található. Régen ebbe helyezték el igazolványaikat a Freeman-ek, s elővételekor rögtön látható volt az illető hovatartozása. Majd történeti áttekintést kaptunk a szervezet és a cím múltjáról és jelenéről. Rendkívül érdekes volt megtudni, hogy ezt a címet 1999-ig csak angol, brit és a Brit Nemzetközösség állampolgárai kaphatták meg. S mindössze 9 éve adható külföldieknek is.
A cím viselői között vannak egyszerű polgárok, hírességek és magas rangú személyiségek egyaránt. Természetesen az angol királyi család minden tagja, a Dán királyné,az eddigi összes brit miniszterelnök, Lady Diana. Néhány híres külföldi is nemcsak szóba került, hanem a róluk készült fényképeket is megnézhettük: Luciano Pavarotti, Helmuth Kohl, Nelson Mandela, R. Murdock, s 2007-ben a Londoni magyar nagykövet jelenlétében került sor Otto von Habsburg "avatására".


S ekkor jött a legnagyobb meglepetés, amit elképzelni sem tudtunk. A Clerk elénk tett egy vaskos régi könyvet, ahol Kossuth Lajos 1851-ben történt díszpolgárrá avatásának másfél oldalas történetét olvasta fel. Szóhoz nem tudtunk jutni a megilletődéstől. Ilyen figyelmességre nem számítottunk. A szövegből kiderült, hogy Kossuth emigránsként, mint forradalmár, hős kapta, London City megtisztelő "Citizen of London" címét. Nemcsak figyelmes volt az eljárás, hanem rendkívül tájékozott, alapos történelmi ismereteket felmutató embertől vettük át ezt a megtisztelő címet, aki hosszasan elbeszélgetett velünk a Mohácsi vész, az 1848-as forradalom, a tokaji bor és egyéb témákról. Majd dokumentum értékű fényképek készültek az ünnepélyes aktusról és természetesen a látott dokumentumokról is. Ajánló patrónusunk mellünkre tűzte a Freeman jelvényt, a Máltai kereszt mellé. S a gratulációk mellett még egy meglepetésben volt részünk. Egy piros kötésű könyvecskét nyújtott át búcsúzóul a Chamberlains Clerk, amelynek címe: "Rules for the Conduct of Life" azaz A helyes életvitel szabályai. Mintegy 300 évvel ezelőtti életviteli, viselkedési, gondolkodásbeli és erkölcsi szabályokat feketettek le a Freeman-ek részére, s ezek nem veszítettek aktualitásukból. 36 szabályt ajánl figyelmünkbe a múltbeli szerző, hogy a jövőben is méltók legyünk a "Freeman of City of London" megtisztelő címre.

Öröm és büszkeség nagyon kellemes érzésével távoztunk a Guildhallból. S megint meggyőződhettünk arról, hogy milyen fontos egy ország, egy nép életében a hagyomány folytonossága, továbbélése a történelem viharaiban és nyugodt periódusaiban egyaránt.

Rendkívül tragikus tényként érintett bennünket ezen a felemelő és örömteli eseményen,  hogy egyik ajánlónk, Sir Dr Karászy-Kulin János vezérezredes úr nem érhette meg az avatást. Halálával az egyetlen magyar származású "Freeman" is eltávozott az élők sorából. Sir János özvegye Lady Iris, lovagrendünk dámája személyesen részt vett az  ünnepélyes ceremónián. (Lady Anna Popper beszámolója)