Nemzetközi Cigányfesztivál a Máltai Lovagrend (KMFAP) védnökségével
 

2009. október 10-én Magyarországon először került megrendezésre az I. Nemzetközi Cigányfesztivál, amelynek a Sziráki Kastély és gyönyörű ősparkja adott otthont. Biztosak vagyunk benne és őszintén reméljük is, hogy az esemény ötletgazdái, szervezői egy szép és hasznos hagyományt teremtettek. 


Kétségtelenül mérföldkőnek tekinthetjük ezt a kisebbségi fesztivált, amelynek színvonalát a rangos előadóművészek műsora is emelte. A fesztiválon fellépett többek között Korda György és Balázs Klári, Bódi Guszti és Margó, a Vadrózsák, Choli – Daróczi József, Szakcsi Lakatos Béla – Kossuth Díjas Jazzművész és még sokan mások.

A vendégeket Sir Mága Zoltán és Szirák polgármester asszonya köszöntötték. Beszédükben hangsúlyozták, hogy a társadalmi béke és haladás alapfeltétele az etnikumok és hátrányos helyzetű lakossági csoportok felzárkózása. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a társadalom minél nagyobb része megfeleljen a mai kor követelményeinek, s aktívan részt vegyen a társadalom életében és működtetésében. Fontos, hogy ezt az érintettek is belássák és alkalmassá tegyék magukat arra, hogy minél gyorsabban integrálódni tudjanak a társadalomba. Ehhez tudatosság, jó szándék, kitartó tanulás, tenni akarás és sok „kiművelt fej” kell. A társadalmi beilleszkedésre megvan a lehetőség és esély, mert ma már mindenki felismerte ennek szükségét. Rendkívül sok anyagi, erkölcsi és szakmai támogatás áll rendelkezésre, amivel élni kell, de nem szabad visszaélni!

A nagy tetszést aratott megnyitó beszédeket változatos műsor követte, amely szinte egész nap tartott! Szeretetre méltó volt a „kicsik” felvezető műsora (óvodások, kis iskolások), majd őket követték az igazi „profi” előadók. Pataky Attila nagy sikerű éneklése után jelentette be H.G. Popper György, hogy Attilát a következő lovagavatási ceremónián, november 7-én Máltai Lovaggá avatják. S ott a helyszínen Attila mellére tűzte a Lovagrendhez való tartozás egyik jelképét, az arany máltai lovagkeresztet.

Nagyon népszerű volt a Főzőverseny, nyolc csapat részvételével és a Fehér Asztal Lovagrend profi zsűrizésével. Közös sikernek könyvelhetjük el, hogy a győztesek mellett Rendünk lovagjai is remek ételeket „alkottak”. A szépségverseny is látványos része volt az egész napos fesztiválnak. A díjakat Őexcellenciája H.G. Popper György, Magyar Nagyperjel adta át. 


Az Első Nemzetközi Cigányfesztivál megszervezésének nagyszerű ötlete Sir Milesz Sándor Máltai lovagnagytiszt nevéhez fűződik, aki a rendezvény költségeinek jelentős részét is magára vállalta.

Az esemény fővédnökei:

Mága Zoltán hegedűművész, a Máltai Lovagrend lovagja, Jószolgálati nagykövet
Pataky Attila híres előadóművész, aki szintén közismert jótékonysági tevékenységéről

A rendezvény főszervezője:

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége. A Lovagrend komoly feladatot vállalt az esemény létrejöttének támogatásában és lebonyolításában is. 


A fesztivál célja:

A cigány kultúra bemutatása egy rangos esemény keretein belül, gazdag hagyományainak megőrzése, megismertetése, megkedveltetése a résztvevőkkel és minél szélesebb körben.

A fesztivál egyúttal jótékonysági rendezvény is volt, amelyben kiemelt helyet kapott a rászorulók támogatása is. Lovagtársunk Sir Mikulas Vareha, és párja Szlovákiából egy kamion (20 tonna) kiváló minőségű almát hozott ajándékba, ami szétosztásra került a Máltai Hórusz Szerzetesrend segítségével a jelen lévő közönség között.
A rendezvényt közel 2.500 látogató tisztelte meg, akik részesei voltak a nap szórakoztató eseményeinek és megcsodálhatták záróakkordként a gyönyörű tűzijátékot.

 A résztvevők egybehangzó véleménye alapján elmondható, hogy e kivételes Fesztivál egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy a kultúra eszközével nagyon sikeresen lépett fel az előítéletek ellen a tolerancia, a társadalmi együttműködés és szolidaritás nevében.