Jótékonysági bál Bukarestben,
 

A bukaresti Magyar Nagykövetség által szervezett szép magyar bálok hajdan méltán voltak híresek az ottani diplomaták és közéleti személyiségek körében.

Felelevenítve ezt a hagyományt a régi pompájában felújított rezidencia épületében ezúttal jótékonysági bálra került sor 2009. február 21-én a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (Universitatea Crestina Partium) javára, amelyen megjelent a bukaresti diplomáciai testület számos vezetője és tagja, a magyar  kisebbség képviselői, tudósok, művészek, külföldi üzletemberek, szenátorok és polgármesterek. Őexcellenciája Füzes Oszkár rendkívüli és meghatalmazott bukaresti Magyar Nagykövet meghívásának eleget téve a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai  Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége delegációja is részt vett az eseményen.

 

Mintegy 120 vendég jelenlétében került sor a Lovagrend 3000 Eurós adományának átadására, amellyel a nemes ügy legnagyobb támogatói lettünk. A bál résztvevői jótékonysági árverés keretében licitálhattak a helyi művészek által felajánlott színvonalas műtárgyakra is.


A legérdekesebb és legmagasabb árat elért alkotás egy látványos, magyar színekben elkészített falikárpit volt, amelyet a bukaresti Brit Nagykövet (skót származású) felesége ajánlott fel. A licitálás megkezdésekor Lovagjaink cinkosan egymásra néztek, s az ötlet azonnal megszületett; elkezdtek licitálni a faliszőnyegre. S nekik köszönhetően nemcsak igen magas árat sikerült elérniük, hanem még egy elegáns gesztussal is előrukkoltak: a falikárpitot a bukaresti Magyar Nagykövetségnek ajándékozták Lovagrendünk nevében. Az ajándékra hamarosan rákerül egy kis tábla, s így remélhetőleg örökre látható majd Lovagrendünk neve a Magyar Nagykövet rezidenciáján!

 

 
A Nagykövet úr felesége - úgyis mint a bál főszervezője és mint a magyarság ügyének elhivatott támogatója - Bajtai Erzsébet asszony részére a bál keretében adtuk át a Lovagrend humanitárius tevékenységért adományozható legmagasabb kitüntetését, elismerve önzetlen és fáradhatatlan munkáját. Az átadáskor a rendi állam miniszterelnöke külön is hangsúlyozta azt a fontos elvet, hogy rendünk protokolláris célból állami és politikai vezetőknek nem adományoz kitüntetést, hanem kizárólag valós teljesítmény és érdemi munka alapján tünteti ki az arra érdemeseket. Ebből a kitüntetésből évente legfeljebb 5 adományozható, amit legutóbb José Carreras világhírű tenor vehetett át temesvári koncertje alkalmából.


Külön öröm számunkra, hogy a támogatott egyetem vezetése személyes látogatásra hívta meg Lovagrendünket. A Lovagrend által átadott támogatás Sir Pánczél Zoltán lovagtársunknak köszönhető, aki maga is hosszú ideje aktív, karitatív tevékenységet végez nemzetközi szinten is.


Delegációnk - hazautazása előtt - búcsú ebéden vett részt a nagyköveti rezidencián, ahol alkalma nyílt kifejezni köszönetét a baráti, meleg fogadtatásért és elismerését a nagyszerű rendezvényért.