Monsignore László ünnepélyes beiktatása a Máltai Lovagrend részvételével
 

Különleges eseményre kaptunk meghívást, amelyre 2010. július 3-án, szombaton Nagymegyeren, (Velky Meder-Szlovákia) került sor. A mintegy 8000 lakosú szép kis fürdőváros új plébánosának beiktatása a Szent Miklós plébánia templomban történt, ahol nagy számban gyűltek össze a magyar és a szlovák hívek. Monsignore Szakál László János esperes kinevezett nagymegyeri plébános beiktatásának alkalmából tartott szentmise 19.00 órakor kezdődött, amelynek magas rangú egyházi méltóság, dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét érseke volt a főcelebránsa. A beiktatási szertartást dr. Herdics György c. apát, kerületi esperes végezte, amely ünnepélyes körülmények között és nagyon megható hangulatban zajlott. Monsignore László népszerűségét és elismertségét mutatta az, hogy nagyon sok rangos személy is jelen volt az eseményen.


 

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) delegációja is részt vett a szertartáson, mivel Monsignore Szakál László János Rendünk római katolikus vallású lovagjainak spirituális vezetője lett, s ez nagy büszkeséggel tölt el bennünket.
Nagy figyelemmel és átéléssel hallgattuk a két nyelven celebrált misét. A méltató beszédek és az érsek úr mély, gondolatokkal teli prédikációja után - amely az emberi kapcsolatok fontosságáról szólt, nagyon eredeti és plasztikus módon megközelítve - a hívek virággal és két nyelven köszöntötték új lelkipásztorukat.
 
Sir Király Csaba, az Ordo Hungariae Rend Nagymestere Nagykereszt lovagi kitüntetést adott át Monsignore Laszlónak. A Nemzetközi Szent György lovagrend tagjai is eljöttek az ünnepélyes alkalomra, a szlovák nagyperjel vezetésével.
A Máltai Lovagrend részéről jelen volt Sir Popper György, Lady Popper Anna és Sir Czapáry-Martincsevics András.
Nagymegyer város polgármestere, dr. Ladislav Rudicky úr is részt vett a beiktatáson. A hivatalos beiktatás után barátságos hangulatú fogadás és beszélgetés következett a paplakban, amit szinte teljesen megtöltöttek a vendégek.

Drága Monsignore László,

Nagyon sok szeretettel gratulálunk kinevezésedhez lovagjaink nevében! Örülünk, hogy jelen lehettünk életed eme szép napján és fontos eseményén. Nagyszerű egyéniséged, kedves személyed, bölcsességed, műveltséged, közvetlenséged által nagyon gyorsan népszerű és közkedvelt lettél lovagjaink körében. Nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy személyedben a Máltai Lovagrend ilyen kiváló embert, lelki vezetőt tudhat tagjai között!

(Őszentsége XVI. Benedek pápa 2009. március 10-én adományozta a Monsignore címet Szakál László János galántai esperes - plébános úrnak, pápai káplánná történt kinevezéssel.

Ezt a kitüntető címet a Szentatya azoknak a papoknak adja, akiket a megyéspüspök felterjesztése alapján erre a megtisztelő címre alkalmasnak találtak. A Monsignore (Mons. vagy Msgr.) megszólításon kívül ezen méltóságot elnyert papok a liturgián kívül is lila szegélyű és lila gombokkal ellátott fekete reverendát viselhetnek, lila cingulussal /öv/ és fejükön lila birétum /papi sapka/.)