Betegek Világnapja 2013, Nagymegyeren (Szlovákia) a Máltai Lovagrend (KMFAP) védnöksége alatt
 

2013. február 17-én került megrendezésre a Betegek Világnapjáról való megemlékezés immár 21. alkalommal, amely néhány év óta Nagymegyeren (Velky Meder), Szlovákiában történik.

Boldog II. János Pál pápa 1993-ban rendelte el, hogy a betegek védőszentje, Szűz Mária első Lourdes-i jelenésének napját 1858. február 11-ét szenteljék világszerte a betegeknek. Közismert, hogy a Szentatya hihetetlen türelemmel viselte betegségét, megbocsátott merénylőjének és mélyen együtt érzett a beteg emberekkel, bárhol is éljenek a világon. Ez nagyszerű példája annak, hogy milyen fontos a szolidaritás és együttérzés beteg embertársainkkal, mert a betegség bárki életében előfordulhat.

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) Szlovák Nagyperjelség tagjai Lady Mária Czellárikova főorvos asszony, Sir Alexander Czellárik, Szlovák Nagyperjel, valamint Sir Monsignore Szakál László (Monsignore Ladislaus) pápai káplán, a Máltai Lovagrend magisztrátusi káplánja tökéletes szervező munkájának köszönhetően nagyon jól sikerült az esemény, amelyről elismerően beszélt és köszönetet mondott Dr. Schmidt Péter professzor úr Győrből, aki 21 évvel ezelőtt kezdeményezője volt a magyarországi megemlékezéseknek.

A lovagok ünnepélyes bevonulása után 15.00 órakor megkezdődött a megemlékezés a Szent Miklós Plébániatemplomban, Monsignore Ladislaus és Horváth Róbert atya celebrálásában, amelyen a hívők nagy létszámban jelentek meg a környékbeli településekről. A szentmise keretében és a hagyományoknak megfelelően kiszolgáltatták a betegek szent kenetét is. A felújított és gyönyörűen feldíszített templomban egymás után járultak a mikrofon elé lovagtársaink, hogy könyörgésükkel gyógyulást és enyhülést kérjenek a beteg embereknek.

A könyörgések és méltatások kiterjedtek a gyógyítás nehéz feladatát ellátó orvosokra, ápolókra, gondozókra egyaránt, akiknek áldozatos munkája, szakértelme és elhivatottsága nélkül a betegek nem tudnának meglenni. A szentmise és a megemlékezés fennkölt hangulatához hozzájárult Monsignore prédikációja, a nagymegyeri Janiga József kórus gyönyörű éneke és Dáma Csonka Zsuzsanna, a Magyar Állami Operaház magánénekesének Schubert és Wolf - Ave Mária szerzeményeinek lélekhez szóló interpretálása. A hívek adományait jótékony célra használják fel.

A megemlékezést követően a városi Művelődési Házban folytatódott az est, ahol agapéra (szeretetlakoma) voltak hivatalosak a résztvevők. A gyönyörűen megterített hosszú asztalokhoz mintegy száz embert várt Lady Mária és Sir Alexander, akik az egész est költségeit finanszírozták. Rendkívül gazdag ételválaszték, a finom borok és egyéb italok, finom sütemények és torták csodálatos látványa, valamint a kellemes zene nagyon barátságos hangulatot teremtett az óriási teremben.

Drága Lady Mária, Sir Alexander és Sir Monsignore Ladislaus!

Szeretettel gratulálunk a szép Betegek Világnapi megemlékezéshez és köszönjük a nagyvonalú megvendégelést lovagtársaink nevében. Lelkes és odaadó munkátoknak, köszönhetően sikerült hagyományt teremteni ezzel a színvonalas ünnepséggel, amely méltó Boldog II. János Pál pápa emlékéhez.

2013. február 25.