Végső búcsú Sir Pánczél Zoltán lovagtársunktól
 

Sir Pánczél Zoltánt (1959 Szatmárnémeti/Románia – 2013 Temesvár/Románia) a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP), a Szuverén Ciprusi Lovagrend és az Ordo Hungariae nagykereszt lovagját, a Rendi Állam gazdasági miniszterét, a Magyar Külügyminisztérium Temesvári tiszteletbeli konzulját végakaratának megfelelően Budapesten helyezték örök nyugalomra 2013. február 16-án.

Sir Schmuck Andor Máltai lovagtársunk kapta a felkérést, hogy szervezze meg a temetést, akinek köszönhetően a család, a Lovagrendek megjelent tagjai és minden gyászoló felejthetetlen módon búcsúzhatott el Sir Zoltántól.

Sir Zoltán 94 éves édesanyja, testvérei, imádott élettársa, Lady Simona Bader és természetesen a lovagok nagy számban már 11.00 órakor kezdtek gyülekezni a hófehér rózsákkal gazdagon feldíszített Szent István Bazilikában, magukon viselve a lovagi keresztet és a piros, kék, illetve fehér színű lovagi palástot. 12.00 órakor megérkezett a Sir Zoltán koporsóját szállító autó, s ünnepélyesen, katonai díszkísérettel helyezték el a koporsót a szentélyben felállított ravatalra, amelyet teljesen körbevettek a friss virágokból készített gyönyörű koszorúk.

 

Köztük volt két piros alapon fehér Máltai keresztet formázó is: a Máltai Lovagrendé és Sir Zoltán családja is ezzel a – drága lovagtársunk által nagyon fontosnak tartott – jelképpel készíttette el saját koszorúját. E mögött helyezték el a Külügyminisztérium által küldött, nemzeti szalaggal díszített koszorút.

 

 

Ebben az ünnepélyes környezetben Lovagrendünk Magisztrátusi Gárdájának tagjai Máltai lovagok, Ciprusi lovagok és az Ordo Hungariae lovagjai 40 percen keresztül álltak díszőrséget Sir Zoltán sírja körül, váltva egymást, hogy a több mint 30 lovag méltó búcsút vehessen lovagtestvérünktől.

13.00 órakor megkezdődött a szertartás, amelyet Sir Zoltán gyerekkori osztálytársa, a szülőhelyéről, Szatmárnémetiből érkezett püspök úr celebrált, szentmise keretében.

Az ő beszédét további megemlékezések követték, Lovagrendjeink nevében H.G. Prof. Popper György mondott nagyon szép beszédet, amelyben méltatta Sir Zoltán rövid, de tartalmas életét, nagyvonalúan végzett humanitárius munkáját, emberi kvalitásait és felidézte Sir Zoltán rendkívül szimpatikus és szeretett magánemberi vonásait. A Bazilika kórusának csodálatos éneke és Sir Mága Zoltán lovagtársunk hegedűjátéka teremtett különleges hangulatot a Romániából, Németországból, és Svédországból ideérkezett rokonok és barátok számára is.

 

A szertartás végén katonai és lovagi díszkísérettel vitték ki Sir Zoltán koporsóját az ott várakozó autóba, amely innen a Fiumei úti temetőbe ment, ahol délután 17.00 órakor került sor a temetésre. A Központi ravatalozóban felállított koporsó körül gyülekezett a család, a rokonság és Sir Zoltán lovagtársai.

  

A búcsúszavak és skót dudás zenéje után elindult a gyászmenet, kezükben a fekete szalaggal átkötött fehér rózsával, a sírhely felé, amelyhez az utat piros mécsesek sorai világították meg.

A gyönyörű márvány kriptát és síremléket varázslatos kék színű fények világították meg, s mielőtt a koporsót leeresztették a sírba a fúvószenekar eljátszotta Sir Zoltán egyik emblematikus dalát, a My Way-t. A nap végére felhalmozódott lelki fájdalom és feszültség következtében sokan ebben a pillanatban kezdtek el igazán sírni, mert ez a dal valóban őt és az ő életútját idézte fel.

Mindenki igyekezett, hogy a leeresztett koporsóra rádobhassa rózsáját, így búcsúzva el Sir Pánczél Zoltántól.

A különleges síremléken a szabadkőműves jelképek alá ezt vésték: Dr. Pánczél Zoltán Tibor – Máltai lovag. A csodaszép márványra még egy igazán találó, rá jellemző latin mondatot írtak: „Non sunt ex...” azaz „Itt sem nyugszom...” Ez a jó értelemben vett nyugtalanság volt az egyik legjellemzőbb vonása.

Álljon itt H.G. Prof. Popper György a lovaghoz intézett búcsúbeszédének utolsó mondatai:

Drága Sir Zoltán!

Humanitásod, értékes munkád és nagyvonalú támogatásod, amellyel hozzájárultál Lovagrendünk fejlődéséhez és a világ jobbá tételéhez nem merül feledésbe.

Mi tovább megyünk az általad megkezdett úton, s ígérem lovagtársaink nevében, hogy amit elkezdtél, befejezzük!

Emlékedet megőrizzük. Személyed szolgáljon példaként nekünk és az elkövetkező lovaggenerációknak. Tetteiddel örök emlékművet állítottál.

Nyugodj békében!

2013. február 21.

Mellékelünk egy link-gyűjteményt, ahol Sir Pánczél Zoltánról szóló méltatások, megemlékezések, hírek és publikációk olvashatók:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=617741
http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/7909-meghalt-panzel-zoltan-a-fornetti-romaniai-atyja
http://www.aradihirek.ro/2013/01/28/elhunyt-panczel-zoltan-a-fornetti-latvanypekseg-romaniai-atyja.html
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/elhunyt-panczel-zoltan-2171247
http://www.szatmar.ro/index.php?p=search&tag=63390
http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/panczel-zoltan-temesvari-tiszteletbeli-konzul-halala
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=70881
http://kitekinto.hu/karpat-medence/2013/01/29/meghalt_panczel_zoltan_a_fornetti_romaniai_atyja/
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=188381
http://www.e-nepujsag.ro/op/article/elhunyt-p%C3%A1ncz%C3%A9l-zolt%C3%A1n
http://hetiujszo.hhrf.org/?p=7414
http://propeller.hu/nagyvilag/2608442-meghalt-panczel-zoltan-fornetti-romaniai
http://www.tozsdehirek.hu/Meghalt-Panczel-Zoltan-Fornetti-romaniai-atyja/337804
http://nemzeti.net/elhunyt-panczel-zoltan-692136.html
http://eurocom.wordpress.com/tag/panczel-zoltan/