Sikeres BASIC Önkéntes Alapfelkészítési Program a FEMERAID Intl. – Budapesti Egység szervezésében
 

A Március 15-i hókatasztrófát követően – hála a FEMERAID International kiváló médiamunkájának – számos új önkéntes jelentkezett a FEMERAID Budapesti egységéhez.

A katasztrófa utómunkálatainak keretében kezdtük meg új önkénteseink felkészítését jövőbeni feladataikra. BASIC Önkéntes Alapfelkészítési Programunkon 16 új hallgató vett részt.

 

A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület (a FEMERAID Intl. – Budapesti Egysége) – mint nyilvántartásba vett felnőttképzési intézmény – rendszeresen szervez képzési programokat a hozzá csatlakozni kívánó önkéntesek számára, a BASIC elnevezésű programot igényeinknek megfelelően szakértőink dolgozták ki. A képzési program négy modulcsoportból áll és alapvető információkat kárterületi tevékenységhez. Minden kifejezetten gyakorlatorientált modulcsoport egy napos oktatás keretében kerül megszervezésre. Az első modulcsoportban általános polgári védelmi ismereteket, szervezetismeretet és munkavédelmi ismereteket hallgatnak a résztvevők.

 

A második modulcsoport az elsősegélynyújtásé, ekkor általános és katasztrófa elsősegélynyújtási ismereteket oktatunk ennek keretében szólunk a katasztrófa pszichológiai hatásairól is. A harmadik modulban alapvető tűzoltói, tűzvédelmi ismereteket és műszaki mentést oktatunk a hallgatóknak, általában ez a képzés legmozgalmasabb és legélvezetesebb napja. A negyedik nap a radiológiai-, biológiai és vegyivédelmi ismereteké, a híradásé és a távolságvédelmi ismereteké.

  

A képzési program egész napos vizsgával zárul, a vizsgabizottságban nemcsak az egyesület de a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vöröskereszt Fővárosi szervezetének képviselői is jelen voltak.

A vizsgának három fő része van: elméleti számonkérés, egyéni (ennek keretében elsősegélynyújtási, műszaki mentési, vegyivédelmi, lakosságvédelmi témakörök kerülnek szóba) majd csoportos gyakorlat, ennek során a hallgatók a szakmai ismereteik mellett gyakorlati, szociális kompetenciáikról is számot adnak.

Az április eleje és május közepe között megtartott sikeres képzés és vizsga után egyesületünk 13 új önkéntessel gyarapodott, velük együtt ebben az évben már több mint 20 új tagot készítettünk fel.

2013. május 28. 

Sir Bakai Kristóf Péter
FEMERAID Intl. – Budapest Egység igazgatója

Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület elnöke