A gáz veszélyes üzem - előadás a Lovagklubban
 

Vigyázat! A gáz veszélyes üzem! Együttműködés és tájékoztatás a balesetek megelőzése érdekében

Közel két évvel ezelőtt szénmonoxid-mérgezésben hunyt el Budapesten Sir John Dora Máltai Lovag, az IBSSA (Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége) egyik legkiemelkedőbb személyisége. A nagyon tapasztalt biztonsági szakember életében sok veszélyes helyzetet hárított el, ennek ellenére sajnos vele is megtörténhetett egy ilyen végzetes baleset.

A gázra szükség van, mert Magyarországon a legelterjedtebb fűtési mód gázzal történik. Valóban közérdekű kérdésről van szó. A hazai sajtó szinte naponta számol be gázrobbanásokról Budapesten és országszerte. Úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos feladat a lakosság figyelmének felhívása, tájékoztatása, hogy a gáz hasznos, de veszélyes üzem.

Az IBSSA - együttműködő partnerei bevonásával – a Fővárosi Gázművek támogatásával rendezvénysorozatot indított a gázrobbanások, a gázkészülékekkel és gázpalackokkal kapcsolatos balesetek megelőzése céljából. Az első előadásra 2010. június 24-én a Máltai Lovagrend (KMFAP) Nemzetközi Lovagklubjában került sor.

Az IBSSA és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság sokéves sikeres együttműködése keretében Bartha Iván alezredes – a téma szakértője – érdekes és látványos előadást tartott az elmúlt időszak néhány megdöbbentő balesetéről, a megelőzés lehetséges módjairól és a védekezéshez szükséges ismeretekről és megoldásokról. Az előadást megköszönve Sir Popper György oklevelet és lovagi emlékérmet adott át az előadónak.

A következő előadást az IBSSA tagjai számára tervezzük, amelyre a szeptemberi klubrendezvényen kerül sor, de az internetes “Lovag és Testőr rádió is komolyan foglalkozik a témával a közeljövőben.