Máltai Lovagok Kácson
 

11 éve hagyomány a nemzetközi vadételfőző verseny Kácson! A Miskolc közeli kis településről már az 1200-as években is megemlékezik a történelem, hiszen a patrióták úgy tartják, Kács volt Örs vezér szálláshelye. Csodálatos regék beszélnek a múltról, sőt itt található Magyarország egyik természeti érdekessége, a sziklába vájt termek, amelyek mindenféle lakhatásra szolgáltak! A múlt század elején még laktak némelyik „szikla-lakásban”!

 A vadételfőző verseny célja az volt, hogy a magyar lakosság figyelme a kis településre irányuljon, s megismerjék történelmi emlékeiket is!
 A verseny szokás szerint úgy zajlik, hogy a résztvevők elkészítik a vadhús alapú ételeket, majd a nemzetközi zsűri értékeli, minősíti azokat, és kihirdeti a nyertest, nyerteseket. A vadételfőző verseny óriási előnye az, hogy valójában minden résztvevő nyertes, hiszen a hangulat, a fogadtatás, a helybéliek vendégszeretete által mindenki jutalomban részesül.
 
Így történt ez 2010. június 19-én is, amikor sor került – a „nagy kulináris eseményre”. Miután kisorsolták a főzőhelyeket, s a több, mint 50 amatőr és profi vadásztársaság kategóriában induló résztvevő elkezdhette az „alkotó” munkát! A 400-500 kilogramm mennyiségű vadhús alapanyagot a helyi vadásztársaság tagjai jó előre biztosították. Rendszerint sokkal nagyobb a részvételi létszám a versenyen, de az idén sajnos brutálisan közbeszólt a természet, árvíz formájában.

Hogyan is kerültek a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) lovagjai Kácsra?

A válasz nagyon egyszerű:

Lovagrendünket régóta ismerik a térségben, amely az idei árvíz egyik legtöbb kárt szenvedett vidéke. Az ANKH Egyház és a Magyarországi Kisegyházak részéről, I. Ankh (aki Lovagrendünk Ökumenikus Tanácsának tagja és a Magyar Tornaszövetség elnöke is) segítette a rendezvény szervezését! Ő vezette a vadételfőző versenyen a MOB csapatát, amelyben olimpikonok vettek részt. Természetesen, a meghívásnak örömmel tettünk eleget. Lovagrendünket Sir Bánó István Miklós Lovagparancsnok és Sir Dobó György  képviselte. A verseny egyik házigazdája Tállai András, Mezőkövesd polgármestere volt.

Felhasználtuk ezt az alkalmat arra is, hogy átadjuk Lovagrendünk ajándékát, egy defibrillátor készüléket. Kács község polgármestere, Ostorházi István Tamás vette át ezt a hasznos orvosi eszközt, amely biztosan nagyban segíteni fogja Kács és Tibolddaróc lakóinak egészségügyi ellátását. Sir Dobó György máltai lovag, a Lovagrend Humanitárius Ügyekért felelős államtitkára az átadáskor hangsúlyozta az életmentő eszköz fontosságát, és kiemelte, hogy Sir Vásárhelyi Péter lovagtársunk jóvoltából tudtuk adományozni ezt a korszerű készüléket. Sir Péter szívügyének tekinti a humanitárius feladatokat, többször segített már hasonló orvosi eszközökkel.

Dr. Daher Pierre, az edelényi kórház igazgatója vette át másik segélyszállítmányunkat: a teherautónyi bútort, számítástechnikai és egyéb egészségügyben használatos eszközöket, amelyet a Máltai Lovagrend (KMFAP) adományozott a rászorulóknak. 

A térségben Kács és Tibolddaróc községekben működő orvosok rendelkezésére áll majd a defibrillátor, amelyre – reméljük – csak igen ritkán lesz szüksége a két kis településen élő mintegy 7400 fő állandó lakosnak.

Sir Dobó György a színpadról is köszöntötte a Rend nevében a jelenlévőket, szólt a segítségnyújtás kötelességéről, s arról, hogy az embereknek össze kell fogniuk, segíteniük kell egymást. De nagyon jó lenne, ha nem csak az ilyen súlyos katasztrófa esetén mozdulna meg bennünk segítő szándék. Nyitott szemmel járva a világban észre fogjuk venni, hol van szükség a segítségünkre.

 A főzőverseny helyszínén több persely is kihelyezésre került, s az abba helyezett adományokat az árvízkárosultak megsegítésére fogják felhasználni.
A közeli napok szörnyűségeit pillanatokra feledtette a főzőverseny jó hangulata. A megjelent lovagok is kis „főzőcsapatot” alkottak és egy különleges ételt készítettek: vadas lecsót „lovag módra”!
Ilyen ételt a magyar gasztronómia nem ismer, de „kitalálása” élénk fantáziát sejtet. Lehet, hogy érdemes lenne szabadalmaztatni a receptet. A különleges lecsó sikere nem maradt el, az étel íze és látványos tálalása kiérdemelte a zsűri különdíját.

Kedves Lovagok! Gratulálunk a gasztronómiában elért sikeretekhez is!

A jelenlévők által elkészített ételeket a versenyzők felajánlották és a szervezők kiszállították Szendrőlád sokat szenvedett lakóinak. Az árvíz ugyan már innen levonult, de a helyzet továbbra is katasztrofális. 

 A nap eseményeit zenekarok, énekesek színesítették, egyszóval minden megvolt ahhoz, hogy a jelenlévők jól érezhessék magukat!

További információ:

www.mob.hu
www.kacs.hu
www.kacs.hu/fozoverseny2010.php