Betegek Világnapja Nagymegyeren (Szlovákia) a KMFAP védnöksége alatt
 

2012. február 11-én került megrendezésre a Betegek Világnapjáról való megemlékezés Nagymegyeren (Velky Meder), Szlovákiában.

Szűz Mária, a betegek védőszentje első Lourdes-i jelenésének napja 1858. február 11. 1993-ban Boldog II. János Pál pápa kezdeményezésére lett február 11. napja a betegeknek szentelve, aki türelmesen viselte betegségét és mélyen együtt érzett a beteg emberekkel, bárhol is éljenek a világon.  S ha lefordítjuk mindezt a családok szintjére, azzal a ténnyel kell szembesülnünk, hogy szinte mindenki érintett valamilyen formában és mértékben a betegekkel kapcsolatban. Ezért is nagyon fontos a szolidaritás és az együttérzés a beteg emberekkel.

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) és társult szervezete az Ordo Hungariae Rend védnöksége alatt első ízben került sor önállóan szervezett megemlékezésre a KMFAP szlovák perjelség rendezésében, amely Lovagrendünk tagjai: Lady Czellárik Mária főorvos asszony, Sir Alexander Czellárik, Szlovák nyelvi perjel, valamint Sir Monsignore Szakál László (Monsignore Ladislaus) magisztrátusi káplán nagyszerű munkájának eredménye.

A lovagrendek szlovákiai és magyarországi tagjai délután gyülekeztek a parókián, ahol nagyon barátságos fogadtatásban volt részük Monsignore Ladislaus, Nagymegyer plébánosa részéről. A betegeknek szentelt szentmise 16.00 órakor kezdődött a Szent Miklós Plébániatemplomban, amelyet Monsignore Ladislaus és Mgr. Parák László, Vágsellye esperese celebrált. A lovagok ünnepélyes bevonulása után megkezdődött a megemlékezés, amelyen a hívők nagy létszámban jelentek meg.

A gyönyörűen felújított és feldíszített templom falán Boldog II. János Pál pápa portréja alá helyezték el a mikrofont, ahova egymás után járultak azok a lovagtársaink, akik könyörgést és kérést tolmácsoltak a betegek gyógyulása érdekében.

Néhányukat név szerint is megemlítették, mint Sir Frank Philipoom holland máltai és ciprusi lovagtársunk nevét, aki hősiesen küzd a rákkal. S elhangzott egy súlyos beteg szlovén fiú, Luka Cugelj neve is (aki Ronan Chatellier lovagjelölt pártfogoltja), akit stroke ért 11 éves korában. Az ő állapotának javulásáért is Lady Mária főorvos asszony könyörgött.

A Nagyszombati Egyházmegye és Érseki Hivatal, illetve a helyi Caritas szervezet is képviseltette magát, amelynek vezetője könyörgést mondott a betegek érdekében. A méltatások kiterjedtek a gyógyításban fő feladatot ellátó személyekre, orvosokra, ápolókra, gondozókra egyaránt, akiknek munkája, szakértelme és elhivatottsága nélkül a betegek nem tudnának meglenni. A szentmise és a megemlékezés fennkölt hangulatához hozzájárult Monsignore lélekhez szóló prédikációja, a Nagymegyeri Janiga József kórus tagjainak gyönyörű éneke és Dáma Csonka Zsuzsanna Ave Maria interpretálásai (Schubert és Wolf szerzeményei). Az összegyűjtött adományokat jótékony célra használják fel.

  

A megemlékezést követően a városi Művelődési Házban folytatódott az est, ahol rendkívüli bőségű és színvonalú agapéra (szeretetlakoma) voltak hivatalosak a résztvevők. A gyönyörűen megterített hosszú asztalokhoz mintegy száz embert várt Lady Mária és Sir Alexander, akik az egész est költségeit finanszírozták. A Tóbiás mesterszakács által kreált ötfogásos vacsora elegáns kiszolgálással, a finom borok, italok, sütemények és torták elképesztő látványa és íze, valamint a nagyszerű zenekar mind-mind olyan fantasztikus hangulatot teremtett az óriási teremben, amilyennel csak kivételes alkalmakkor találkozhat az ember és nagyon szerencsésnek érezheti magát, hogy ebben lehet része. Ez igazán remek lehetőség volt a barátok találkozására, az ismerkedésre, beszélgetésre és emlékek felidézésére.

Felejthetetlen szép este volt, amely egyértelműen felülmúlta az ugyancsak színvonalas tavalyi Nagymegyeri Betegek Világnapja megemlékezést.

Drága Lady Mária, Sir Alexander és Sir Monsignore Ladislaus!

Szívből gratulálunk a nagyszerűen szervezett megemlékezéshez, büszkék vagyunk, hogy védnökei voltunk ennek a rangos eseményű napnak.

Nagyvonalúságotoknak ismét közvetlen bizonyítékát szolgáltattátok mindenki számára.

Kívánjuk és reméljük, hogy hagyományt teremtettünk ezzel a nagyon nívósan megrendezett eseménnyel, amely méltó alapítójához, Boldog II. János Pál pápához.

Az eseményről beszámolt a Remény című online újság is, ami a linkre kattintva elolvasható:

www.spesnet.info/a-betegek-vilagnapja-nagymegyeren