"Lovagok! Változtassatok a világon!"
 
Az avatási ceremóniát is magába foglaló kétnapos rendezvény 2007. április 27-i, első napjának hivatalos programja az Andrássy úti kormányvendégházban megtartott KMFAP-FEMERAID (Elsősegélynyújtó és Katasztrófaelhárító Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) üléssel indult. A gyorsreagálású és krízis beavatkozású készenléti szervezet megbeszélésén megalkották azt a képzési programot, amely alapján a későbbiekben - nemzetközileg elismert tanárok bevonásával - tanfolyamokat tartanak a Pro Deo Állami Egyetemen. A tanácskozáson szóba került az olaszországi Operációs Központ létrehozása, illetve az intézményi együttműködés a helyi FEMERAID-ek és a nemzeti kormányok között, valamint tárgyaltak a nemzetközi telefonos forródrótról és elektronikus riadó levélről is. A kormánytagok az ülés után helikopterrel Sir Oszter Sándor diósjenői birtokára repültek, hogy zártkörű kormányülésen vegyenek részt a közelmúltban átadott gyönyörű lovagteremben.

 Sir Popper György gróf és Sir José Manuel Costa da Veiga Cosmelli gróf
Sir Popper György gróf és Sir José Manuel Costa da Veiga Cosmelli gróf - Képgaléria

A délutáni órákban ismét a kormányvendégház volt az események középpontjában, itt tartották ugyanis a lovagi gyűlést, amely során a különböző jelenleg futó projektek eredményeit ismertették az azokat vezető lovagok, további segítséget kérve társaiktól. Hallhattunk az Angolai Kardiológiai Intézettel (amely Afrika legnagyobb szívkórháza) való együttműködésről, valamint az egy-egy angolai, illetve magyar árvaházat segítő programról. Utóbbi azzal a feltétellel jött létre, hogy a fiatalok szakmát tanuljanak az intézetekben. Így lehetőségük lesz munkát vállalni, s elkerülhetik, hogy bűnözők váljanak belőlük.

Több kifejezetten érdekes projektet is megismerhettek a lovagok, ilyen például, amely során capoeirával, az ősi brazil harcművészettel (amit fekete rabszolgák vittek magukkal Dél-Amerikába) rehabilitálják majd a háború áldozatait, ezáltal visszaintegrálva őket a társadalomba. Ugyancsak eredeti ötletre épül néhány magyar projekt, például az expedíció, amely öt év alatt 200 országon keresztül, mintegy 270. 000 kilométert tesz majd meg. A gigantikus vállalkozás - amely a rend vezetésének teljes erkölcsi támogatását élvezi - célja a vallási, etnikai és kulturális problémák enyhítése a fiatalok bevonása által, valamint a diszkrimináció megszüntetése a különbözőségek megismertetésének segítségével. A bemutatott tervezetek közül az egyik legkiemelkedőbb fontosságú egy magyar lovag által prezentált "Let's have a sibling!" (
"Legyen egy testvérünk!"), amelynek segítségével jómódú, magas életszínvonalon élő fiatalok "fogadhatnak örökbe" egy-egy hasonló korú, ám nélkülöző gyermeket. A tervek szerint ennek széleskörű elterjesztése szintén a nyomor leküzdésének egyik sikeres eszköze lesz majd.

A rend új tagjainak maradandó emlék a lovaggá ütés
A rend új tagjainak maradandó emlék a lovaggá ütés - Képgaléria

Sir Gyenes Levente ezután rövid ismertetőt tartott az általa vezetett csapat nemzetközi katasztrófavédelmi munkájáról: mint kiderült, az egység tagjainak létszáma a kezdeti 25 fő után ma már a kétszáz főt is eléri. A nagyszámú szakembergárdához kellően modern technika is párosul, így a csoport képes gyors, szakszerű segítséget nyújtani a világ bármely katasztrófa sújtotta övezetében. Végül, de nem utolsósorban, szó esett a lovagrend nemzetközi golfklubja megalapításának tervéről is, amely kiváló sportolási lehetőséget nyújthat a jövőben a rend tagjai számára. (A projektek összefoglalói PowerPoint formátumban elérhetők www.femeraid.org címen.)

Az ülés után a lovagjelöltek, valamint a lovagok és dámák meditáción vettek részt, majd a budai várban található Fortuna lovagi étterem királyi termében rendezett díszvacsorával koronázták meg a napot. Az est külön érdekessége volt, hogy a programon a Rendi Állam egyéb magas rangú vezetői mellett Sir Joey DeMaio, a lovagrend ifjúságért felelős minisztere - ő mellesleg a világhírű Manowar zenekar basszusgitárosa és dalszövegírója - is megjelent.

A frissen avatott dámák és lovagok, immár palástban
A frissen avatott dámák és lovagok, immár palástban - Képgaléria

Április 28-án tizenegy órakor avatóünnepségre gyülekeztek a lovagok és érdeklődők - akik között több ismert személyiség is feltűnt - a gödöllői Grassalkovich Kastélyban. A ceremónia előtt a jelöltek ABC sorrendben, a lovagok és a dámák pedig rang szerint, kettős oszlopba rendeződve sorakoztak fel a kastély udvarán, ahol a Lovas Nemzetőrség köszöntötte őket. Ezután az ünnepség résztvevői a díszterembe vonultak, ahol Őeminenciája Sir José Manuel Costa da Veiga Cosmelli gróf , a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége régense üdvözölte a 12 különböző ország képviselőit, illetve a 23 máltai, valamint négy ciprusi lovagjelöltet. Ezt követően Paolo Teixeira Jorge volt angolai külügyminiszter kapott kitüntetést az országáért gyakorolt ötvenéves áldozatos munkája, illetve példamutató életpályája elismeréseként, majd pedig néhány lovagtárs teljesítményét honorálták.

A kitüntetések átadása után a régens szólt a lovagjelöltekhez. Beszédében az avatás felejthetetlen és megismételhetetlen napjáról beszélt, illetve arról, hogy "a béke nem a háború szünetelése, hanem az, amikor nincs erőszak, márpedig a XXI. századi szegénység, nyomorúság és a járványok egyaránt erőszakot jelentenek." Kiemelte: a lovagrend tagjainak legfőbb feladata, hogy megmutassák, a lovagi erények a modern világban is aktuálisak és segítségükkel képesek lehetünk változtatni a világon.
A beszédet előléptetések követték, majd pedig a nap fénypontja, a látványos külsőségekkel járó avatási ceremónia következett. Ennek során eddigi életpályájuk főbb mérföldköveinek ismertetése mellett 27 új tag, köztük a lovagrend katonai szárnyának képviseletében négy ciprusi lovag - a "kard és csend lovagjai" - került a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének válogatott társaságába.

Az este baráti hangulatban, a Corinthia Grand Hotel Royalban rendezett I. Nemzetközi Lovag- és Testőrbálon ért véget, ahol az újdonsült dámák és lovagok átvették a kinevezésüket igazoló okleveleket.