A FEMERAID International Budapesti Egységének mentési munkálatai a rendkívüli hóhelyzetben
 

  

A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület (ÖPVE), a FEMERAID International Budapesti Egysége jelentős részt vállalt 2013. március 15-én, a nemzeti ünnepen kialakult rendkívüli hóhelyzet következményeinek felszámolásában.

Március 15. Magyarország legnagyobb nemzeti ünnepe, azonban ez évben országszerte lemondták a hivatalos ünnepségeket az országot megbénító hófúvás miatt. Hajnali 00:30 perckor a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság riasztotta egyesületünket, hogy lakosságvédelmi járőrünkkel segítsük az autópályáról leterelt utazók ellátását, tájékoztatását. A Budaörsi TESCO áruház került kijelölésre a befogadásra, a Vöröskereszt végezte a befogadott – nagyrészt külföldi átutazók – étkeztetését, míg egyesületünk önkéntesei segítették az autósok többnyelvű tájékoztatását, végezték regisztrációjukat.

 

A műveleti tevékenység végrehajtása közben újabb riasztást kapott egyesületünk. A Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet, amelynek tagszervezete vagyunk, riasztotta tagjait, hogy az M1-es autópályán ragadtak segítségére induljunk útnak. Az autópályán veszteglők sora hatalmasra dagadt. Könnyű műszaki mentő járőreink együttműködésben az FKRMSZ többi tagszervezetével (BÖME-KECS, Vizekőre, Wolf ÖTE, stb.) több száz autót szabadítottak ki a hó több órás fogságából és fordítottak vissza a biztos menedék irányába. Elsőként kerültünk alkalmazásba és mintegy 14 óra megfeszített munka után hajnali 02:00 órakor utolsóként hagytuk el a mentési helyszínt.

   

Következő nap március 16-án ismét alkalmazásba vetették egyesületünk könnyű műszaki mentőit, ismét részt vettünk számos elakadt gépjármű mentésében, valamint együttműködésben más mentő erőkkel kiszabadítottunk két veszélyes anyagot szállító tehergépjárművet is a hóból.

 

A sikeres mentési műveletek során 20 önkéntesünk több mint 200 önkéntes munkaórát teljesített a különböző kárhelyeken.

2013. március 25.