Liszt Ferenc csillaga Temesváron, a Zeneművészek Sétányán
 

2011-ben ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Nagyon sok megemlékezés és koncert zajlott ebből az alkalomból a világ különböző helyein, hiszen a világhírű zeneszerző nemcsak páratlan zenei örökséget hagyott ránk, amelyet mindenütt szeretnek és értékelnek, hanem személye megtestesítette az Európai Unió mai polgárideálját. Több nyelven beszélt, több kultúrához kötődött, egyaránt otthon volt Párizsban, Rómában, Pesten, Bécsben és német földön, Bayreuthban. S nem utolsó sorban rendkívül magas szociális érzékenységgel megáldott ember és művész volt.

Így került sor 1846. november 17-én már harmadik jótékonysági koncertjére Temesváron, a szegényekért. Liszt ekkor már híres zeneszerző és ünnepelt zongoraművész volt.

 A város – amely mindig híres volt pezsgő kulturális életéről – nagyon eredeti módon emlékezett a 165 évvel ezelőtti látogatásra. Hollywoodi mintára létrehozták a temesvári Walk of Fame-et, a Zeneművészek Sétányát, ahol a Pro Philharmonia Egyesület kezdeményezésére elhelyezték Liszt Ferenc csillagát, Bartók Béla és George Enescu tavaly felavatott csillaga mellé.

  

A kulturális és diplomáciai eseményen megjelent dr. Balázs Ádám, a Magyar Köztársaság bukaresti követségének tanácsosa és dr. Pánczél Zoltán, Magyarország tiszteletbeli temesvári konzulja, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Gazdasági Minisztere, aki személyesen támogatta a kezdeményezést.

„Amikor 165 esztendeje Liszt Ferenc Temesváron koncertezett, a közönség arca ragyogott a boldogságtól – mondta Sir Pánczél Zoltán. A mai naptól ebben a városban, amely annyira meleg fogadtatásban részesítette Liszt Ferencet, egy új csillag tündöklik a Zeneművészek Sétányán. Köszönöm a Pro Philharmonia Egyesületnek, hogy a városunkban koncertezett világhírű zeneművészek közül az elsők között kapott emléktáblát Liszt Ferenc”.

Este a Banatul Filharmonia Capitol termében emlékkoncerttel emlékeztek Liszt Ferencre. A Duo Aperto előadásában ritkán játszott Liszt műveket hallhatott a közönség, felidézve a zeneszerző erdélyi és bánsági koncertkörútját.

Lorena Vlad asszony, a Pro Philharmonia Egyesület soros elnöke elmondta, hogy jövő nyáron Johann Strauss temesvári fellépésének állítanak emléket. 2020-ig 24 emlékcsillagot kívánnak elhelyezni a Zeneművészek Sétányán, amikor talán valóra válik a temesváriak álma és reménye, hogy Temesvár, a tolerancia ősi földje elnyeri az Európai Kulturális Főváros címet.

Kedves Sir Zoltán!

Örülünk és gratulálunk, hogy ilyen nagyszerű ügyet támogattál, mint a zene és a kultúra, amely minden korban igazi összekötő kapocs az emberek és a népek között, függetlenül származásuktól és nézeteiktől. S erre most nagy szüksége van a felbolydult világnak.