"A lényeg, hogy az akciónk sikerrel járt" - Interjú Sir Vásárhelyi Péter Máltai Lovaggal (KMFAP)
 

A történelmi Vásárhelyi család sarja sikeres üzletember, aki nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy több millió forinttal járult hozzá a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége 70 millió forint összértékû adományának Albániába történõ eljuttatásához. Interjúnkban az orvosi berendezések Albániába szállításának részleteirõl kérdeztük a lovagot, akitõl azt is megtudtuk, hogy számos közismert õssel büszkélkedhet, ám legnagyobb örömét mégis az unokáiban leli.

- Hogyan jött az eszközök  felajánlásának ötlete?
- Három éve, amikor még nem voltam lovag, más úton próbáltam eljuttatni ugyanezt az adományt Albániába. A felajánlás akkor is megtörtént, de valamilyen oknál fogva nem kaptunk választ Albániából. Én azonban nem adtam fel a tervet, így tavaly, a lovaggá ütésem után ismét felajánlottam, hogy közreműködöm a váci kórház felújítása során feleslegessé vált műszerek kijuttatásában. A kórház vezetése támogatta az eszközök újbóli felajánlását, a Jeruzsálemi  Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége pedig örömmel befogadta az adományt. Családunkban nagyon régi hagyomány az adakozás és természetesen a Lovagrendben is alapfeltétel a humanitárius segítségnyújtás.

 - Mekkora összeggel járult hozzá a nagyszabású terv sikeréhez?
- Nem a pénz a lényeg. Sokkal fontosabb, hogy az akciónk sikerrel járt, így a jövőben jónéhány emberéletet megmentenek majd a most adományozott orvosi diagnosztikai eszközök. A pénz csupán eszköz volt a célunk eléréséhez.

- Miért éppen Albániának, és nem egy másik országnak küldték az adományt?
- Immár ötödik éve járok ki Albániába üzleti céllal, ezidő alatt nagyon megszerettem az országot. Most lehetőségem nyílt rá, hogy segítsek, én pedig nagy örömmel tettem.

- A projekt sikerét követően beválasztották a Lovagrend humanitárius ügyekkel foglalkozó bizottságába. Vannak hasonló tervei a jövőre is?
- Természetesen vannak már terveink a jövővel kapcsolatban, de a részleteket és a pontos célokat a Rend vezetésével közösen határozzuk majd meg. A kapcsolati tőkémnek hála rengeteg összeköttetésem van, így a későbbiekben meg tudunk majd szerezni már nem EU-konform, de még kiváló állapotban lévő orvosi eszközöket, ezeket eljuttatjuk majd a rászoruló országokba. Bárhol szívesen segítünk, ahol szükség van ránk.

- Ön sikeres üzletember, és - mint láthatjuk - a társadalom számára is roppant hasznos munkát végez. Mire a legbüszkébb a sok tevékenysége közül?
- A Vásárhelyi család az egyik legrégebbi magyarországi történelmi család azok közül, amelyeknek a tagjai a mai napig idehaza élnek, családfánkat 1289-ig vezették vissza. Számos történelmi személy, tudós és művész van az elődeim között, így például Vásárhelyi Pál - Széchenyi István legjobb barátja - és Vásárhelyi István, nagyhírű halbiológus, aki egyben Herman Ottó kedvenc tanítványa is volt. Vagy ott van Vásárhelyi Győző (Victor Vasarely), akit aligha kell bemutatnom bárkinek is. Mellettük a családunk még jónéhány esztergomi érseket, megyés püspököt és számos - ismert, vagy kevésbé ismert - történelmi személyiséget adott Magyarországnak.

Büszke vagyok származásomra és a komoly szellemi örökségre, amiben részem van, ám a legnagyobb örömet a két unokámban, Gergelyben és Botondban lelem. Nagyon szeretem őket, remélhetőleg továbbviszik majd a családunk nevét és egyben a Vásárhelyi szellemiséget is. Hamarosan megszületik harmadik unokám, akit szintén nagyon várok már.