A Máltai Lovagrend (KMFAP) védnökséget vállalt a „The Central European Research Institute of Soren Kierkegaard” kiadványai felett
 

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) védnökséget vállalt a „The Central European Research Institute of Soren Kierkegaard” kiadványai felett.

Az Intézet harmadik gyűjteményes kiadványát jelentette meg „In the Shadow of Kierkegaard” címmel, amely nemzetközi tudományos konferenciák és kutatások eredményeit összegzi a nagy dán filozófus és gondolkodó munkásságáról, akit az „Egzisztencializmus atyjának” tekint a filozófia tudománya.

A könyv hivatalos bemutatójára 2011. november 8-án került sor Szlovákiában, Zlaté Moravce (Aranyosmarót) kultúrházában, amely egy gyönyörű barokk palotában működik.

Tekintélyes nemzetközi diplomáciai részvétellel és a szerzők jelenlétében zajlott a könyvbemutató. A Dán Királyság, az USA, Franciaország, Cseh Köztársaság, Izrael, Lengyelország, Ausztria és Spanyolország Szlovákiában akkreditált nagykövetségei, a Constantine the Philosopher University in Nitra (Szlovákia), a Kierkegaard Circle, Trinity College, University of Toronto szoros együttműködésében jött létre a kiadvány. A támogatók között volt Zlaté Moravce város polgármestere, Ing. Peter Lednar úr, Sir Ján Culka (a Femeraid Europe of KMFAP elnöke), illetve a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend (KMFAP). 

   

Az ünnepség színvonala méltó módon fejezte ki Kierkegaard nagyságát, akinek filozófiája és művei a mai kornak is nagyon aktuálisak, s világszerte reneszánszát élik. A jelenlévők egymást követően méltatták a példamutató tudományos együttműködést, amely lehetővé tette a nagy ívű mű létrejöttét.

Prof. Popper György is szólásra emelkedett, s beszédében elmondta személyes vonzalmának egyik okát a filozófia műfaja iránt: a Popper név, amelyet visel, a XX. század egyik legnagyobb filozófusának, Karl Poppernek (1902-1994) a neve is. Hangsúlyozta, hogy a Máltai Lovagrend örömmel támogatja az ilyen nagyszerű kezdeményezéseket, amelyek a kulturális és tudományos együttműködést, az emberek és népek közötti jobb megismerést és a társadalmi haladást szolgálják, valamint biztosította a jelenlévő vendégeket, hogy az Intézet a jövőben is számíthat a Rend támogatására.

Az ünnepséget zeneszámok és énekbetétek tették még hangulatosabbá, amelynek végén minden résztvevő átvette a könyv egy példányát, s a szerzők egyike által bemutatott könyvre minden résztvevő sárga rózsaszirmot helyezett el, ilyen szimbolikusan emlékezve Soren Kierkegaardra (1813-1855), akinek igen rövid, de annál gazdagabb élet adatott, s szellemi öröksége jelentős hatással van a XXI. század filozófiájára is.