Sir Dr. Pánczél Zoltán - A Magyar Köztársaság Temesvári Tiszteletbeli Konzulja
 

Reprezentatív meghívót kaptak a közelmúltban azok a lovagtársaink, akik részt akartak venni a Temesvári Tiszeteletbeli Konzul ünnepélyes beiktatásán. (A hivatalos megnyitó már július 17-én megtörtént!) Őexcellenciája Füzes Oszkár, a Magyar Köztársaság Bukaresti Nagykövete és Sir Pánczél Zoltán volt az esemény házigazdája. A Romániában működő diplomáciai képviseletek számos tagja is elfogadta Pánczél Zoltán meghívását. A nagyszabású est programja és külsőségei méltóképpen fejezték ki, hogy mennyire fontos a két ország kapcsolatainak erősítése, minden lehetséges módon. Nagy öröm, hogy végre megnyílt a harmadik magyar tiszteletbeli konzulátus Romániában, Temesváron, ebben a szép, történelmi városban. 


A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége és a lovagi állam kormánya nagy és rangos delegációval képviseltette magát. Jelen volt a Miniszterelnök H.G. Popper György Magyar Nagyperjel és Lady Anna, Sir Nagy Károly András, a Rendi Állam Külügyminisztere. Örömmel utaztak lovagtársaink is a nagy eseményre, ott volt többek között: Sir Dévai Kovács Gyula, Sir Téglás Sándor és párja, Sir Dobó György, Sir Király Csaba és Dáma Oláh Zsuzsanna, Sir Ferger János, Sir Heves István, Sir Czapáry-Martincsevics András és Lady Júlia, Sir Schmuck Andor és Lady Krisztina, Sir Bánó István és Dáma Hauch Klára, Sir Niklós András és Dáma Niklós Katona Linda, Sir Kertész Ferenc és Kertész Krisztina, Sir Stangl Péter, aki nagy részt vállalt a szervezésben. (Természetesen a Román Perjelség számos tagja is részt vett az eseményen.)

Az ünnepségre a Temesvári Operaház gyönyörű épületében került sor. Ennél nagyvonalúbb helyszínt nehéz lett volna találni a városban. A folyamatosan érkező vendégeket az előtérben elegáns dekoráció, peszgő és népviseletbe öltözött fogadóbizottság várta. Már az első percekben éreztük, hogy különleges élményben lesz részünk. Sir Zoltán arról is ismert, hogy gálánsan támogatja a kultúrát és szereti a művészeteket. (2008-ban az ő szervezésében adott koncertet a világhírű tenorista José Carreras Temesváron, mintegy 7000 néző előtt!) Így nem volt meglepő, hogy az ünnepélyes eseményre meghívta Budapestről a nagyszerű Rajkó zenekar 30 tagját. Az ő színvonalas zenéjüket hallhattuk az est programja alatt. Amikor a mintegy 700 (!) estélyi ruhába öltözött, helyi és külföldi vendég elfoglalta a helyét – lovagjaink a díszpáholyban – pontosan 19.00 órakor elkezdődött a program.
A hivatalos megnyitón elhangzott a román és a magyar himnusz, majd a színpadra vonultak az est szónokai. A nyitó beszédet értelemszerűen Őexcellenciája Füzes Oszkár Bukaresti Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövet mondta.
Hangsúlyozta a magyar-román kapcsolatok fontosságát, kiegyensúlyozottságát és a temesvári konzul kinevezésének jelentőségét. Majd hivatalosan átadta Sir Zoltánnak a magyar zászlót, amely a képviseletre kerülő legfontosabb szimbólum. Őt követte Temesvár polgármestere, aki örömét fejezte ki és elmondta, hogy a Magyar Tiszteletbeli Konzulátus a 10. a helyi diplomáciai képviseletek sorában. Majd Temes megye prefektusának üdvözletét adta át az alprefektus úr. Temes megye önkormányzatának elnöke – Sir Zoltán régi jó barátja – lépett a mikrofonhoz és retorikai kérdést tett fel, hogy miért nem hamarabb nyílt meg a képviselet? (Meglepetést okozott számunkra az az információ, hogy a Temesváron működő 9 diplomáciai képviselet között ott van Tunézia Tiszteletbeli konzulja is.) A Magyar Parlament képviseletében Németh Zsolt úr, a Parlament Külügyi Bizottságának elnöke következett, aki beszédében köszöntötte Sir Pánczél Zoltánt és hangsúlyozta a Tiszteletbeli Konzulok értékes munkáját a Magyar Köztársaság érdekében. Kifejtette, hogy Temesvár az európai regionalizmus bölcsője lett. A beszédek sorát Tőkés László református püspök, Európai Parlamenti képviselő zárta. A képviselő úr nagyon szuggesztív módon beszélt Temesvár történelmi szerepéről a romániai rendszerváltás idején, amellyel a város egy csapásra felkerült a világ egyetemes történelmi térképére.

Minden szónok méltatta Sir Pánczél Zoltánt, emberi értékeit, elismerve szakmai és karitatív tevékenységét, önzetlen munkáját, amelyet már eddig is a két nép harmonikus együttműködése érdekében végzett. Sir Zoltán nem most lett diplomata, ő már régóta ebben a szellemben él és dolgozik szűkebb hazájában, s azokban a szervezetekben amelyeket ő alapított vagy ő irányít. Sikeres üzletember, akit humanista elkötelezettsége és bizalmat sugárzó személyisége, s vele született diplomáciai érzéke tesz alkalmassá erre a fontos feladatra.

A 3 nyelven történt konferálásból kiderült, hogy a Máltai Lovagrend vezetőit hívták színpadra.

H.G. Prof. Popper György a Nagymester általános helyettese a Lovagrend legmagasabb kitüntetését, a Dicsőségért Érdemérmet adta át Sir Pánczél Zoltánnak, Lovagi Államunk gazdasági miniszterének. Az indoklásban megköszönte azt a sok segítséget, amelyet Sir Zoltán a Lovagrend működéséhez nyújtott, és ezzel Rendünk jó hírnevét is tovább öregbítette. Sir Nagy Károly András Rendi Államunk külügyminisztere lépett a mikrofonhoz, tolmácsolta Nagymesterünk üdvözletét és gratulációit, s egyben átadta üdvözletét Temesvár lakóinak is, akik méltán büszkék lehetnek arra, hogy a város neve a szabadság szimbóluma lett Európában és a világon. Ez a névsor is bizonyítja, hogy milyen nagyra értékelik Pánczél Zoltán személyét és munkáját Magyarországon és Romániában.

A hivatalos rész végén megható pillanat tanúi lehettek az Operaház vendégei: Sir Zoltán őszinte – szinte gyermeki – tisztelettel és szeretettel köszöntötte 90 éves édesanyját, csodálatos vörös rózsakosarat nyújtott át annak, akinek nemcsak az életét, de nagyon sok jót is köszönhet.

Az est forgatókönyve szerint ismét a Rajkó zenekar játszott csodálatos melódiákat, majd jött az igazi meglepetés, amikor a műsorvezető bejelentette, hogy a világhírű Experidance együttes előadása egy perc múlva kezdődik! És valóban elkezdődött az együttes fergeteges műsora, az „Esszencia” című előadás. Sir Zoltán úgy döntött, hogy valami különleges produkcióval ajándékozza meg az est közönségét, ezért meghívta Budapestről az Experidance csapatát és azt a műsort, amellyel az együttes óriási sikert aratott kínai vendégszereplése során Pekingben. A közönség ámulva nézte és hallgatta az előadást. Sir Stangl Péter sokat mesélt erről a tánc-ritmika-folklór műfaját eredeti módon ötvöző együttesről és stílusról, de csak a látvány alapján lehet véleményt alkotni művészetük eredetiségéről, amellyel már 10 éve szórakoztatják az embereket.
Egy nagyon színvonalas és dinamikusan előadott, nagyon változatos táncshow élményében részesültünk, ahol megéreztük a tánc és a ritmus kifejező erejetét, hatalmát, hatását. A közönség hálásan és lelkesen tapsolt. Temesvár és kicsit Románia közönségét is sikerült meghódítania Román Sándornak, aki az együttes koreográfusa, agya, lelke és – az ő szavai szerint – gondviselője. A gyönyörű Operaház tovább fokozta az élményt, minden a helyén volt: a világítás, a díszletek, a jelmezek, a táncosok, a zene és főleg a kreatív ötletek. (Az előadás megtekinthető Budapesten és egyes vidéki városokban is. Információkat az együttes honlapján szerezhetünk: www.experidance.hu)
Az előadás nagyon kedves rezüméje volt, amikor a vezető táncos megtapsoltatta a közönséget, akik így részesei voltak az előadásnak. Ilyen esztétikai élmény az emberből a legnemesebb érzelmeket váltja ki.

Azonban az est még nem ért véget. A műsor után az Operaház épületének minden szintjén gazdag büféasztalok és italok várták a vendégeket. Nagyszerű zenekar és szólista előadásában élvezhettük a tánczenét. Beszélgetve, szórakozva jött el az éjfél. S ekkor váratlanul kitárult az ajtó és a díszpáholyok előtti részre kerekeken begördült a másfél méter magas születésnapi torta. Sir Zoltán 50. születésnapját ünnepeltük ezen a rendkívüli estén. Hajnalig tartott a mulatság, a szórakozás és ismerkedés a helybéliekkel.

Kedves Sir Zoltán!

Gratulálunk Tiszteletbeli Konzuli kinevezésedhez, amely Lovagrendünk büszkeségére is válik! Megtiszeteltetés volt, hogy részt vehettünk életed ezen fontos eseményén.

Kívánunk jó egészséget, erőt, ahhoz a sokrétű tevékenységhez, amit az elmúlt 50 év alatt aktívan és nagylelkűen végeztél. Köszönjük, hogy felejthetetlen élményt nyújtottál Lovagtársainknak és mindenkinek, aki jelen volt 2009. október 1-én a Temesvári Operaházban rendezett beiktatási ünnepségen és születésnapi partyn.

A Temesvári Tiszteletbeli Konzulátus címe:
Str. Franz Liszt Nr. 6.
300081 Timisoara
ROMANIA
Weblap: www.hucons-tm.ro
Tel.: +40356462550