"Tavaszi hadjáraton" A Ciprusi Gárda lovasai
 

 2009-ben immáron 21. alkalommal került megrendezésre a "Tavaszi Hadjárat Emléktúra", amely a Hatvan környéki csatáktól Buda visszafoglalásáig eleveníti fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, a magyar honvédseregek óriási katonai sikereit. A forradalom a magyar történelem egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia része.

Lovasaink, a Ciprusi Gárda Díszegységének tagjai idén is részt vettek a történelmi hadijátékokon, ahol korhű ruházatban és fegyverzettel mutatták be a tavaszi hadjárat híres csatáit.

Április 4-én a Nagykáta és Tápióbicske határában zajlott "Bicskei csata" jeleneteit rendezte meg a több mint 200 katonai hagyományőrző lovas és tüzér. Az ágyú és puskasortüzekre, valamint a lovas huszár és nemzetőr rohamokra több mint 10 ezer érdeklődő volt kíváncsi.

Lovagrendünk lovasai azonban ez alkalommal rendhagyó vendégséget is szerveztek a csatatérre: állami gondozásban nevelkedő gyerekeket hívtak meg a nézősereg közé.

"Lovasainkkal rendszeresen veszünk részt olyan eseményeken, amelyek nagyszámú nézőt vonzzanak, így magától értetődő volt  az ötlet, hogy ezekre a programokra - egyfajta patrónusi tevékenységként - ezentúl hívjunk meg olyan gyerekeket is, akik nehéz családi körülményeik miatt soha sem juthatnak el ilyen nagyszerű rendezvényekre" - tájékoztatott Kertész Krisztina. A Megyei Gyermekvédelmi Központ "Ábel" Lakásotthon kis lakói voltak a vendégeink a "Bicskei csata" napján. Jóleső érzés volt látni a csillogó szemeket és hallani a kérést: "Ugye máskor is jöhetünk?!"