Fonogram-díjas Sir Mága Zoltán a Máltai Lovagrend (KMFAP) Jószolgálati Nagykövete
 

Munkahelyteremtésre ajánlotta fel Sir Mága Zoltán lovagtársunk a „100 templomi koncert” jótékonysági hangversenysorozat keretében, a Debreceni Református Nagytemplomban tartott koncerten összegyűlt adományokat.

A 2009. augusztus 18-án a Szent István Bazilikában útjára indult koncertsorozat kezdeményezésének „ökumenikus jellegét” jól példázza az, hogy – több külföldi templomi koncert mellett – a Debreceni Református Nagytemplomban tartott előadást követően Sir Zoltán 2011. március 20-án a budapesti Dohány utcai Zsinagógában lép fel Kossuth-díjas előadóművész társaival. A rendezvény fővédnöke Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Erdő Péter bíboros, prímás, az esztergom-budapesti főegyházmegye érseke lesz. Az ott összegyűjtött felajánlásokkal az Élet Menete Alapítványt kívánják segíteni.

„Emberek, vallások, különböző társadalmi csoportok, szegény és tehetős emberek között szeretnénk hidakat építeni” - így fogalmazta meg credóját a hegedűművész, aki 2011. augusztus 20-án, a Szent István téren, a Bazilika előtt rendezi meg a sorozat 100. jubileumi zárókoncertjét.

Az eddigi hangversenyein több ezer ember vett részt, s az adományoknak köszönhetően sokan részesültek anyagi támogatásban.

2011. március 2-án vehette át Sir Mága Zoltán az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában „A királyok hegedűse” című lemezéért a Fonogram-díjat: a művész az ezzel járó pénzösszeget a Madarász utcai Gyermekkórháznak, illetve egy leukémiás gyermek gyógyítására ajánlotta fel.

Sir Mága Zoltán elmondta, hogy milyen nagy örömet és megtiszteltetést jelentett számára az, hogy a jubileumi Liszt-évben naponta négyszer játszhatott 2011. február végén a Párizsban megrendezett 48. Nemzetközi Mezőgazdasági Szakkiállításon, amelyen először vett részt Magyarország, mint kiállító, egy 180 négyzetméter alapterületű, gyönyörűen kialakított standdal. A francia agrárium és élelmiszeripar legjelentősebb éves találkozóján 47 magyar termelő és gyártó 327 terméke mellett hazánk magyar zenével és néptánccal is képviseltette magát. A magyar stand megnyitójának díszvendége volt Sárközy Pál, a francia köztársasági elnök apja, aki fiával, Nicolas Sarkozy francia államfővel együtt meghívta Sir Mága Zoltánt egy családi hétvégére magánbirtokára.

A művész a közeljövőben aktív szerepet vállal a magyar turizmus népszerűsítése és a magyar gazdaság fejlesztése ügyében: ennek érdekében az idén a Közel-Keleten ad több koncertet. Úticéljai között az Egyesült Arab Emirátusok, Dubai, Marokkó szerepel, ahol olajsejkek és királyok előtt lép fel a „Királyok hegedűse”.

Kedves Sir Zoltán!

Sok szeretettel gratulálunk a szakmai díjhoz és templomi koncertsorozatod fantasztikus sikeréhez. Fáradhatatlan vagy szakmai területen és nagylelkű az adakozásban. Büszkék vagyunk rá, hogy a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) lovagja és Jószolgálati Nagykövete vagy!