Máltai Lovagrend (KMFAP) angolai segítségnyújtása
 
"Bis dat, qui cito dat" (A segítség annál jobban jön, minél hamarább érkezik")
(Publilius Syrus)

Angola közlekedési minisztere lovagrendünk luandai nagykövetségén keresztül kért segítséget egy olyan beteg szállításához, aki a hegyekben sérült meg. Mentõautóval a helyszín megközelítése és a beteg elszállítása két napot vett volna igénybe. Minden szükséges orvosi felszerelés a rendelkezésünkre állt, Angola nemzeti olajtársasága, a SONANGOL pedig kölcsönadott egy helikoptert, így a feladatot gyorsan és sikeresen teljesítettük.
2007-ben ez volt a hetedik alkalom, amikor rendkívüli mentési felkérést kapott a Femeraid International Medical Rescue Team - Angola, amely a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége által alapított Elsősegélynyújtó és Katasztrófaelhárító Szervezetek Nemzetközi Szövetségének tagjaként az afrikai országban teljesít szolgálatot. Külön öröm számunkra, hogy eddig minden általunk szállított beteg állapotát stabilizálni tudta a mentőcsapat, egy alkalommal pedig a közvetlen életveszélyt is sikerült elhárítani.

A Femeraid orvosi csapata munka közben
A Femeraid angolai különítménye munka közben - Képgaléria

Orvosi műszerekkel és szakszemélyzettel jól ellátott egységünk Sir Nuno Cosmelli, nagykereszt lovagja irányításával végzi munkáját. A csapat együttműködik az angolai kormánnyal, amelynek kérésére azonnal bevethetőek nemcsak Angolában, hanem katasztrófahelyzet esetén a környező országokban is. Az egység - mentési munkája mellett - rendszeres továbbképzéseket is tart a helyi orvosok számára. Tevékenységük azért is figyelemreméltó, mert számos esetben olyan embereknek nyújtanak segítséget - ezt igazolja a mostani példa is - akik rendkívüli körülmények között szorulnak különleges orvosi ellátásra, azonban anyagi helyzetük nem teszi lehetővé az extra szolgáltatás megfizetését. Ezért lovagrendünk az ilyen jellegű segítségnyújtást humanitárius alapon végzi. Tevékenységünk nemzetközi méreteit igazolja az a tény, hogy a lovagrend magyar nagyperjelsége a napokban indít útjára egy újraélesztő berendezést, tábori ágyakat és egyéb életmentő berendezéseket az angolai elsősegélynyújtó egység támogatására.

Az orvosi team tagjainak gyakran különleges körülmények között kell helytállnia
Az orvosi teamnek gyakran különleges körülmények között kell helytállnia

Célunk az, hogy a Femeraid erős, hatékony és közismert szervezetté váljon és a lovagrend évezredes szellemiségének jegyében segítse a rászorulókat, hiszen rendünk annak idején épp ezzel a nemes feladattal jött létre.