Sir Mihai Ionac Máltai Lovag (KMFAP - Románia) szakmai díja
 

Sir Prof. Dr. Mihai Ionac, a Temesvári Megyei Kórház Érsebészeti klinikájának, vezetője, aki elnyerte a Gala Medica által alapított 2010. évi Orvosi Innováció Díjat. A díjátadó ünnepségre Bukarestben került sor, a Romániai Orvosi Kollégium szervezésében.

A díjat azokért a komoly szakmai sikerekért és teljesítményért kapta a klinika amelyet első sorban a lábamputációk számának csökkentéséért vívott küzdelemben értek el.

A lábamputáció egyre több embert érintő, komoly probléma lett!

A legfrissebb európai statisztikai adatok szerint az elmúlt 10 évben megduplázódott a lábamputációk száma. Ennek oka első sorban a cukorbetegek számának növekedése.
Az amputált betegek súlyos terhet jelentenek mind a család számára (a betegek 70%-a nem tud egyedül mozogni) mint a társadalomnak: nyugdíj, protézis, társadalmi segítségnyújtás. Nyilvánvaló, hogy valami más és különleges módot kellett találni annak érdekében, hogy a „járványt” terjedését kontroll alatt tudják tartani.
Az amputáció okai komplexek, ezért az érsebészeti klinika egy új interdiszciplináris megközelítést alkalmaz, az amputálások csökkenésének és az orvosok és betegek oktatásának érdekében.
Ezért az érsebészeti klinika csapata kombinált technikai megoldást használ: érsebészeti, plasztikai és rekonstrukciós sebészeti, perifériás idegek műtétjét. Tartós együttműködést hozott létre a diabétesz és táplálkozási, ortopédiai és kardiológiai klinikák szakorvosaival. A Temesvári Orvosi Egyetem Biokémiai Osztályával együtt a génterápiát akkor használják, amikor a betegség előrehaladott és a tradicionális módszerekkel már nem lehet megtartani a beteg lábát.
Fontos megemlíteni az együttműködést az athéni KAT sürgősségi kórház mikrosebészeti klinikájának ortopéd csapatával, akikkel közösen először végeztek Romániában csontmeghosszabbítási műtétet.
Az eredmények magukért beszélnek: több mint 250 mikrosebészeti bypass amelynek köszönhetően a végtagok 5 éves túlélése több mint 80%-os, s ez azt jelenti, hogy ezekben esetekben nem került sor végtagamputálásra. Több mint 100 betegnél elvégzett dekompressziós neuropathia műtét a tünetek teljes megszűnésével járt, a betegek 70%-nál sikerült megelőzni a fekélyesedést és üszkösödést. Az érsebészeti csapat létrehozása óta eltelt 3 év alatt összesen több mint 2.500 ér- és rekonstrukciós műtétet végeztek el a klinika orvosai.