A FEMERAID International Dél Magyarországi Egységének hatékony munkája az árvízi mentési feladatokban
 

  

A FEMERAID International Dél-magyarországi Egysége, a dunaújvárosi székhelyű 2004-ben létrejött Magyar Mentőszolgálat Alapítvány a napi megszokott és nélkülözhetetlen szociális alap-, és szakellátás biztosítása mellett 2013. június 3–10. között részt vett a Dunán levonuló évszázados rekordot döntő árvízi védekezésben. Az Alapítvány mintegy 30 munkatársa és önkéntese, Sir Pribil Sándor, a Máltai Lovagrend (KMFAP) lovagja (a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke) és Lovag Oláh János, az Ordo Hungariae rend lovagja (a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány általános igazgatója) vezetésével Dunaújváros és Kisapostag területén – ahol 37 ingatlanban 90 ember volt közvetlen veszélyben – sokrétű felkészülési és védelmi feladatot láttak el.

 

Az árvízre való felkészülés és mentés során Dunaújvárosban, szorosan együttműködve Dunaújváros Megyei Jogú Város Védelmi Bizottságával az Alapítvány mintegy szakemberei 24 órás kutató és mentőszolgálatot szerveztek és láttak el a városhoz tartózó Szalki-szigeten és a Duna parton, az ott élő hajléktalanok felkutatására, biztonságos menedékhelyre való szállítására és ellátásuk biztosítására.

Kisapostag védelmének érdekében az Alapítvány munkatársai, önkéntesei és a hajléktalanellátó intézmény ellátottjai segítséget nyújtottak az ideiglenes gátak felépítésében és megvédésében.

 

Lovag Oláh János a védelmi munkák során mind a helyi polgármesterrel, mind a műszaki vezetést végző vízügyi szakemberekkel, mind a katasztrófavédelem kinevezett helyi parancsnokaival szoros és kiváló munkakapcsolatban volt. Az árhullám helyi tetőzésének kritikus éjszakáján, június 9-én is meghatározó szerepet vállaltak a gátszakadás elhárításában és további gátszakadás megakadályozásában.

A megfeszített éjszakai küzdelem (esőben, térdig, derékig érő áradó vízben) eredményeként a kritikus órákban sikerült a további betöréseket megakadályozni, a védműveket megerősíteni, illetve a fel-,betörő vizet „kazettákkal” elzárni.

   

Ennek elismeréseként a másnap helyszínen lévő állami és katasztrófavédelmi vezetők, köztük Dr. Dorkota Lajos a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke is elismerését fejezte ki a védekezés során nyújtott kiemelkedő teljesítményért és kitartásért.

Sir Pribil Sándor köszönetét fejezte ki a védekezésben résztvevő munkatársaknak és önkénteseknek:

„Büszkeséggel tölt el az a tudat, hogy mint a FEMERAID International Dél-magyarországi Egysége részt vehettünk eme embert próbáló feladatban. Köszönöm mindazoknak, akik az elmúlt időszakban áldozatos és önzetlen munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy méltók legyünk a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége és a FEMERAID International által képviselt nemes eszmékhez és aktív humanitárius tevékenységhez, melyet Isten dicsőségére és embertársaink javára végeznek. Köszönet és elismerés Önöknek az eddigi helytállásukért.”