Klubnap a csodálatos Harley - Davidson motorok között
 

Sir Dobai Attila lovagtársunk meghívásának eleget téve a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége 2007. szeptember 27-én - az eddigi szokásoktól eltérõen - kihelyezett klubnapot tartott a budaörsi Harley-Davidson birodalomban. A különleges helyszín nagy érdeklõdést váltott ki: mintegy hatvan dáma, lovag és meghívott vendég jelent meg az eseményen, ami egyúttal új részvételi rekordot is jelent.

A házigazda köszöntötte a jelenlévőket és röviden bemutatta a Harley - Davidson magyarországi képviseletét, valamint az általuk végzett munkát. Később a bemutatótermet is megtekinthettük, ahol fantasztikus motorcsodák sorakoztak.
Ezt követően őexcellenciája Sir Popper György, magyar nagyperjel köszönetet mondott a meghívásért, majd üdvözölte a dámákat, lovagokat és vendégeket. Külön megemlítette dr. Iványi Gábor úr nevét, aki az Oltalom Karitatív Egyesület közismert vezetője, és szintén elfogadta meghívásunkat. Mint megtudtuk, népszerű lovagtársunk, László atya egészségügyi okok miatt maradt távol, ám a miniszterelnök tolmácsolásában szeretettel üdvözölte lovagtársait és egyben kérte miniszterelnökünket, hogy jelentse be hivatalosan: a következő klubnapot Gazdagréten szeretné tartani! László atya házigazdaként azt ígérte, hogy nem csak "áldást" oszt majd, hanem a lovagok megvendégelésről is gondoskodik.

Sir Dobai Attila vendégszerető házigazdának bizonyult
Sir Dobai Attila vendégszerető házigazdának bizonyult - Képgaléria

Ezután a magyar nagyperjel gratulált Sir Lazarovits Ernő lovagtársunk most megjelent, "Vándorlás a pokolba" című könyvéhez, amelyet magyar és angol nyelven is kiadtak. Nagy öröm - mondta őexcellenciája -, hogy a Panoráma című magazin főszerkesztője, Dr. Tanka László úr is megtisztelte jelenlétével a klub tagjait. A lap, amely eljut a világ magyarságához, több alkalommal közölt már cikket lovagrendünkről, és mindig korrekt, tárgyilagos stílusban ismertette híreinket. Ezért az értékes média segítségért is köszönetet mondott Sir George, és bizodalmát fejezte ki abban, hogy ez a jó kapcsolat és együttműködés a jövőben is hasonló szellemben folytatódik. Miniszterelnökünk felhívta a lovagtársak figyelmét, hogy vegyék fontolóra a lap megrendelését, hiszen az nagyban megkönnyíti a világ magyarságának dolgaiban való tájékozódást.

Sir Dékány Tibor lovagtársunk, Arad város alpolgármestere hírlevelünkből rendszeresen értesül a lovagklub összejöveteleiről. Sir Tibor úgy döntött, hogy erre a klubnapra Budapestre jön, vállalva a több száz kilométeres utat. Alpolgármester úr december 8-án ismét megrendezi a Kristály Bált az aradi Nemzeti Színházban.
A tavalyi bálnak óriási sikere volt az aradi civil szféra karitatív tevékenységének köszönhetően, amelyből magáncégek, egyesületek, szervezetek, valamint a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége is kivette a részét. Százezer euró gyűlt össze, s ezt az összeget ünnepélyes körülmények között - H.R.H Mihály, román király védnöksége alatt - adták át a rászoruló egyéneknek és szervezeteknek. Az adományok összegyűjtésében és a rangos estély megszervezésében Sir Tibor kiemelkedő szerepet töltött be - tudhattuk meg.

A későszeptemberi estén rendezett klubesten részvételi rekord született
A későszeptemberi estén rendezett klubesten részvételi rekord született - Képgaléria

Sir Popper György bejelentette, hogy 2007. november 16-án, pénteken, a Gödöllői Királyi Kastélyban tartják a következő lovagavatási ceremóniát. Mint elmondta, a lovaggá avatás előtt a jelölteknek több szűrőn kell átesniük, a végső döntést pedig a magisztrátus hozza meg. Őexcellenciája felhívta a figyelmet arra is, hogy az avatást követően elkezdődő "lovagi élet" számos kötelezettséggel jár. A lovagi szimbólumok csak jelzések a külvilág részére, a tettek minősítik igazán azok viselőjét: a lovagi eszme és a humánus értékek ellen véteni súlyos hiba. Sir George kérte a lovagjelölteket, hogy alaposan ismerjék meg a máltai lovagrend történetét, elveit éa értékrendjét, valamint legyenek tisztában azzal, hogy az avatáson aláírt lovagi eskü kötelez, a fogadalmakat pedig be kell tartani.
Az új lovagjelöltek - még nem teljes - névsora: Ferger János, Fischl András, Krizsó Ágnes, Szamosvölgyi Csaba, Zsarnóczky Martin, Zsámboki Bertalan, Ladislav Nádasi, Joachim Ferdinand Schwarz. A fentiek közül többen jelen voltak, így személyesen vehették át posztulánsi (lovagjelölti) diplomájukat.

A program szerint a Magyar Rend avatási ceremóniája következett (A rendet Mária Terézia uralkodása alatt alapította a magyar arisztokrácia) Sir Király Csaba, a Magyar Rend nagymestere Dr. Kocsis Endre urat, majd Both József urat szólította, akiket Sir Czapáry-Martincsevics András segítségével a szokásos módon, karddal ütött lovaggá, majd a friss tagoknak a lovagi jelképeket is átadta, mialatt Sir András a lovagok vállára terítette a rend szimbólumát, a krémszínű palástot.
A nagymester méltatta az avatottakat, Dr. Kocsis Endre úrról elmondta, hogy jogi végzettségével sokszor segítette már önzetlenül embertársait, annak ellenére is, hogy a múlt rendszerben gyakran mellőzték, sőt, a szakmáját sem gyakorolhatta. Both József urat lovagtársaink régóta ismerik már: idén is ő szerkeszti a Lovagi Névjegynaptárt, amelyben a Magyar Rend tagjai is szerepelnek. Lovaggá ütése segítőkész, emberi magatartásának elismerését jelenti - mondta a Magyar Rend nagymestere.

Sir Király Csaba, Both József úr, Sir Popper György és Dr. Kocsis Endre úr
Sir Király Csaba, Both József úr, Sir Popper György és Czapáry-Martincsevics András úr - Képgaléria

Az ünnepélyes pillanatok után Sir Popper György újabb fontos dolgokról, a közeljövőben megtartandó eseményekről adott tájékoztatást lovagtársainak.
Őexcellenciája kitért a Heti Válaszban megjelent helyreigazító cikkre is, amelyet a lap a 2007. szeptember 27-i számában közölt le. A helyreigazítást szó szerint, változtatás és kommentár nélkül hozta le a lap. A válaszcikk kérésünknek megfelelően, korrekt módon jelent meg.

Szinte minden héten van olyan eseménye a lovagrendnek, amelyről nagy örömmel számolhatunk be - ezúttal sincs ez másként: 2007. szeptember 26-án lovagrendünk - az IBSSA támogatásával - újraélesztő berendezést adományozott a soproni oktató kórház részére. A 2,5 millió forint értékű orvosi készülékhez többen jelentős összegekkel járultak hozzá. Reméljük, hogy ez az életmentő berendezés sok embernek nyújt majd segítséget a jövőben. Az adományozás kapcsán külön ki kell emelni Sir Király Csaba nevét, aki az akciót kezdeményezte.

Szeptember 27-én nem csak klubnapot tartottunk, hanem jelentős karitatív munkát is végeztünk, hiszen az ANKH Egyház és a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége kétezer kilogramm jó minőségű margarint osztott szét olyan alapítványok és közhasznú egyesületek között, amelyek a rászorulókon segítenek, így általuk az adományok a legjobb helyeken hasznosulnak.
Az adományokat az ANKH Örök Élet Egyháza által alapított és Sir Jankovich Maximillian lovagtársunk által vezetett Máltai Hórusz szerzetesrend székhelyén adtuk át: az Újlipótvárosban található iroda méreteiben és jellegében is teljesen alkalmas erre a célra.

Az est végéhez közeledve a nap egyik legfontosabb eseménye következett, nevezetesen az Oltalom Karitatív Egyesülettel történő együttműködés aláírása, amlynek előkészítésében Sir Dobó György lovagtársunk kiemelkedő szerepet játszott. A remélhetőleg tartós és jól működő kapcsolat alapját jelentő együttműködési megállapodást az egyesület részéről Dr. Iványi Gábor elnök, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége képviseletében pedig Sir Popper György, magyar nagyperjel írta alá.
Szeretnénk a rászorulóknak minél több területen segítséget nyújtani az Oltalom Egyesületen keresztül is, amely már 18 éve igen hatékony munkát végez a civil társadalom nevében olyan szociális problémák és nehézségek megoldásában, ahol az állami segítség nem elegendő. (Az Oltalom Egyesületnek a közelmúltban Sir Nagy Károly András közreműködéséval nagyon jó állapotú szállodai bútorokat adományoztunk.)

Sir Popper György és Dr. Iványi Gábor úr a szerződés megkötésének pillanatában
Sir Popper György és Dr. Iványi Gábor úr a szerződés megkötésének pillanatában - Képgaléria

Sir Braun Gyula, külügyminiszter úr tájékoztatásából megtudtuk, hogy Budakeszin a Szőlőskert utca 11. alatt a megnyílt a lovagrend külügyminisztériumának az irodahelysége, ahol minden feltétel adott a magas szintű külügyi munka zavartalan ellátásához.
Sir Gyula emlékeztette a megjelenteket, hogy a Diplomata Akadémia előadássorozata október 3-án, Budapesten, a a Ramsys Zrt. Hercegprímás utca 13. alatti vezérképviseletében indul. A nyitóelőadást Sir Popper György és Sir Nagy Károly András tartja.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a jövőben közvetlenül a magisztrátus alá tartozó jogi kamara vezetője pedig Sir Muskovszky Gábor lesz, továbbá, hogy a lovagrend polgármestereiből és egyéb magas rangú önkormányzati tisztségviselőkből álló az önkormányzati tanács élén Sir Dékány Tibor, Arad város alpolgármestere áll majd.

A tartalmas klubnap zárása előtti utolsó felszólalóként Sir Dékány Tibor szerettel meghívta a magyar lovagok delegációját a 2007. december 8-án, Aradon megrendezendő - korábban már említett - Kristály Bálra. (Aki szeretne részt venni a Kristály Bálon, az kérjük jelentkezzen a Magyar Nagyperjelség elérhetőségeinek valamelyikén.)

A gépcsodák látványa sokakat lázba hozott
A gépcsodák látványa sokakat lázba hozott - Képgaléria

A klubnap befejező programját Sir Dobai Attila vezette, aki egy igazán kitűnő és gazdag büfévacsorára hívta meg a jelenlévőket, majd pedig sétára invitálta az érdeklődőket, hogy megcsodálhassuk a lenyűgöző technikai műremekeket és a motorparkot.

A szakértő "idegenvezetés" közben persze arra is rájöttünk, hogy Sir Attila számára a kétkerekűek forgalmazása jóval többet jelent egy szimpla üzleti vállalkozásnál: vitatathatatlanul a szenvedélyévé vált a a Harley-Davidson motorokban megtestesülő fantasztikus technikai csúcsteljesítmény.