A Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Rend avatása Máltán, Máltai Lovagok (KMFAP) részvételével
 

A Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Rend Máltai és Gozói Nagypriorátusa 18. ünnepélyes nemzetközi avatását tartotta H.E. Richard Comyns of Ludston, Legfőbb Nagyprior védnöksége alatt 2013. április 20-án Valletta városában.

A KMFAP évek óta szorosan együttműködik társrendjével közös rendezvények, humanitárius akciók keretében. 

    

A Máltai Lovagok (KMFAP) ezúttal is nagy örömmel utaztak Máltára, ahol a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend történetének legdicsőbb 268 éve zajlott. (Máltán a Rend megtartotta eredeti nevét.)

A lovagok delegációjának tagjai voltak: H.G. Popper György – a Szuverén Ciprusi Rend Nagykancellárja, Sir Alexander Czellárik – a KMFAP Szlovák Nagyperjele, Sir Dragan Nikolic Szerbiából és Lady Popper Anna – a Máltai Lovagrend képviseletében, továbbá Sir Niklós András – Máltai Lovagnagytiszt, az Ordo Hungariae Rend Nagykancellárja. 

Az avatás szentmisével kezdődött a Nagy Szent Domonkos bazilikában, amelyet Reverend Michael Xuereb – Gozói káplán celebrált. Ezután került sor a Rend új tagjainak felvételére, köztük Vincze Viktória – Sir Niklós András menyasszonya – a Szent Lázár Rend dámája lett. Majd néhány új lovagot is avatott a Rend Főkancellárja és kinevezéseket jelentett be H.E. Max Ellul, a Rend Nagykancellárja.

A Magyar Nagypriorátus élén is változás történt, az új Nagyprior dr. Vígh Lajos főorvos lovaggá ütése és kinevezésének bejelentése is ezen alkalommal történt. 

  


Az elmúlt évben beszámoltunk arról, hogy a Szent Lázár Kórházi Rend Máltai Katasztrófa-elhárító Egysége csatlakozott a FEMERAID Europe szövetséghez, ennek elismeréseként az egység parancsnokát, Lovag David Zammit tábornokot Máltai Lovagparancsnoki kitüntetéssel fogadtuk a KMFAP tagjává és a jelenlévő Máltai lovagok átadták a FEMERAID Málta egység részére a KMFAP és a Femeraid közös zászlószalagját!   

    

Az avatási szertartást fogadás és kitűnő díszebéd követte a Westin Dragonara hotel báltermében, amelyen megjelent a márciusban lezajlott máltai választások után megalakult új kormány képviseletében Dr. Helena Dalli asszony (a Szociális Párbeszéd, Fogyasztóvédelem és polgári szabadságjogok minisztere). A Kormány nevében elismerését fejezte ki a miniszter asszony a Máltai és Gozói Nagypriorátus jelentős jótékonysági munkájáért. 

Málta fővárosa, Valletta, méltán lett a Világörökség része 1980-ban. Ottlétünk alatt minden szabad időnket felhasználtuk arra, hogy meglátogassuk a sziget lovagok által épített nagyszerű létesítményeit, egyedülálló műemlékeit és elmélyítsük történelmi ismereteinket, amelyre a számtalan műemlék és múltról szóló program bőséges lehetőséget kínál.  

    

Az ilyen zarándoklattal felérő utazások élményeken túlmutató haszna, hogy erősítik a lovagi identitást és lelkileg feltöltik lovagtársainkat. Kivételes szerencsében volt részünk április 21-én, mert látogatható volt az Elnöki Palota.

A csodálatos termekben éltek és tevékenykedtek a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend Nagymesterei, szám szerint 28, a Rend legnagyobb dicsőségére. Az itt található Fegyvermúzeum a világ egyik leggazdagabb gyűjteményét mutatja be igen látványosan, fegyvernemek és korszakok szerint csoportosítva.

Az egykori Nagymesteri Palotában van a Máltai Parlament székhelye is. Felejthetetlen élmény volt ez a máltai tartózkodás, ahova nem elég egyszer elmenni, különösen egy Máltai vagy Ciprusi lovag esetében érthető módon érezhetünk ellenállhatatlan, szinte mágikus vonzást Málta iránt. 

Kedves Dáma Viktória! 
Szeretettel gratulálunk Szent Lázár Rendi tagságodhoz! 

Kedves Lovag Vígh Lajos! 
A Máltai Lovagrend (KMFAP) Magyar Nagyperjelsége nevében ezúton is gratulálunk kinevezéséhez és kívánunk sok sikert a Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Rend magyarországi fejlesztése érdekében végzendő munkájához.
 
2013. május 21.