A Máltai Lovagrend (KMFAP) támogatása esztergomi gyermekeknek
 

2011. december 17-én az esztergomi városházán rendezett karácsonyi ünnepségen azzal a szándékkal vettek részt a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) lovagjai és az Ordo Hungariae Rend tagjai, hogy adományt vigyenek a város hátrányos sorsú gyermekei részére, értesülve a város gyermek-intézményeiben keletkezett komoly problémákról.

A KMFAP humanitárius tevékenysége keretében négy évvel ezelőtt hozta létre nemzetközi „Orphan Programját”, amellyel anyagilag hozzájárul az árva és félárva gyermekek oktatásához és képzéséhez. A pénzügyi alapot a Lovagrend külföldi lovagjai hozták létre, akik átérzik a nehéz családi körülmények között élő gyermekek helyzetét és saját pénzükkel járulnak hozzá a programhoz. Afrikában Angolában, Európában elsősorban Magyarországon és kisebb mértékben Szlovákiában, Romániában részesülnek a kiválasztott gyermekek az anyagi segítségből.

Az idei évben igen jelentős összeg került kiosztásra Magyarország különböző településein, s ennek köszönhetően sok árva és félárva gyermek kapott anyagi segítséget tanulmányaihoz. Az utolsó támogatás átadására advent negyedik szombatján került sor Esztergomban. Először a Városházán adtunk át Tétényi Éva polgármesternek négyszázezer forintot a Lovagrend Magyar Nagyperjelsége nevében és százezer forintot a Szlovák Perjelség nevében a leginkább rászoruló gyermekek megsegítésére.

Az ünnepségen megjelent gyermekek részére két láda sportcipőt is küldtek a szlovák Máltai Lovagok. Az Ordo Hungariae Rend tagjai hat bála szétosztásra szánt ruhát hoztak magukkal. Tétényi Éva polgármester köszönetét fejezte ki a támogatásért, amellyel igazi meglepetésben volt része. Jelen voltunk azokban a pillanatokban is, amikor átadták a városháza nagyon szépen összeállított ajándékcsomagjait, amelyek óriási, rendezett halomban várták a gyermekeket és tartalmukat csak a felbontáskor tudták meg a megajándékozott gyermekek.

Innen a szomszédos Temesvári Perbált Ferences Gimnáziumba vezetett a lovagok útja, ahol Stipitz István fr. Árpád OFM atya fogadta a vendégeket az iskola egyik gyönyörű termében. Itt került sor két félárva ferences diák részére felajánlott egyenként százezer forint támogatás átadására.

Mindketten szorgalmas, tehetséges tanulók, akik nagyon nehéz körülmények között élnek.

A fiatalok köszönetet mondtak a segítségért, amelyre nagy szükségük van tanulmányaik folytatásához, ahogy az kiderült köszönőlevelükből is. A nagy létszámú gimnázium (több mint 320 fő) diákjai részére két nagy láda írószert, körzőkészleteket és egyéb iskolai eszközöket ajándékoztak a lovagok – Lovag Both József felajánlásából, mintegy félmillió forint értékben – mielőtt elköszöntek a Ferences Gimnáziumtól.

Örülünk, hogy segíteni tudtunk a nehéz helyzetű esztergomi gyermekeknek és ezzel egy kicsit megszépíthettük a karácsonyt is.