A Nemzetközi Szent György Lovagrend Holland Nagypriorátusának avatási ceremóniája a Máltai Lovagrend (KMFAP) részvételével
 

Évek óta szívesen látott díszvendégek vagyunk a Holland Királyság Nagypriorátusa avatási ceremóniáján, amelynek vezetője Sir Frank Philipoom, Máltai lovagparancsnok (KMFAP), illetve a Szuverén Ciprusi rend lovagja.

H.G. Popper György, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Nagymesterének általános helyettese és Lady Popper Anna képviselte a máltai és ciprusi lovagokat és dámákat.

2012. június 30-án került sor a 4. önállóan szervezett avatásra, hagyományosan Beverwijkben, a Grote Kerk templom falai között.

A lovagi hagyomány fontos eseménye a „Watch of Arms” péntek délután zajlott Heemskerkben, a középkori Slot Assumburg (kastély) lovagtermében, ahol megismertük a tíz avatandó (többségében holland) személyt. A posztulánsok alapos tájékoztatást kaptak a magyar alapítású rend történetéről és jelen tevékenységéről. Sir Frank felolvasta a holland királynő üdvözletét, amely minden évben megérkezik az avatás előtti napon.

  

    

A szombati avatás közös ebéddel kezdődött az Assumburg kastélyban, ahol a gyönyörűen ápolt park adott háttért az avatást megelőző közös fotózásnak. Majd a jelöltek és a résztvevők átvonultak a protestáns templomba, ahol a templom lelkésze és a holland Nagypriorátus káplánja, Wessel Westerveld fogadta a vendégeket.

 

   

Az ünnepélyes bevonulás után megkezdődött a szertartás, amely az idén rendhagyó zenei tartalommal lett összeállítva. A kiemelkedő művészi szinten éneklő kórus Michael Jackson „Heal The World” c. dalával rendkívüli alaphangulatot teremtett.

Ekkor H.G. Popper György, az esemény legmagasabb rangú díszvendége emelkedett szólásra. Beszédében átadta a Máltai Lovagrend Nagymesterének, H.M.E.H. Prince José Cosmelli üdvözletét és gratulációját. S élve az alkalommal, átnyújtotta Sir Frank-nek az IBSSA Érdemrendet. A rangos kitüntetést Sir Frank többéves kiváló munkájának köszönheti, amelyet külön méltatott az IBSSA elnöke.

  

Majd ezt követte a The Beach Boys „God Only Knows” című száma, a lovagi jelképek megáldása után. S a Beatles „Blackbird” című dala hangzott el közvetlenül az avatás előtti percekben.

A tíz avatott között volt Farkas Attila, az IBSSA Mester Oktatója, aki hosszú ideje szoros szakmai és baráti kapcsolatokat ápol a holland partnerekkel. Az amerikai jelöltet, Christian Poe urat, Sir Karl DelaGuerra – a Szuverén Ciprusi Rend lovagja ajánlásával avatta fel Őexcellenciája Tadeusz Kaczor, a Nemzetközi Szent György Rend nagymestere.

  

  

 

Az avatás aktusában fontos szerepet játszott a külföldi résztvevők közül Őexc. Prof. Kenneth Martin, Cambridge-ből és Őexc. Prof Ronald Mason, Grand Hospitaller, ugyancsak Nagy Britanniából.

Az avatás után került sor a lelkész beszédére, amely az irgalmas szamaritánus esetét állította példaként a hallgatóság elé. Ez követően szólalt meg Michael Jackson egyik legszebb, világhírű dala: a „We Are The World”. Az avatás végén énekelte el a kórus a holland nemzeti himnuszt és a hallgatósággal együtt a Szent György Rend himnuszát.

A merészen összeállított zenei program óriási sikert aratott és rácsodálkoztunk, hogy minden dal szövege különleges értelmet kapott az avatási eseményen résztvevők tudatában.

A közös fotózás után a Hotel Akersloot elegáns különtermében hagyományos díszvacsorára voltak hivatalosak a vendégek. A rend új tagjai itt kapták meg lovagi diplomájukat. A díszétkezés során H.G. Popper György a KMFAP „Zecchini” emlékérméit adta át az IBSSA holland biztonsági szakembereinek, akik Farkas Attila mester oktató irányításával társadalmi munkában látták el a rendezvényen a biztonsági feladatokat, igen magas szinten és ezzel egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy a KMFAP Magisztrátusi Gárda tagjaivá váljanak!

 

  

Vasárnap ellátogattunk a Rode Kruis Ziekehuis kórház gyermekosztályára, amely felett védnökséget vállalt a Holland Nagypriorátus. Három nappal korábban nagylelkű gesztusként a kórház beteg gyerekeinek ajándékoztak egy óriási akváriumot, teljesen berendezve, díszhalakkal ellátva, több lovagrend és szervezet együttműködésében, így a Máltai Lovagrend (KMFAP), a Szuverén Ciprusi rend és az IBSSA-val karöltve, az elhelyezett tábla tanúsága szerint. Vállalták továbbá azt is, hogy az elkövetkező öt éven keresztül folyamatosan gondoskodnak az akvárium teljes karbantartásáról.

    

Majd megható pillanat következett: az egyik égést szenvedett beteg kislány kívánsága teljesült, amikor Lovag Farkas Attilával fotó készülhetett, akiről köztudott, hogy hét éven keresztül a világhírű énekes-sztár, Michael Jackson mellett látta el a testőri feladatokat.

Attila azóta is híven őrzi Michael Jackson emlékét, s létrehozott egy alapítványt, amelynek célja, hogy „gyógyítsa a világot” és jobbá tegye azt. Utalva Michael Jackson már szlogenné vált, 1991-ben bemutatott dalára, amelyben azt üzente, hogy a világnak gyógyításra van szüksége és ebben a hatalmas feladatban minél többen vegyenek aktívan részt, mert csak összefogással menthető meg világunk.

Kevesen tudják, hogy a rászorultaknak humanitárius segítséget gyakran nyújtó világsztár a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) lovagja volt.(Az erről szóló információ a halála után írt nekrológban megtalálható ide kattintva....)

A színvonalas lovagavatási esemény fő szervezője Sir Frank Philipoom és felesége Dáma Jose Philipoom, akik megbízható csapatot építettek az elmúlt évek alatt és fáradhatatlanul, kifogyhatatlan energiával dolgoznak az év minden napján az általuk irányított szervezetekben. Tevékenységüket siker koronázza, pedig életük talán legnehezebb szakaszát élik át: Sir Frank a rák ellen küzd. Töretlen hite, optimizmusa, a gondos orvosi ellátás és családjának szerető támogatása segíti őt ebben a harcban, amelyben határozottan ő áll nyerésre.

Drága Sir Frank!

Nagyon sok szeretettel gratulálunk a 4. avatási ceremónia sikeréhez. Kívánjuk, hogy sikerüljön megőrizni hitedet és folytasd továbbra is ezt az emberfeletti küzdelmet a gyógyulásod érdekében. Ne veszítsd el az erőt és a bizalmat, mert meggyőződésünk, hogy ezzel az optimizmussal és elszántsággal le tudod győzni a kórt. Szolidárisak vagyunk Veled és minden alkalmat megragadunk, hogy ezt érezd is.