A Máltai Lovagrend (KMFAP) segélyakciói az árvíz sújtotta helyeken
 

2010. június 9-én indítottuk az első gyorssegély szállítmányt Szendrőlád községbe, kb. 500.000 Ft értékben. A Lovagrend ezután tovább folytatta az árvíz kapcsán elkezdett segélyakciót, Sir Dobó György személyesen, telefonon, emailben kereste meg lovagtársait, barátait, kollégáit, ismerőseit, hogy segítsenek.

2010. június 17-re további, igen nagy mennyiségű adományt sikerült összegyűjteni: Sir Heves István diósdi cége (Gerontex), Sir Schuman Ádám cége, Herendi László barátunk (Febril Bútorforgalmazó Kft.) cége és Sir Dobó György (Coloplast A/S) cége általi felajánlásokból. Az adományokat részben a felsorolt cégeknél részben pedig a Phoenix Pharma Zrt. fóti telephelyén, Horváth Irén kereskedelmi igazgató engedélyével raktároztuk. A Phoenix Pharma szállított fel 6000 palack 1,5 literes ásványvizet Győrből, amit Sir Mujzer József lovagtársunk ajánlott fel az árvízkárosultaknak. Nagyon sokat jelentett Sir Dániel Sándor (CBA) 400 kg élelmiszer adománya is, (tésztafélék, rizs, konzervek, tartós tej), amellyel még kiegészült a szállítmány.

2010. június 18-án útnak indítottuk a segélyt. A szállítást a Contact Center Service Kft ügyvezetője, Kaló Tamás úr cégének kamionjaival oldottuk meg, s juttattuk le Szendrőládra. Lovagrendünk képviseletében Sir Dobó György intézkedett és vezette a konvojt. A helyszínen Szendrőlád polgármestere, Joó Istvánné és Dr. Daher Pierre, Edelény Város kórházának igazgatója vették át a kamionok mintegy 3 millió Ft értéket képviselő tartalmát.

A segélyadomány tartalma:

- 6000 palack 1,5 literes ásványvíz
- 10 karton vegyes ruházat és cipő
- 20 doboz Neomagnol vízfertőtlenítő tabletta (kb. 14.000 l víz fertőtlenítésére)
- kb. 40 köbméter lakossági bútorzat és egyéb háztartási eszközök
- 400 kg vegyes, száraz élelmiszer

A szállítás biztonságáról a Pajzs Biztonsági Kft. részéről Nagy Endre úr és Sir Niklós András cége, az NBI Csoport gondoskodott, kísérő autókkal és 4 testőrrel.

További két teherautónyi adomány gyűlt össze a hét folyamán Sir György lelkiismeretes szervező munkájának köszönhetően. Az előző héten, a helyszíni átadásakor az is kiderült, hogy a környéken további, segítségre szoruló települések vannak.

Az elmúlt két hét eseményei nem hagyták pihenni Sir Dobó Györgyöt, aki telefonhívást kapott Nyírbátor város polgármesterétől. (Tekintettel arra, hogy György Szabolcsban született, nevét ott sokan ismerik!). Balla Jánosné polgármester asszony a médiából szerzett tudomást Lovagrendünk adományairól, Sir Dobó Györggyel készült riport által. Így ő is segítségünket kérte.

Június 14-én Szabolcsban óriási vihar pusztított, sok ház rongálódott meg, több családnak el kellett hagynia otthonát. Sir György felajánlotta Lovagrendünk nevében, hogy a következő adományokat nekik juttatjuk el. Ennek szellemében június 21-én, hétfő reggel a Forever Living Ltd. karitatív szervezete a „Forever Giving” nevében Sir Milesz Sándor máltai lovagnagytiszt leszállíttatta a küldeményt, amely különböző Forever teméket és ruhaneműket tartalmazott. Az adományt Németh Attila Nyírbátor alpolgármestere vette át. 

Közben jelentkezett két lovagtársunk is Szekszárdról: Sir Király Csaba és Sir Ferger János, akik évek óta árva gyermekek nyári üdültetését finanszírozzák, igen nagylelkűen. Ezúton vállalták, hogy 2010. július hónapban egy héten keresztül 30 gyermeket táboroztatnak az árvíz és vihar sújtotta családokból, teljes ellátással, két felnőtt kísérővel, Fadd-Domboriban. Megkezdtük az üdültetéssel kapcsolatos szervezőmunkát is.