Befejeződött a PDSU nemzetközi filmszociográfiai mesterkurzusa
 

 

2013-ban első ízben került megrendezésre a Pro Deo State University (PDSU) nemzetközi filmszociográfiai mesterkurzusa. A mesterkurzuson való részvétel lehetőségét magyar származású, külföldön élő filmesek részére írta ki a PDSU médiatanszéke. A kurzuson egyszerre elméleti és gyakorlati oktatás folyik oly módon, hogy a hallgatókat végigviszik a mesterek a klasszikus értelemben vett dokumentumfilm készítés teljes struktúráján, miközben elkészül egy-egy szellemi és anyagi kultúrát, társadalmi problémát bemutató film. Az elkészült vizsgafilmeket szakmai és társadalmi zsűri válogatta.

A mesterkurzus filmszemlével és gálaünnepséggel zárult, a vetítésekre május 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban került sor, amelyen az alkotásokat Mágori Józsefné országgyűlési képviselő méltatta. A fődíjat "A fürdőháború" című film nyerte, amelyet Gergely Szilárd, Schmidt Krisztina, Antal Emőke és Erőss Miklós készített. Az elismerés átadására a III. Magyar Világtalálkozó ünnepélyes megnyitóján került sor.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház patinás dísztermét zsúfolásig megtöltötték az öt földrész országaiból, államaiból összesereglett vendégek. Jöttek a Kárpát-medencén túlról is, messzi országokból: Mauritánia, Sri Lanka, India, Bali sziget, Egyesült Arab Emírségek, Argentína, Brazília, Ausztrália, Új-Zéland, Honduras, Mali, Angola, Kalifornia, Hawaii és más országokból - közülük többen rövid üdvözletüket is átadták a hallgatóságnak.

Dr. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya köszöntő beszédében az állam szerepét hangsúlyozta a magyarság összetartásában, megemlítve a legfontosabb törvényeket, intézkedéseket, amelyek a nemzeti egységet szolgálják.

A PDSU filmszemléjének fődíját a mesterkurzus tiszteletbeli rektora, Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet Filmművésze, az egyetemi szenátus és a PDSU rektora, Prof. José Cosmelli képviseletében prof. Popper Anna, valamint prof. Kertész-Bakos Ferenc dékán adta át.

A teltházas rendezvény "Hazádnak rendületlenül légy híve" című kulturális műsorában közreműködtek: Beregszászi Olga, Mészáros János Elek, Gál Laura, a Nagyváradi Kiss Stúdió Színház művészei, Tóth Éva, Leblanc Győző, Tarics Péter (Felvidék), Szűcs Orsolya (Vajdaság), s a Széki Szalmakalap hagyományőrző néptánccsoport (Erdély).

   

Az eseményt több médium is közvetítette, így természetesen a PDSU médiatanszékének televíziója, a TVf is.