A Máltai Lovagrend (KMFAP) adományának átadása Kaskantyún
 

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) nemzetközi „Orphan Program”-ja egy kis alföldi településre, Kaskantyúra (Kiskőrösi Kistérség) is kiterjedt, ahol két diák részesült anyagi támogatásban.

2011. december 13-án került sor az átadási ünnepségre a Polgármesteri Hivatalban, amely a gyermekek énekével és szavalatával kezdődött, majd Újházi Zsolt polgármester úr kedves szavaival folytatódott:

„Megtiszteltetésnek tartom, hogy Kaskantyú kisközség vezetőjeként köszönthetem Önöket, ezen az apró településen, ahová ilyen adomány, szeretettel adott segítség, csak ritkán jut el.”

Ezután Sir Domonyi László Máltai Lovag, a Kiskőrösi Kistérség elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Sir Dr. Bánó István Miklós Máltai Lovagparancsnok átadta Sir Prof. Popper György Magyar Nagyperjel üdvözletét a megjelenteknek és röviden ismertette a Lovagrend speciális segélyprogramját:

 „A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége humanitárius tevékenységében jelentős szerepet foglal el az árva és félárva gyermekek képzésének és oktatásának támogatása. S ennek odaítélése nem függ attól, hogy milyen nagyságú településre szánjuk az anyagi segítséget. Tudjuk, milyen nagy megpróbáltatás a gyermekek számára, ha nélkülözniük kell a legfontosabbat, a szüleiket. Még akkor is így van, ha a környezet megpróbálja sokféle módon helyettesíteni a szülőket, de pótolni sajnos csak részben lehet! Lovagjaink ezt pontosan tudják, ezért önzetlenül saját pénzüket ajánlják fel a gyermekek megsegítésére. A négy éve zajló Orphan Programunk pénzalapja által már nagyon sok árva és félárva gyermek részesült anyagi támogatásban”

Sir Bánó István felkérte az adományok átadására a Máltai Lovagrend jelenlévő tagjait Sir Domonyi Lászlót és Lady Török Erzsébetet.

   

 Először Bányai Tamás vehette át a százezer forint adományt. Őt nagymamája neveli kicsi gyermekkora óta, aki nagyon meghatódott az emberek segítőkészségétől. Majd Aszódi Daniella tanuló részesült ugyancsak százezer forint segélyben.

Az ünnepség az Advent időszakában történt, s ez különösen felerősítette az adakozás jelentőségét, ami érezhető volt a résztvevők meghatottságán is.

Örülünk, hogy ismét segíthettünk két nehéz sorsú gyermeknek, hála Lovagrendünk külföldi és néhány magyar tagja nagylelkűségének.