11. Nagymarosi Borverseny a Máltai lovagok (KMFAP) védnökségével
 

Ötödik alkalommal vállalta el a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) a már hagyományos Nagymarosi Borverseny feletti védnökséget. A több mint 100 éves Nagymarosi Férfikar előadásával megnyitott díjkiosztó ünnepségre 2011. március 5-én került sor a városi Művelődési Házban, ahol 116 bor került értékelésre fajtatiszta fehér, fajtatiszta vörös, vegyes fehér és vegyes vörös, illetve rozé kategóriákban. 

Petrovics László polgármester úr köszöntőjében felhívta a nagy számban megjelent résztvevők figyelmét Nagymaros párját ritkító sajátosságára, miszerint Nagymaros az a város, ahol minden második lakosra jut egy borpince! A borászat nagy közösségteremtő erővel bír, amelyre láthatóan nagyon büszkék a nagymarosiak. Jó volt érezni ezt a barátságos légkört az est folyamán is.

A borverseny eredményhirdetésén Sir Szamosvölgyi Csaba lovagtársunk szervezésében és meghívására a borrendek mellett a történelmi lovagrendek küldöttei is megjelentek, így a fővédnök máltai, továbbá a ciprusi, az Ordo Hungariae rendi és a Szent György lovagok, akik hagyományosan külön zsűrit alkottak, hogy kiválasszák az év aranyérmes borai közül az „Év Lovagi Borát”.

A 2011. év Nagymarosi Borverseny legeredményesebb borásza Heininger Károly lett, akinek 2008-as Cabernet Sauvignon-ja nyerte el az „Év Lovagi Bora” kitüntető címet és az összes kategóriában megszerzett, egyesített pontszámok alapján odaítélt vándorserleget is.

Kedves Heininger Károly úr!

Gratulálunk a kiváló eredményhez és a jó minőségű borokhoz. Örömünkre szolgált, hogy győztes borának az „Év Lovagi Bora” kitüntető címet adományozhattuk.