XVIII. Jótékonysági koncert Vágsellyén (Szlovákia) Lady Mária Czellárikova szervezésében
 

2012. január 7-én immár tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre a Pro Vita Polgári Társulás jótékonysági koncertje Vágsellyén, a városi művelődési központban, amelynek főszereplője a vágkirályfai (Szlovákia) származású nemzetközi hírű opera énekesnő, Ágh Lívia, a Prágai Operaház tagja. A rangos és immár elmaradhatatlan esemény megálmodója és fáradhatatlan szervezője, a Pro Vita megalapítója és elnöke, Lady Czellárik Mária főorvos asszony, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) nagyra becsült dámája, aki 2011. december hónapban átvehette Vágsellye város díját, amelyet a közjó érdekében végzett áldozatos munkájáért ítéltek oda.

A zsúfolásig megtelt színházterem színpadán a művésznőt és tehetséges diákjait hallhatta a közönség. Ágh Lívia gyönyörű szoprán hangját a világ számos operaházában csodálhatjuk meg, emellett évek óta a prágai Jaroslav Ježek Konzervatóriumban tanít. A színpadon amerikai és cseh musicalekből hangzottak el részletek. A művésznő és a három fiatal énekes elbűvölte a közönséget kiművelt énekhangjával, művészi előadásával, eredeti gesztusaival és fantasztikus hangulatot teremtett a nézőtéren.

A koncerten részt vettek a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) tagjai, akik egy 4200 Euróról szóló utalványt adtak át a Saint Vincent De Paul szerzetesnővéreit képviselő Damiána Polákovának, valamint 1000 Euró támogatásban részesült a Lovagrend „Orphan Program” alapjából a vágsellyei Miroslav Daniel úr, akinek élete példaként szolgálhat sokaknak, hiszen hat árva testvért nevel, a Horváth gyermekeket.

  

A jótékonysági koncertesten 1670 Euró gyűlt össze a nézők hozzájárulásaként, s a Polgári Társulás bankszámlájára 1500 Euró érkezett. A bevételből a szervezők elsősorban a sopornyai szociális otthon lakóit támogatják, de ezen kívül számos további rászorulón is segítenek.

Lady Mária elmondta, hogy egyre több rászoruló keresi meg a Pro Vita-t, egyre több kilátástalan helyzetbe került család reménykedik a segítségükben.

Sokan nem is gondolnák, mennyien élnek rendkívül nehéz körülmények között Szlovákiában. Épp ezért egyre több hasonló rendezvényre lenne szükség. Ágh Lívia szerint rendkívül fontosak az ilyen koncertek, ahol az emberek mind ugyanazzal a céllal, az adományozás szándékával jönnek össze.

A szülőhazájában is rendkívül népszerű és megbecsült Ágh Lívia 2010-ben a Szlovák Humanitárius Tanács kitüntetésében részesült a hátrányos helyzetben lévő, segítségre szoruló gyerekek és felnőttek támogatásáért. Lady Mária örömmel újságolta, hogy a nagylelkű támogatóknak köszönhetően a szervezet eddig már csaknem 66 000 Eurót tudott szétosztani a leginkább rászorulók között. Megajándékozták már az apácaszakállasi gyermekotthont, műszereket vásároltak a vágsellyei kórháznak, segítettek a hajléktalanokon, halmozottan sérültekkel foglalkozó szervezeten, rendszeresen támogatják a sopornya-kövecsesi szociális otthon lakóit. Lady Mária köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik valamilyen módon támogatták a Pro Vita Polgári Társulást.

A koncert alatt színpadra szólították H.G. Sir Popper Györgyöt, a KMFAP Nagymesterének általános helyettesét, aki elismeréssel gratulált a nagyszerű eseményhez és sikeres kezdeményezéshez, amely iránt a lelkesedés és adakozó kedv 18 év után sem lankadt. S bejelentette, hogy a 2012. évi lovagavatási ceremónián Lady Mária Czellárikova dámaparancsnokot a Lovagrend Dicsőségért Érdemrend kitüntetésben részesíti rendkívüli humanitárius munkájáért.