Huszárvágással nyitott a Magyar Világtalálkozó Kertész-Bakos Krisztina Dicsőséges Tavaszi Hadjárat 1849 című fotókiállítása
 

A 2011. június 30. és július 3. között első alkalommal megrendezett Magyar Világtalálkozó különleges kiállítással vezette fel megnyitó eseményeit. A magyar történelem egyik dicsőséges szakaszának, az 1848-49. évi szabadságharc tavaszi hadjáratának emlékképei fogadták a balatonlellei rendezvényparkba érkezőket.

Évről évre minden tavaszon huszárok járják be a tavaszi hadjárat egykori útvonalait 35 település érintésével Magyarországon és a Felvidéken. Az 1989 óta zajló programsorozaton több mint 100 társadalmi szervezet, köztük 60 katonai hagyományőrző egyesület vesz részt, így a KMFAP állami magisztrátusi díszegységének lovasai is. Az emlékhadjárat útvonalát az érintett településeken nagyszabású programok: koszorúzási ünnepségek, történelmi előadások, népzenei és néptánc műsorok, rock koncertek, huszárkonyha főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék és nem utolsó sorban látványos csatabemutatók szegélyezik. Ez a katonai hagyományőrző rendezvénysorozat adott alapanyagot a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) hivatalos fotósának, Kertész-Bakos Krisztinának a most kiállított fotókompozíciók elkészítéséhez.

A kiállítást Fodor Lajos úr, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar katonai hagyományőrzők által életre hívott tavaszi emlékhadjárat a maga nemében egyedülálló, de mindenképpen ritkaság számba menő jelenség. A tavaszi emlékhadjárat az eredeti, 1849. évi hadjárati események pontos kronológiáját követve április 1-jén Boldogon, toborzó lovasmenettel kezdődik és május 21-én a budai Várban, hagyományőrző felvonulással és huszártáborral zárul. A résztvevők saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézik fel a magyar történelem egyik igen jelentős katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát. Helyszínről helyszínre haladva építik ki táborhelyeiket. Az élő történelemóráknak is tekinthető programok sok ezer gyerek és felnőtt számára jelentenek minden évben felejthetetlen élményt és egyúttal ösztönzőt a magyar kultúra ápolására, népszerűsítésére.

Fodor Lajos államtitkár úr megnyitójában kiemelte, hogy Kertész-Bakos Krisztina kiállítása kuriózum. Mint jellemezte: „a szerző nem tolakszik bele a tavaszi emlékhadjárat eseményei kínálta lehetőségbe, a háttérben marad. A képeken végzett utómunkálatai is csak arra korlátozódnak, hogy megteremthesse a történelmi hűséget. Képei a 21. században készülnek, mégis a 19. század kordokumentumaivá válnak. Némelyiken, mintha egykori dagerrotípia lenyomatát látnánk. Nem akar többet, csak az eseményt megjeleníteni úgy, mintha azok valóban 162 évesek lennének. Ezzel a különleges szerkesztéssel végül megérezhetjük a csatatér lőporszagát, a lovak izzadtságát, a sebesültek halálfélelmét és a győztes magyar seregek örömét. A szerző így járul hozzá a történelemszemléletű gondolkodásmód erősítéséhez, a magyar hagyományok, a magyar kulturális értékek megtartásához.”

A kiállítás megnyitóját meglátogatta többek között dr. Felházi Sándor, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem dékánja, Őexc. Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete és dr. Csúcs Lászlóné Halina, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Örömmel üdvözölték az eseményre érkezett szabadságharcos lengyel hagyományőrzőket, az úgynevezett Wysoczki légió katonáit, akik a kiállítás megnyitóján így személyesen is képviselték magukat. Őexc. Roman Kowalski nagykövetet – mint mondta – lenyűgözték a fotókompozíciók, ezért a kiállítás teljes anyagát meghívta Lengyelországba.

Kedves Krisztina!
Szeretettel gratulálunk a sikeres kiállításhoz és bemutatkozáshoz. Feltételezhető, hogy nagyon sok látogatót nyűgöztek le a fotóid. Jól ismerjük igényes képeidet és nagyon büszkék vagyunk Rád!