"A bűnüldözés mesterei és lovagjai" - dr. Martinkó Károly könyve - interjú
 
- Milyen módon került kapcsolatba a máltai lovagrenddel?
- Több mint három éve vezetek egy műsort a Budapest Televízióban, , "A bűnüldözés mesterei" címmel. Műsoromba egy volt gyilkossági nyomozó ajánlotta vendégnek Sir Fábián Pétert, a Jeruzsálemi Szent János Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége tagját. aki magával hozta a műsorba Sir Popper Györgyöt Magyar Nagyperjelt.
Bevallom, korábban nem hallottam róla ám az első szereplése óta folyamatos vendég a műsoromban - már körülbelül húsz alkalommal szerepelt nálunk.

- Hogyan jött a könyv ötlete és mit tartalmaz a kiadvány?
- Úgy terveztem, hogy a 74. születésnapomat a 14. könyvemmel ünneplem, amelyben a korábbi műveim legjobban sikerült történetei is szerepelnek. Rövid ismeretségünk után Sir Popper György említette, hogy ehhez a korábban általam interjúalanyként már megismert lovagok is jó témául szolgálhatnának. Nekem tetszett az ötlet, a lovagrend pedig örömmel finanszírozta a kiadvány költségeit, így minden akadály elhárult a dokumentum jellegű, vagyis kizárólag tényeken alapuló könyv megalkotásának útjából.
Úgy érzem, végül olyan írás született, amely méltó a rend ezeréves hagyományaihoz.

A szerző legújabb kiadványát dedikálja
Az író legújabb kiadványát dedikálja - Képgaléria

- Kik szerepelnek a könyvben?

- A könyvben a lovagrend története mellett körülbelül 40 százalékban a rend hét lovagjáról írtam - ha újra kezdeném a munkát, akkor az egész kötetet nekik szentelném. A másik 60 százalékban olyan egykori rendőrök történetei kaptak helyet, akikről senki nem ír már - mivel nyugdíjban vannak, vagy már nem is élnek -, pedig a maguk nemében ragyogó elmék voltak.

Említhetnék például egy egykori rendőr őrnagyot, aki fantasztikus gyilkossági ügyekben nyomozott sikerrel, és aki a nyugdíjazása után nem sokkal később meghalt. Vagy egy kerületi kapitányság bűnügyi osztályának volt vezetőjét, aki egy kicsit a munkájába halt bele - mivel háromszor annyit dolgozott, mint bárki más - és akinek a családja épp, hogy nem nyomorog.
Őket már senki nem emlegeti, de a könyv által talán egy kicsit "megmentettük" a történetüket a jövő számára.

- Kizárólag máltai lovagokkal, vagy esetleg külsősökkel is találkozhatnak az olvasók?
- A lovagrend tagjain kívül néhány olyan ember - például Szász Endre festőművész - is bekerült a könyvbe, akik nem tagjai a máltai lovagrendnek, de ha mégis megjelennének annak egy rendezvényén, akkor mindenki szeretettel üdvözölné őket, ugyanis életpályájuk feljogosítja őket arra, hogy nyugodt szívvel "lovag"-ként beszéljenek róluk.

Benne van például egy olyan, még ma is élő, nyugdíjas rendőr, aki az 1950-es években Grosics Gyula tartalékaként az Aranycsapat tagja volt, vagy Komáromi Tibor, aki a hírhedt - és sajnos sikertelenül zárult - Hungária körúti kettős gyilkosság nyomozását vezette és életében először nekem mondta el, hogy miért nem sikerült elfogni a tetteseket.

Dr. Martinkó Károly, a
Dr. Martinkó Károly, a "Bűnüldözés mesterei és lovagjai" szerzője - Képgaléria

- Hogyan kapcsolódik össze a lovagrend és a könyv témája, a bűnüldözés?
- A lovagok a terrorizmus és a kábítószer elleni küzdelemben is aktív részt vállalnak. Sir Fábián Péter és társainak athéni akciója (2007 elején a lovag és társai három fogva tartott és prostitúcióra kényszerített magyar hölgyet szabadított ki a görög fővárosban - a szerk.) pedig azt mutatja, hogy akcióhősként is csodálatosak.

- Kiknek ajánlja legújabb művét?
- Tizennegyedik dokumentum kötetemet azoknak ajánlom, akik érdeklődnek a Jeruzsálemi Szent János Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége története, illetve a rend egyes prominens személyiségeinek élete iránt. Emellett azoknak is, akik szívesen olvasnak érdekes életpályájú, értékes emberekről. Szívből remélem, hogy a kötet sokaknak okoz majd kellemes perceket és órákat.

A kiadvány 4100 forintos áron megrendelhető az IBSSA budapesti irodájában, Macsári Erika titkárságvezetőnél.


Cím: 1122 Budapest (XII. ker.), Goldmark Károly u. 35.
E-mail: secretary@ibssa.org
Tel./Fax.: 06 1 214 1206, 06 1 214 1431