A Ciprusi Lovasgárda a március 15-i Nemzeti Ünnepen
 

Díszegységünk lovasai idén is részt vettek a 2010. március 15-i nemzeti ünnep rendezvényein, - mondta Sir Dr Kertész Ferenc a Lovasgárda dandártábornok parancsnoka, aki a Ciprusi Csend és Kard Lovagrend lovagja.


Két helyszínre tudtunk díszegységet vezényelni. A központi állami ünnepi helyszínek közül a Lánchíd pesti hídfőjénél létesített huszártábort az esős idő ellenére is elsősorban gyermekes családok látogatták meg.  Az Ordo Hungariae lovagjelöltje, Székely Tibor hagyományőrző huszár alezredes parancsnoksága alatt a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség által felállított táborban óránkénti őrségváltással huszárfelvonuláson vehettek részt az érdeklődők, sőt a bátrabb gyerekek a huszárok kíséretében egy-egy kört is lovagolhattak papírcsákóval a fejükön.

 


Kiss László gárdatiszt vezetésével a huszártábor közönségprogramjához járultunk hozzá hintófogatunk szerepeltetésével. Díszegységünk gárdatisztjének egysége a Roosevelt téren állt az ünneplők rendelkezésére. Az ide látogató családok nagy örömére a fogat reggel 8-tól este 6-ig folyamatosan hintóztatta a gyerekeket, természetesen díjmentesen.

 

 

Másik egységünk Török Mihály gárdatiszt vezetésével lovagrendünk avatási ünnepségeinek immár tradicionálisan helyet adó Gödöllő városának ünnepségén adott díszőrséget. Lovasaink '48-as lovas nemzetőr egyenruhában vettek részt az önkormányzat által szervezett ünnepi megemlékezésen és felvonuláson.