Dáma Ágh Lívia művésznő kitüntetése Lady Mária Czellárikova támogatásával
 

2011. június 15-én a Szlovák Kormány Humanitárius Tanácsa a „2010. Év Díja” elismerésben részesítette Ágh Lívia világhírű opera énekesnőt, a Prágai Nemzeti Színház tagját, a Prágai Jaroslav Ježek Konzervatórium tanárát. Ezt a magas rangú elismerést a művésznő többéves humanitárius tevékenységéért kapta. A díjazottat független szakmai bizottság választotta ki 65 jelölt közül.

Az ünnepélyes díjátadásra Pozsonyban, a patinás Mirbach palotában került sor, a díjat a Humanitárius Tanács elnöke, Prof. Ing. Ivan Sýkora adta át.

A felterjesztő Mgr. Mária Tóthová, a Sopornya-Štrkoveci-Kövecsesi Gyermekotthon igazgatónője volt, aki előterjesztésében ismertette a művésznő 17 éve tartó jótékony munkáját, amelyet elsősorban a Sopornya-Štrkoveci-Kövecsesi Gyermekotthon (Szlovákia) részére nyújt. Az indoklásban és méltatásban megemlítésre került a művésznő több éve tartó aktív közreműködése a Vágsellyei (Šaľa) Pro Vita Polgári Társulás humanitárius tevékenységében is, amelyet Lady Mária Czellárikova alapított két évtizeddel ezelőtt és irányításával a szervezet és személy szerint Lady Mária óriási elismerést és megbecsülést vívott ki a közvéleményben.

Dáma Lívia művésznőnek külön szívügye szülőföldjének a Szlovákiában található Vágsellye (Šaľa) szociális intézményei, különböző gyermekotthonok megsegítése. Lady Mária 17 éve szervezi a művésznő Vágsellyei (Šaľa) évi rendszerességgel megrendezett jótékonysági hangversenyeit, és ezek bevételét kizárólag hátrányos helyzetű gyermekek támogatására fordítják. Ezen évek alatt az egyéb tárgyi és anyagi segítségen kívül a művésznő a hangversenyekből származó 33 000 € összeget a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére fordította Szlovákiában.

A kezdetektől több más elismert és rangos művésztársát is bevonta jótékonysági hangversenyeibe, ezzel is terjesztve a nemes célt.

Örömmel közöljük, hogy a művésznő a Nemzetközi Szent György Lovagrend egyetlen Dámája Csehországban és baráti kapcsolatot ápol lovagtársaival, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége tagjaival (KMFAP).

Énekművészetével megtisztelte a KMFAP lovagavatási ceremóniáját is, amely 2011. május 13–14. között a szlovákiai Chateau Bélában került megrendezésre.

  

    

Drága Dáma Lívia!

Sok szeretettel gratulálunk kitüntetésedhez! Emberséged, nagyvonalú segítséged és nem utolsó sorban kivételes tehetséged, amelyet önzetlenül felhasználsz a nemes cél érdekében, méltóvá tesz e rangos elismerés elnyerésére.