A FEMERAID International Budapesti Egységének hatékony munkája a Magyarországot sújtó árvíz elleni védekezési feladatokban
 

 

A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület, mint a FEMERAID INTERNATIONAL Budapesti egysége 2013. június 5. – 16. között 144 darab 12 órás szolgálatban 47 saját önkéntessel és 44 egyesületünkhöz csatlakozott civil önkéntessel (összesen 91 fővel) 1728 önkéntes munkaórában hajtott végre műveleti feladatokat az árvíz elleni védekezésben.

Egységünk 2013. június 4-én este a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság riasztása alapján fokozott alkalmazási készenlétet rendelt el és megkezdte önkénteseinek mozgósítását az árvízi védekezés folyamatos végrehajtására.

2013. június 5-én reggel 10:00 órakor a FEMERAID BUDAPEST UNIT árvízi kontingense 13 fő önkéntessel megalakult az Egyesület Kék Golyó utcai műveleti bázisán. Mozgó Vezetési Ponttal, Távolságvédelmi Akciókészlettel, Elsősegélynyújtó felszerelésekkel, áramfejlesztőkkel, lámpákkal felszerelve megindult a Margitszigetre.

A védekezésben résztvevő önkénteseket meglátogatta H.G. Prof. Popper György úr a FEMERAID INTERNATIONAL alelnöke is.

Június 5-én este 19:00 órától megkezdte működését az óbudai Római parton az irányítási pont kiegészítésére, lakosságfelkészítésre és lakosságtájékoztatásra az FKI Észak-Budai Kirendeltsége által kért kétfős járőrünk. A Járőr 2013. június 16-án reggelig minden éjjel segítette a hivatásos szervek és az Önkormányzat munkáját. A margitszigeti árvízi védekezési munkálatokban tizenkét órás váltásokban, szolgálatonként átlagosan 10 fővel dolgoztak önkénteseink. Ezt a létszámot bővítette ki az a nagy létszámú (44 fő) lakossági önkéntes erő, akiket, idén először, saját rendszerben regisztráltunk.

  

Az ő munkájukat, ellátásukat, felszerelésüket, pihenőidejüket az egyesület saját rendszerén belül koordinálta. Ezzel a nappalos váltásokban az egyesület 10 fő önkéntesét átlagosan 20 fő további segítővel tudtuk kiegészíteni.   

Önkénteseink a Margitsziget pesti oldalán nagyjából másfél kilométeres védmű elkészítéséért voltak felelősek. A III. és IV. depónál éjjel-nappal folyó munkálatokat, úgymint zsáktöltés, deponálás, beépítés, a Fővárosi Csatornázási Művek illetékeseivel, valamint az FKI szakembereivel egyeztetve koordinálták. A feladatok végrehajtásában nagy segítségünkre volt a Wolf Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Budapesti Önkéntes Mentő Egylet Katasztrófa Elhárítási Csoportja.

2013. június 7-én déltől megszűnt az áramszolgáltatás, így egyesületünk Mobil Vezetési Pontja saját áramellátásra állt át. Aggregátorunk a szigetről való levonulásunkig folyamatosan üzemelt, ezzel biztosítva többek között saját híradástechnikánk zavartalan működését is. Vezetési pontunkat nemcsak önkéntesek de hivatásosok is igénybe vették.

  

Június 7-én délután először a III. majd a IV. depónál is befejeztük a munkát. Ezután a védművek és a különböző árvízi jelenségek figyelése lett önkénteseink fő feladata. A szigetet az éjszaka folyamán felosztották, egyesületünk az 5. szektor felügyeletéért felelt. Június 9-i levonulásunkig több ázó csatornaszemet jelentettünk, illetve segítséget nyújtottunk az Atlétika Centrumnál tapasztalt árvízi jelenségek kontrollált körülmények között tartásában. Mivel az árvízi jelenségek figyelése és az irányítási pontnak végzett naplózási feladatok nem igényeltek ekkora létszámot, a szigeti védekezést a továbbiakban 3-4 fő bevonásával oldottuk meg.

Június 8-án, a szigeten folytatott védekezési munkálatok mellett, egyesületünk 17 fővel vett részt a HUNGEXPO területén kialakított ideiglenes befogadóhely működtetésében, amelyet a sajtó képviselői is megtekintettek. Délután a szigetre visszaérkezett kontingens egy része árvízvédelmi gyakorlati oktatást tartott az Infopark szakembereinek.

Június 9-én az Operatív Törzzsel folyatott egyeztetést követően egyesületünk levonult a Margitszigetről és az árvíz másodlagos, illetve utólagos kárainak felszámolására állt át. Öt szivattyúkészlettel, valamint további két tartalékszivattyúval 3-5 fő adott folyamatos szolgálatot.

 

A három nap alatt a Külügyminisztérium Gyorskocsi utcai épületeinek pincéjében megálló víz eltávolításában, valamint a Lukács Gyógyfürdő vízmentesítési munkálataiban segédkeztünk. A folyamatos készenlétet Június 11-e este megszüntettük. Az egyesület erőit fokozott alkalmazási készenlétben tartottuk, az ügyeleti szolgálat folyamatosan dolgozott.

Az árvíz visszahúzódása után június 15-től a Római parton végeztünk szivattyúzási munkákat három 12 órás szolgálatban 7 vízszivattyúval.

 Egyesületünk az árvízvédekezéssel kapcsolatos feladatait 2013. június 16-án 20:00-kor fejezte be. Az állandó ügyeleti szolgálatot és a fokozott alkalmazási készenlétet megszüntettük.

2013. június 19.

Sir Bakai Kristóf Péter
FEMERAID Intl. – Budapest Egység igazgatója
Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület elnöke
Az árvizi munkálatokról az ÖPVE (Femeraid Budapest) hivatalos honlapján  és facebook oldalán további képek találhatóak.