Afrika nap a Máltai Lovagrend (KMFAP) részvételével
 
2010 - ben 7. alkalommal került megrendezésre Budapesten az Afrika nap. 1963-ban az Afrikai Egységszervezet (utódja 2001. óta az Afrikai Unió) döntött arról, hogy minden év május 25. legyen Afrika napja, amikor Földünk második legnagyobb és második legnépesebb kontinensét ünnepelhetjük az egész világon.
Az ünnep célja, hogy kifejezze az 53 független afrikai ország egységének, integrációjának óhaját, s az afrikai népekkel való szolidaritás és együttműködés szükségességét. Az Afrika nap szimbolikus jelentősége is nagyon fontos, s egyre többen ismerik fel, hogy Afrika nemcsak az emberiség bölcsője, hanem olyan földrész, ahol a világ páratlan természeti és kulturális kincsei találhatóak, s ezek megőrzése közös érdekünk és kötelességünk.

Az afrikai országok Budapesten működő külképviseleteinek doyenje, az Angolai Nagykövetség koordinálta ezúttal is az eseményt, a szervezésben és a finanszírozásban közel egy tucat ország vett részt.
Több mint ezer vendég jelent meg az Afrika nap idei helyszínén, az Európa Hotels Kongresszusi Központban. Számos Budapesten akkreditált magas rangú diplomata mellett a rendezvényen részt vett a Máltai Lovagrend (KMFAP) képviseletében H.G. Popper György a Rendi Állam miniszterelnöke. A Szövetség, jelentős karitatív tevékenységet fejt ki az afrikai kontinensen, amelynek több államával nagykövetségi szintű diplomáciai kapcsolatban áll.

Az afrikai népek sokszínűsége, különleges néprajzi öröksége jutott kifejezésre a nemzeti konyhák ételspecialitásaiban, a kulturális kínálatban, a zenei és táncprodukciókban. Az öltözetében is rendkívül színes vendégsereg nagyra értékelte a változatosságot, amellyel az afrikai országok készültek erre a nagy napra. Az est jó alkalom volt az egyes országok turisztikai promóciójára is. Különös tekintettel arra, hogy a Dél-Afrikai köztársaság a 2010. évi Labdarúgó Világbajnokság házigazdája, - a figyelem ráirányul az egész afrikai kontinensre. Joggal, hiszen az afrikai országokból származó labdarúgók nagy számban játszanak a világ legsikeresebb csapataiban.