"Szent György" Lovagavatás Lengyelországban
 

 2009. május 16-án a Közép Lengyelországban található Łódź város gyönyörű székesegyházában Őeminenciája, a łódźi érsek jelenlétében ünnepélyesen beiktatták H.E. Chev. Major-General Tadeusz Kaczor MKN GCStG személyében a Nemzetközi Szent György Lovagrend új Nagymesterét.
Az avatáson 10 fős magyar delegáció vett részt. Jelen volt H.G. Prof. Popper György, nagy-nyakék Lovagja, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Nagymester-helyettese, a Rendi Állam miniszterelnöke és felesége Lady Popper Anna. Több más máltai és ciprusi lovag vállalkozott a 700 km-es útra, s tisztelte meg jelenlétével - lovagi öltözetben - a kiemelkedő eseményt.


A beiktatási ceremónián és az azt követő lovagavatáson megjelent Őexcellenciája Kiss Róbert úr, a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.
Az eseményre szóló meghívást örömmel elfogadta Lady Iris Karászy-Kulin is - máltai dáma, a korábbi nagymester özvegye.


 Az avatási ceremónia elején 9 jelenlévő Nagyprior vette át a Nagymestertől az Egység Aranygyűrűjét. Majd az új Nagymester debütált új rangjában, Nagymesterként életében először ütötte lovaggá a megjelent lengyel lovagjelölteket.


 Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták II. János-Pál pápa szobrát és az Ismeretlen Katona emlékművét. 2006-ban a Lódzi katedrális falán elhelyezték az '56-os magyar Forradalom emléktábláját, amelynek koszorúzásán részt vett Sebestyén Mária '56-os szabadságharcos - a nemrég elhunyt korábbi Nagymester, Sir Karászy-Kulin János Máltai Nagykereszt Lovagja - harcostársa, aki a forradalmat jelképező lyukas zászlót a kezében tartva helyezte el az emlékezés koszorúját.


Az avatást követő díszebéden, amely a papi szeminárium ebédlőjében zajlott, H.G. Prof. Popper György átadta a Máltai Lovagrend támogatását írásban deklaráló hivatalos oklevelet az új Nagymesternek, Tadeusz Kaczor úrnak.
 Másnap az új Magisztrátusi Nagytanács ülésére került sor a Lódzi Tiszteletbeli Magyar Főkonzulátus székhelyén. A Nagymester ezen a megtisztelő helyen és alkalomból 1956-os emlékéremmel tüntette ki Sebestyén Mária asszonyt, forradalmi érdemei elismeréseként. Ezután az új tisztségviselők kinevezésének ismertetése következett, amelynek értelmében Lovag Balla Miklós GCStG a Nemzetközi Szent György Lovagrend Magyar Nagypriorja és Sir Czapáry-Martincsevics András máltai lovagparancsnok is a Nemzetközi Szent György Lovagrend Magisztrátusi Nagytanácsának tagja lett.

Gratulálunk a kinevezésekhez és sok sikert kívánunk a Szent György Lovagrend-beli tevékenységükhöz!