Nemzetközi Szent György Lovagrend avatása Cambridge-ben
 

Sir Karászy Kulin János néhai nagymester emlékét idézi az a hagyomány, hogy minden évben megrendezik Cambridge-ben a Nemzetközi Szent György Lovagrend avatását az Egyesült Királyság Nagyperjelsége szervezésében, amelyben kiemelkedő szervezői szerepet játszik évek óta Knight Kenneth Robinson Martin, a Cambridge-i CATS College professzora.

2011. június 4-én került sor a Great St. Mary's Church évszázados falai között az avatási szertartásra, anglikán rítusú istentisztelet keretében. A Rend Nagymestere, Őexcellenciája Tadeusz Kaczor celebrálta az ünnepélyes aktust.

Hat új lovagot avattak a történelmi környezetben, ahol felolvasták Őfelsége II. Erzsébet Királynő hagyományos üdvözlőlevelét. Az uralkodó képviseletében részt vett az eseményen Őexcellenciája Derek Bristow ezredes, Deputy Lord Lieutenant, aki köszönő szavak kíséretében elfogadta a Nagymester által felajánlott megtisztelő gesztust: a Lovagrend „Knightly Companionate” tagságát.

Az ünnepélyes alkalom során Őfelsége II. Erzsébet képviselője, Őexcellenciája Derek Bristow ezredes úr meghívta Őexcellenciája Tadeusz Kaczor urat, a Nemzetközi Szent György Lovagrend Nagymesterét a Royal Society of Saint George tagjai közé. A társaság jelszava: Saint George for England. (1415 óta Anglia védőszentje Saint George)

A külföldi vendégek között kiemelt helyet kapott H.G. George Popper a Jeruzsálemi Szent János Szuverén (Máltai) Lovagrend Nagymester helyettese és felesége Lady Anna Popper, akik rendszeres meghívása többszörösen indokolt: a Szent György Lovagrend Nagykereszt tulajdonosai, még Sir Karászy Kulin János idején lettek a Lovagrend tagjai, továbbá mindketten London város díszpolgárai (Freeman of City of London). E megtisztelő kitüntetés átadására Londonban, a Guild Hallban került sor 2008. november 21-én, Őfelsége II. Erzsébet uralkodásának 57. évében – ahogy ez a hivatalos okmányon is szerepel.

Történelmi esemény tanúi voltak azok a vendégek, akik részt vehettek az avatás utáni díszebéden, az 500 évvel ezelőtt alapított Saint John's College patinás ebédlőjében. Ünnepélyesen bejelentették és névre szóló levélben kapta mindenki kézhez a történelmi jelentőségű határozatot, hogy az olaszországi Nápoly város polgármestere engedélyezte, hogy a Szent György Lovagrend Egyesült Királyságának Nagyperjelsége a jövőben saját címerével együtt használhassa Nápoly város címerét is, tekintettel arra, hogy a Lovagrend alapítója Károly Róbert magyar király az Anjou dinasztia nápolyi ágának leszármazottja, akit nagyapja, II. Károly nápolyi király küldött Magyarországra. A történelmi háttér kutatásában és a megállapodás elérésében fontos szerepet játszott a nápolyi születésű Anna Filomena di Giovannantonio Cambridge-i professzor.

2011. június 10.